Ekonomik Krizin Derinlestigi Lübnan'da Protestocular Siyasilerin Evlerine Ve Banka Subelerine Yürüdü

Lübnan'da dolarin karaborsada 16 bin liradan saatler içinde 18 bin liraya çikmasini protesto eden vatandaslar, Trablussam ve Sayda kentlerinde yer alan Merkez Bankasi subeleri ile milletvekillerinin evlerine yürüdü.

Merkez Bankasinin resmi kuru 1500'de sabit tutmasina ragmen karaborsada bugün itibariyla 1 ABD dolari, 18 bin Lübnan lirasi üzerinden islem gördü.

Mali ve ekonomik krizin bas gösterdigi 17 Ekim 2019'dan sonra karaborsada dolar karsisinda hizla deger kaybeden yerel para biriminin 18 bin liradan islem görmesi baskent Beyrut'un yani sira kuzey, güney ve dogudaki kentlerde tepkiyle karsilandi.

Gündüz saatlerinde ülkenin çesitli bölgelerinde çöp konteynerleri ve atese verilen lastiklerle trafige kapatilan yollar, ordunun müdahalesiyle kisa sürede yeniden trafige açildi.

Lübnan'da yoksulluk ve issizligin en yogun oldugu kuzeydeki Trablussam kentinin farkli bölgelerinde eylemler düzenleyen göstericiler, kentteki bazi milletvekilleri ile Merkez Bankasi subesinin önüne yürüdü.

Görgü taniklari, kentteki bir milletvekilinin evi önünde düzenlenen gösteride ates açilmasi sonucu yaralananlardan birinin durumun agir oldugunu aktardi.

Kentteki Merkez Bankasi subesine bahçesine giren göstericiler, Lübnan ordusunun aldigi yogun güvenlik önlemleri sayesinde binaya yaklasamadi.

Ülkenin resmi haber ajansi NNA'nin haberine göre, Trablussam'daki bazi banka subelerinin camlari kirildi.

Görgü taniklari ayrica, Tramblussam kentinde eylemlerde 2 el bombasinin atilmasi sonucu 2 askerin yaralandigini ifade etti.

Öte yandan baskent Beyrut'ta toplanan bir grup protestocu da Ekonomi ve Ticaret Bakani Raul Name'nin evi önünde sloganlar atti.

Lübnan'da gida, ilaç ve akaryakit gibi temel ihtiyaç maddelerinin dolarla ithal edilmesi nedeniyle karaborsadaki kur, ülkede dogrudan hayat pahaliligina yol açiyor.

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçleri ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Kaynak: AA