Tavuk Fiyatlarinda Artis Yüzde 20'Yi Buldu

Türkiye’nin beyaz et ihtiyacinin yüzde 25’inin karsilandigi Bolu’da son zamanlarda tavuk etine gelen zam yüzde 20’leri buldu.

Tavuk Fiyatlarinda Artis Yüzde 20'Yi Buldu
Bolu’da tavuk etine gelen zam yüzde 20’leri buldu. Korona virüs salgini sürecinde uygulanan hafta sonu sokaga çikma yasaklari ve restoranlarin kapali olmasi sebebiyle en çok etkilenen sektörlerden olan beyaz et sektöründe bazi firmalar üretimi durdurdu. Üretimin azalmasi ve ham madde fiyatlarindaki artis beyaz et fiyatlarinda yükselmeye neden oldu.

Tavuk eti fiyatlarinin artmasinda dünya genelinde üretimdeki azalmanin etkili oldugunu ifade eden beyaz et üreticisi Mustafa Aksoy, “Çok büyük bir artis yok. Hammadde fiyatlari ikiye katladi. Maliyetlerimiz de artiyor. Kullandigimiz bütün ürünler misirindan soya fasulyesine kadar, kagidindan naylonuna kadar fiyat artisi var. Tavuk da bundan etkileniyor. Tavuk eti su anda kirmizi etle mukayese edildiginde dörtte bir fiyatina piyasalarda satiliyor. Tavuk son zamanlarda yüzde 20’ye yakin bir zamla karsilasti ama yüzde 20’lik zam zarar ettigi dönemlerden mukayese edildigi için yüksek gibi görülüyor. Daha önce firmalar zararina tavuklari üretip satmak zorunda kaliyorlardi. Bazi firmalarin üretimi birakmasi arzin azalmasina sebep oldu. Dolayisiyla fiyatlarin artmasinda bunun da etkisi var. Üretimini durduran firmalar var. Tavuk fiyatlarinda bir düsüs olacagini düsünmüyorum. Çünkü ihracat talepleri de var. Bütün dünyada üretimde azalma var. Üretimde azalma olunca dolayisiyla serbest piyasa ekonomisi çalisiyor ve fiyatlar artiyor” dedi.

Temmuz ayi itibariyla tavuk eti tüketiminin artmasini beklediklerini ancak fiyatlari piyasanin kendisinin belirleyecegini kaydeden Aksoy, “Pazar günlerinin kapali olmasi tavuk tüketiminin daha fazla oldugu yerler, mangallar, restoranlar, okullar kapaliydi. Temmuz ayindaki hafta sonlarinda pazar günü de sokaga çikma yasaginin olmamasi tüketimi artirir diye düsünüyorum. Bunun fiyatlara etkisini piyasa kendiliginden belirleyecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA