Ticaret Bakani Mehmet Mus, Mersin'de Gümrük Çalismalarina Iliskin Bilgi Verdi Açiklamasi

'(İçel'de 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirilmesi) Neredeyse Türkiye'de bir yilda ele geçirilen kokaine denk miktarda kokain, Gümrük Muhafaza ekiplerimizin titiz çalismasi sonrasi sadece son 1 hafta içerisinde İçel'de ele geçirilmistir. Bu basari Gümrük Muhafaza ekiplerimizin dikkatli ve titiz çalismasinin neticesinde ortaya çikmistir' 'Gümrük kontrollerinin hizli ve etkin olmasi için insan kaynagimizin, teknik cihazlarimiz ve bilgi sistemlerimizin gelisimine büyük önem veriyoruz. Tüm bu imkan ve kabiliyetlerimizle yilin basindan bu yana yaklasik 4 milyar Türk lirasi degerinde kaçak esya ele geçirildi. Toplam 6,1 ton uyusturucu ile 15 ton 150 kilogram uyusturucu yapiminda kullanilan maddenin ülkemize girmesine engel olduk' 'Son günlerde kamuoyunda bazi çevrelerce 'Gümrüklerde yakalanan uyusturucunun göndericisi kim, alicisi kim, neden bilinmiyor, neden açiklanmiyor?' minvalinde bazi sorularla karsilasiyoruz. Sunu açikça belirtmeliyim ki son dönemde gerçeklestirilen rekor uyusturucu yakalamalarina konu sevkiyatlarin tüm verileri elimizde mevcuttur'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Son günlerde kamuoyunda bazi çevrelerce 'Gümrüklerde yakalanan uyusturucunun göndericisi kim, alicisi kim, neden bilinmiyor, neden açiklanmiyor?' minvalinde bazi sorularla karsilasiyoruz. Sunu açikça belirtmeliyim ki son dönemde gerçeklestirilen rekor uyusturucu yakalamalarina konu sevkiyatlarin tüm verileri elimizde mevcuttur." dedi.

Bakan Mus, İçel Valiligini, ardindan Orta Akdeniz Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürlügünü ziyaret etti. Daha sonra İçel Gümrük Muhafaza Kaçakçilik ve Istihbarat Müdürlügüne geçen Mus, burada basin toplantisi düzenleyerek gümrük çalismalarina iliskin bilgi verdi.

Kentte, 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirilen 2 önemli operasyonu hatirlatan Mus, "Gümrük Muhafaza ekiplerimiz, titiz bir çalisma neticesinde İçel'de, bir hafta arayla gerçeklestirilen 2 operasyonla ülkemiz tarihinin en yüksek miktarli kokain yakalamasini gerçeklestirerek uyusturucuyla mücadelede büyük bir basariya imza attilar." diye konustu.

Bakan Mus, ekipleri tebrik ederek sözlerini söyle sürdürdü:

"İçel'de, Gümrük Muhafaza ekiplerimizce 15-16 Haziran'da gerçeklestirilen ilk operasyonda 1 ton 300 kilogram kokain ele geçirilmisti. Bu yakalamadan bir hafta sonra da yaklasik yarim ton kokain ele geçiren Gümrük Muhafaza ekiplerimiz 2 basarili operasyon sonucunda toplamda 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirmislerdir. Neredeyse Türkiye'de bir yilda ele geçirilen kokaine denk miktarda kokain, Gümrük Muhafaza ekiplerimizin titiz çalismasi sonrasi sadece son 1 hafta içerisinde İçel'de ele geçirilmistir. Bu basari Gümrük Muhafaza ekiplerimizin dikkatli ve titiz çalismasinin neticesinde ortaya çikmistir. Bu basarida emegi geçen tüm Bakanlik personelimizi ve kaçakçilikla mücadelede daima is birligi içerisinde oldugumuz devletimizin tüm güzide kurumlarini, istihbarati, emniyeti bir kez daha kutluyorum, tebrik ediyorum."

Yasa disi ticareti önlemenin Ticaret Bakanliginin öncelikli görevleri arasinda oldugunu vurgulayan Mus, "Bu kapsamda, bu alanda özveriyle çalisip oldukça memnuniyet verici sonuçlar elde ediyoruz. Ticaret Bakanligi olarak 8 Haziran'da uyusturucu kaçakçiligini önlemeye dönük gümrüklerimizde ek tedbirlerin getirildigi yeni bir genelge yayimlamistik. Bu genelgeyle güzergah bazli analizlere agirlik vermistik. Yayinladigimiz bu genelgenin uyusturucu kaçakçiligiyla mücadelede bundan sonra da önemli katkilarinin olacagina inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Mus, gümrüklerde uyusturucu ve kaçak esyaya dönük siki kontroller gerçeklestirirken yasal ticaretin akis hizini engellememek için de azami gayret gösterdiklerini anlatti.

- 15 ton 150 kilogram uyusturucu yapiminda kullanilan madde ele geçirildi

Yilbasindan bu yana gerçeklestirilen çalismalarla ilgili bilgi veren Mus, söyle devam etti:

"Gümrük kontrollerinin hizli ve etkin olmasi için insan kaynagimizin, teknik cihazlarimiz ve bilgi sistemlerimizin gelisimine büyük önem veriyoruz. Tüm bu imkan ve kabiliyetlerimizle yilin basindan bu yana yaklasik 4 milyar Türk lirasi degerinde kaçak esya ele geçirildi. Toplam 6,1 ton uyusturucu ile 15 ton 150 kilogram uyusturucu yapiminda kullanilan maddenin ülkemize girmesine engel olduk. Gerçeklestirilen rekor yakalamalar da gösteriyor ki bu alanda yaptigimiz yatirimlarin ve personellerimizin gösterdigi insan üstü gayretin sonuçlari basariyla elde edilmekte. Umarim bundan sonra da bu neticeleri almaya devam edecegiz."

- 1 ton 763 kilogram kokainle ilgili 6 kisi tutuklandi

Ele geçirilen uyusturucularla ilgili bir konuyu da açikliga kavusturmak istedigini vurgulayan Mus, sunlari kaydetti:

"Son günlerde kamuoyunda bazi çevrelerce 'Gümrüklerde yakalanan uyusturucunun göndericisi kim, alicisi kim, neden bilinmiyor, neden açiklanmiyor?' minvalinde bazi sorularla karsilasiyoruz. Sunu açikça belirtmeliyim ki son dönemde gerçeklestirilen rekor uyusturucu yakalamalarina konu sevkiyatlarin tüm verileri elimizde mevcuttur. Ele geçirilen uyusturucunun nereden gelip nereye gittigi, hangi ülkelere ugradigi, hangi gemi ve konteyner ile tasindigi, alicisinin, göndericisinin kim ya da hangi sirketler oldugu ve benzeri tüm verilere elbette sahibiz. Tüm bu verileri biz yargi makamlarina iletmis durumdayiz. Bu bilgiler, devam eden sorusturmalarda savcilik makamlarimiz ve adli kolluk personelimizce titizlikle degerlendirilmektedir. Sorusturmalar yargi makaminin uhdesinde yürütülmektedir. Nitekim yargi makamlarinin verdigi kararlarla bu iki olayda su ana kadar 6 kisi tutuklanmistir. Dolayisiyla kimlerin bu konularla ilgili yargilandigi zaten mahkeme kayitlarinda mevcuttur. Bu minvalde milletimiz müsterih olsun, devletimizin gereken tüm bilgiye sahip oldugundan ve bunun geregini yaptigindan kimsenin süphesi olmasin."

Basarili operasyonlara imza atarak kendilerini gururlandiran personeli kutlayan Mus, "Gümrüklerimizde zehir tacirlerine asla göz açtirmayacagiz, müsaade etmeyecegiz. Bu mücadeleyi kararlilikla sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.

Ziyaret ve basin açiklamasinda Bakan Mus'a, Vali Ali Ihsan Su, AK Parti İçel milletvekilleri Haci Özkan, Ali Cumhur Taskin ve Zeynep Gül Yilmaz ile MHP İçel Milletvekili Baki Simsek de eslik etti.
Kaynak: AA