ABD Disisleri Bakani Blinken, Israilli Mevkidasi Lapid Ile Bir Araya Geldi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil’in yeni Disisleri Bakani Yair Lapid ile Italya’nin baskenti Roma’da ilk kez bir araya geldi.

ABD Disisleri Bakani Blinken, Israilli Mevkidasi Lapid Ile Bir Araya Geldi
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil’in yeni Disisleri Bakani Yair Lapid’in göreve gelmesinin ardindan ilk kez bir araya geldi. Italya’nin baskenti Roma’da gerçeklestirilen görüsmede Lapid, Blinken’a Avusturya’nin baskenti Viyana’da Iran ile nükleer anlasma görüsmelerinden duydugu endiseyi dile getirdi.

Lapid toplantidan önce yaptigi konusmada, "Israil’in Viyana’da bir araya getirilmekte olan Iran nükleer anlasmasi hakkinda bazi ciddi çekinceleri var. Bu anlasmazliklari tartismanin yolunun basin toplantilari degil, dogrudan ve profesyonel görüsmelerden geçtigine inaniyoruz" ifadelerini kullandi.

Lapid ayrica, Israil’in eski Basbakani Binyamin Netanyahu’nun ABD’de Cumhuriyetçi Parti ile ittifakina atifta bulunarak, "Geçtigimiz birkaç yilda hatalar yapildi. Bu hatalari birlikte düzeltecegiz" dedi.

Blinken ise toplanti öncesi yaptigi konusmada, toplantida Gazze’ye yapilacak insani yardimlarin ele alinacagini ifade ederek, “Gazze’de hem insani yardima hem de daha genis anlamda yeniden yapilanmaya acil ihtiyaç duyulan bir durum var. Bunu konusacagimizi biliyorum. Umarim bu is, sizin de dediginiz gibi, herkese esit firsat ve daha umutlu bir gelecek sunmak için yapilabilir. Bizim açimizdan çok önemli” dedi.

Toplantida Israil’in Arap ülkeleri ile yaptigi normallesme anlasmalarinin da ele alinacagini aktaran Blinken, Israil’in komsulariyla yaptigi Ibrahim Anlasmalarina siddetle desteklediklerini ve baska anlasmalarinda yapilmasini umduklarinin açikladi.

Öte yandan Israil’de Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülügündeki koalisyon hükümetinin, 13 Haziran’da Israil Parlamentosu’nda (Knesset) güvenoyu almasiyla 12 yillik Binyamin Netanyahu dönemi sona ermisti.
Kaynak: İHA