Kanada Katolik Piskoposlar Konseyi, Papa Francis Ile Yerli Ailelerin Çocuklarini Görüsecek

TORONTO – Kanada Katolik Piskoposlar Konseyinin, yatili kilise okullarinda hayatini kaybeden yerli ailelerin çocuklari konusunu görüsmek üzere Vatikan'da Papa Francis ile bir araya gelecegi bildirildi.

Regina Katolik Kilisesi Baspiskoposu Donald Bolen, Leader Post gazetesine yaptigi açiklamada, Papa ile olan toplantiya yerli halklarin liderlerinin de katilacagini ifade etti.

Yasanan krizde uzlasmaya giden yolun uzun ve zorlu olacagini kaydeden Bolen, Cowessess First Nation'da bulunan mezarlar konusunun üzücü oldugunu söyledi.

Papa Francis'e Katolik Kilisesinin yatili okullardaki rolü nedeniyle yapilan özür dileme çagrisini animsatan Bolen, kendisinin ve diger piskoposlarin böyle bir özrü kolaylastirmaya çalistiklarini ancak su ana kadar basarisiz olduklarini söyledi.

Bolen, "Saskatchewan piskoposlari olarak bes yil önce Papa'yi buraya özür dilemeye getirmeye çalistik. Ancak bunu küçük bir Saskatchewan piskopos grubu olarak yapamayacaginizi ögrendik. Kanada Katolik Piskoposlar Konseyinin yerli iliskileri konusundaki çalisma grubu, yerli liderler, hayatta kalanlar, yaslilar, bilgi koruyucular ve gençlerden olusan bir delegasyonla, bu yil sona ermeden önce Papa Francis ile görüsülmesi ayarladi." dedi.

- Mezarlik bölgesine medyanin erisimi engelleniyor

Bu arada Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatili Kilise Okulu bölgesinde 751 çocuga ait ceset kalintilarinin bulundugu mezarlik alanina medyanin erisimi engelleniyor.

Cowessess First Nation Konseyi Üyesi Jonathan Lerat tarafindan dagitilan basin rehberinde, medya çalisanlarindan mezarlarin oldugu bölgeye yaklasmamalari, fotograf veya video çekmemeleri, yerli halkla konusmamalari ve onlara soru sormamalari istendi.

- "Bu okullar Kanada Hükümeti tarafindan kültürel soykirim yapmak için kullanildi"

Kisa adi STAR olan (Standing Together Against Racism) Irkçiliga Karsi Omuz Omuza isimli kurulus, yatili kilise okullarinda yasananlari, "beyaz yerlesimcilerin yerli halklarina karsi besledikleri irkçiligin, süphenin ve korkunun yürek parçalayici ve barbarca bir fiziksel tezahürü" olarak nitelendirdi.

Kurulustan yapilan yazili açiklamada, "Bu okullar Kanada Hükümeti tarafindan kültürel soykirim yapmak için kullanildi. Isaretlenmemis mezarlarin kesfi birçok kisi için bir sok olsa da Kanada'daki yerli topluluklar, okullarin açilmasindan bu yana çocuklarinin kaybiyla ugrasiyor. Bu eski bir tarih degil. Hayatta kalanlar bugün bizimle birlikte yürüyor. Yerli ailelerin nesilleri bundan etkilendi. Kanada'nin sömürge, soykirim tarihini kabul etmeye devam etmeli ve simdi uzlasma ve iyilesme için çalismaliyiz." ifadelerine yer verildi.

- Saskatoon'daki bir katedralin kapisina "Biz çocuktuk" yazildi

Saskatchewan eyaletinin Saskatoon kentinde de olaya tepki gösteren kisi ya da kisiler, kentteki en büyük Katolik katedralinin kapisini, kirmizi el boyamalari ile kaplarken kapinin üzerine de "Biz çocuktuk" yazdi.

Saskatoon Katolik Kilisesi Piskoposu Mark Hagemoen, yaptigi açiklamada, "Bu haberler kuskusuz onlar için gerçekten zor. Su anda öfke seviyelerinin yüksek oldugunu anliyorum ancak bunun artan siddet veya yikimla sonuçlanmamasini umuyorum." seklinde konustu.

-Kanada Günü kutlamalarinin iptali gündemde

Öte yandan 1 Temmuz Persembe günü ülke genelinde kutlanacak olan Kanada Günü’nün iptali için ülkede kampanyalar düzenleniyor.

British Columbia eyaletindeki Kamloops Yatili Kilise Okulu'nda, 215 çocugun ceset kalintilarinin bulunmasinin ardindan baslayan Kanada Günü kutlamalarinin iptali çagrisini destekleyenlerin sayisi, Saskatchewan'daki gelismelerle artmaya basladi.

Bir süredir "#cancelcanadaday" etiketi ile sosyal medyada trend olan ulusal gün kutlamalarinin iptaline, ülkedeki birçok STK de destek veriyor.

Kaynak: AA