Ürdün'de Prens Hamza'nin Da Adinin Karistigi Darbe Girisimi Davasi Ertelendi

30 Haziran'da yapilacak bir sonraki durusmada prensler de tanik olarak dinlenebilir.

Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesinde eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in de adinin karistigi darbe girisimi davasinin üçüncü durusmasi yapildi.

Ürdün resmi televizyonunda yer alan habere göre kamuoyunda "fitne davasi" olarak bilinen eski Kraliyet Divani Baskani Basim Avadallah ve Kraliyet ailesinden Serif Hasan bin Zeyd'in tutuklu yargilandigi davanin görülmesine devam edildi.

Haberde, neden belirtilmeksizin davanin 30 Haziran'a ertelendigi kaydedildi.

Saniklardan Basim Avadallah'i savunma heyeti avukati Muhammed el-Afif, yaptigi açiklamada, gelecek durusmada 27 tanigin dinlenecegini ve taniklik için prenslerin de çagrilabilecegini söyledi.

21 Haziran'da görülmeye baslanan davanin durusmalari devlet gizliligi geregi basina kapali yapiliyor.

Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi Bassavciligi, 22 Nisan'da eski veliaht Prens Hamza'nin da adinin karistigi darbe girisimiyle ilgili sorusturmada gözaltina alinan 18 kisiden 16'sinin serbest birakilmasina karar vermisti.

Hazirlanan iddianamede, tutukluluklari devam eden Avadallah ile Serif Hasan'a, "ülkedeki mevcut siyasi rejime karsi kiskirtma" ve "toplumun güvenligini tehlikeye düsüren ve fitneye neden olan fiillerde bulunma" suçlamalari yöneltilmisti.

Serif Hasan'la ilgili iddianameye ayrica uyusturucu madde kullanma suçu da eklenmisti.

- Ne olmustu?

ABD merkezli Washington Post gazetesi 3 Nisan'da eski Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin ve 20 kisinin, "Kral 2. Abdullah'a karsi komplo kurma" suçlamasiyla gözaltina alindigini iddia etmisti.

Ürdün hükümeti, 16 kisinin gözaltina alindigini duyururken, Ürdün Genelkurmay Baskani Tümgeneral Ahmed el-Huneyti, Prens Hamza'nin gözaltina alinmadigini ancak kendisinden ülkenin güvenligine zarar verebilecek faaliyetlerini durdurmasinin istendigini açiklamisti.

Ürdün Disisleri Bakani Eymen es-Safedi de 4 Nisan'da yaptigi açiklamada, yürütülen sorusturma sonucunda Prens Hamza'nin dis güçlerle ülkenin güvenligini hedef alan birtakim faaliyetlere karistiginin ortaya çiktigini söylemisti.

Eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, 5 Nisan'da Kral 2. Abdullah'a bagliligini teyit eden bir mektuba imza atmisti.

Ürdün Krali 2. Abdullah da 7 Nisan'da ulusa seslenis için yazili bir açiklama yayimlamis, Prens Hamza'nin ailesi ile sarayinda bulundugunu ve son günlerde yasanan "fitnenin son buldugunu" ifade etmisti.

Ürdün resmi televizyonu 12 Nisan'da Prens Hamza meselesinin Kraliyet ailesi gelenegi çerçevesinde çözüme kavusturulacagi, eski Veliaht Prens'in hukuki islemlerden muaf tutularak yargi önüne çikmayacagi duyurmustu.
Kaynak: AA