2021 YKS'nin Ikinci Oturumu AYT Için Uzmanlardan Ilk Degerlendirme

YKS’nin ikinci oturumu olan AYT’yi ögrencilerden alinan bilgilere göre Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu degerlendirdi.

2021 YKS'nin Ikinci Oturumu AYT Için Uzmanlardan Ilk Degerlendirme
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS)’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) gerçeklesti. Tüm yurtta saat 10.15’te baslayan sinav 180 dakika sürdü. Sinava 1 milyon 781 bin 761 aday katildi.

AYT’de adaylar alanlarina göre 160 sorunun oldugu dört testten istediklerini cevaplandirdi. Türk Dili ve Edebiyati-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru soruldu. Saat 15.45’te baslayan YDS sinavina 130 bin 522 aday girdi. YDS’de 120 soru soruldu ve sinav 120 dakika sürdü.

2021 YKS için Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt’un YKS degerlendirmesi su sekilde oldu:

"2021 AYT, ÖSYM formatina ve MEB müfredatina uygun bir sekilde gerçeklestirilmistir. TYT’de Türkçe paragraflar geçen yillara göre daha kisa olmus fakat cevap siklarinda çeldiriciler daha kuvvetli olmasi nedeniyle ögrenciler zorlanmistir. Bilimsel okuma becerisine sahip olan ögrenciler TYT’de daha basarili olacaktir. Matematikte yeni nesil soru az olup ÖSYM standartlarina göre temel bilgileri sorgulayan problemlerin uzun ve zor sorunun fazla olmasi ve Geometride metinden modelleyerek geometriksel düsünmeyi ön plana çikmasi nedeniyle Matematik testi ögrencilere zor gelmis ve ögrenciler bu sorulari yetistirmekte zorlanmistir. Sosyal Bilimler testinde orta kolaylikta bilgiyi yorumlayan sorular sorulmustur. Fen Bilimlerinde fizikte sorular günlük hayatla iliskilendirilmis, kimya ve biyolojide temel bilgileri yorumlayan sorulara yer verilmistir. Tüm derslerde TYT formati olan dogru okuma, dogru düsünerek yorum yapabilme ve zamani iyi kullanarak hatasiz islem yapma yetenekleri ölçüldügü görülmektedir.

AYT’de genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayisal ve esit agirlik ögrencileri için matematik ve Türk Dili ve Edebiyati, sözel ögrenciler için Türk Dili ve Edebiyati dersi belirleyici olacaktir. Sinav, matematikte matematiksel düsünceyi sorgulayan ve yorum gerektiren sorulardan; Türk Dili ve Edebiyati ise bilgi sorgulayan ancak ayni zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan olusmustur. Genel olarak AYT’de tüm derslerde sorular bilgiye dayali sorulmustur. Bu sorularin çözülebilmesi için konularin dersin formatina uygun bir sekilde ögrenilmesi gerekmektedir. AYT, ögrencilerin ders kapsaminda ögrendikleri bilgileri soru içerisinde dogru kullanarak çözüme ulasmalarini degerlendiren bir sinav olarak hazirlanmistir.

ÖSYM, YKS sonuçlarinin 4 Agustos’da açiklanacagini duyurdu. Sonuçlarin açiklanmasinin ardindan ögrenciler için tercih süreci baslayacak. Unutulmamalidir ki YKS bir siralama sinavidir. Bu nedenle ögrencilerin yüzdelik dilimini dikkate almalari önemlidir. Ayrica sadece yüzdelik dilim dikkate alinarak bir tercih yapilmasini degil, ögrencilerin mutlu ve basarili olacaklari bölümleri tercih etmelerini de öneriyorum."

Diger alanlarla ilgili Lise Akademik Kurulu’nun yorumlarina ise su sekilde yer verildi:

Matematik

Ugur Okullari Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yükseli: "Matematik AYT sorulari, müfredata uygun olup geçen seneden farkli olarak çogunlukla 11. sinif konulari ve 12. sinifta islenen tüm konulari kapsamaktadir. Matematikte sekilli sorularin yaninda ögrencinin konulara ait matematiksel bilgileri bilip bilmedigini ve bu bilgiyi kullanarak islem yapabilme gücünü ölçülmüstür. Ögrenciler sorulari çözerken çok zaman kaybetmisler ve zorlanmislar. Geometri sorulari da 11 ve 12. sinif konularindan sorulmus olup analitik geometri agirlikli, bilgiyi sorgulayan ve yorum yaparak çözüme ulasmayi gerektiren sorulardan olusmustur. Sekilli sorularin az oldugu ve sorulari okuyarak sekilleri ögrencinin çizmesi gerekmistir. Bu nedenle sinavda matematik ve geometri sorularinin belirleyici olacagi düsünülmektedir."

Türk Dili ve Edebiyati

Ugur Okullari Türk Dili ve Edebiyati Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboglu: “2021 YKS-AYT’deki 24 Türk Dili ve Edebiyati sorusunun 6 sorusu paragraf ve anlam bilgisi sorularindan, 18 sorusu ise edebiyat sorularindan olustugu ögrencilerimizden aldigimiz duyumlardir. 2021 AYT’nin farkliligi olarak göze çarpan özellik ise sorularin büyük bir kisminda dogrudan bilgi vererek degil, ögrencilerin temel edebiyat bilgilerini kullanip parçayi yorumlayarak dogru cevaba ulasmasi istenmis. Bazi sorularin ise temel bilgiler kullanilarak çözülebilecek nitelikte oldugu duyumlari alinmistir. Bu nedenle 2021 AYT’de Türk Dili ve Edebiyati testi, düzenli ders çalisan esit agirlik ya da sözel bölüm ögrencisinin rahatlikla çözebilecegi sorulardan olusmustur denilebilir.”

Fizik

Ugur Okullari Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay: “Ögrencilerden aldigimiz ilk bilgiler dogrultusunda 2021 YKS’de sürpriz herhangi bir soru olmadigi, sorularin MEB’in yayinlamis oldugu kazanimlar çerçevesine bagli kalinarak hazirlanmis oldugu görülmektedir.

AYT’de alan düzeyinde akademik bilginin yorumlanmasinin yaninda, teknolojik aletlerin uygulamalarina da yer veren sorularin oldugu görülmektedir. 11. ve 12. sinif müfredatlari tamami üzerinde dengeli bir dagilim ile sorulan sorularin bir bölümünün bilgi, yorum ve çikarim açisindan yüzeysel; az bir kisminin ise belirleyici nitelikte oldugu görülmektedir. 2021 YKS’de Fizik sorularinin elverdigi ölçüde tüm konulari kapsamasi, soru dili ve netligi ile öncüllü sorularin oraninin dogru bir planlama ile dagitildigi söylenebilir.”

Kimya

Ugur Okullari Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacigil: “2021 AYT Kimya sorularinin 8 tanesi 11. sinif konularindan, 5 tanesi 12. sinif konularindan sorulmustur. AYT’de sorulan sorular müfredata tamamen uyumludur. Sorular beklenildigi gibi ögrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanimlari ve temel bilgileri sorguluyor. Ögrenciler soru ifadelerinin net ve anlasilir oldugunu belirttiler. Çok iyi çalisan ögrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrintili, islemli sorular yaninda, bilgi düzeyi düsük olan ögrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildigini anliyoruz. Iyi bir egitim alan, dogru kaynaklari kullanan, bilgi boslugu olmayan ögrencilerin basarili olduklarini düsünüyorum.”

Biyoloji

Ugur Okullari Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kiliç: “2021 AYT Biyoloji testinde yer alan sorular 11 ve 12. sinif müfredatini kapsamaktadir. Biyoloji testinde yer alan 13 sorudan 7 tanesi 11. sinif, 6 tanesi 12. sinif müfredatindan sorulmustur. Soru kurgusunun klasik ÖSYM formatinda, AYT’nin uygulandigi geçmis yillarla benzer ve bilgi temelli oldugu görülmüstür. Sorularin, 11. ve 12. sinif Biyoloji müfredatina ait temel kazanimlari kapsadigi; 5 tanesinin yorum düzeyinde, 8 tanesinin ise bilgi düzeyinde oldugu görülmüstür. Ögrenciler bu sene AYT Biyoloji testinde çok fazla detay içermeyen ve derine inmeyen, en temel bilgi düzeyini sorgulayan sorular ile karsilasmistir. Eleyiciligi yüksek olmayan Biyoloji AYT testinin zorluk derecesinin orta düzeyde oldugunu söyleyebiliriz.”

Cografya

Ugur Okullari Cografya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler: “2021 AYT Cografya sorulari 11. ve 12. sinif kazanimlarina uygun sorulardir. Aldigimiz duyumlara göre tartismali bir soru gözükmemektedir. Sinavlarda; Dogal Sistemler, Küresel Ortam, Çevre ve Toplum ile Beseri Sistemler ünitelerinin hepsinden soru yöneltilmistir. Genel cografi bilgiye ve harita okuryazarligina sahip ögrencilerin zorlanmayacagi bir sinav olmustur.”

Tarih

Ugur Okullari Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün: “Ögrencilerden aldigimiz duyumlara göre, Türk Dili ve Edebiyati-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularinin konu dagilimi dengeli, MEB kazanimlarina ve müfredata uygundur. Tüm sinif düzeylerinden sorular sorulmustur. Agirlikli olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmis olup genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç iliskisi, kronoloji bilgisini ölçen ve temel bilgilerin yorumlanmasi üzerine sorular soruldugu ifade edilmistir. Birkaç sorunun çeldiricisinin güçlü tutuldugu bilenle bilmeyeni ayirt etmede etkili olacagi söylenmistir. Sorularda açik, net ve anlasilir bir dil kullanilmistir. Ayrica sinavda öncüllü, paragraf seklinde bilgiye dayali yorum gerektiren, kronoloji bilgisini ölçen tarzda da sorular yer almistir. Sinav, konu kapsamini bilen, düzenli çalisan, soru kökünü dogru okuyan, terim bilgisine hakim ögrencilerin yapabilecegi niteliktedir. Bazi sorularin zorluk derecesinin ortanin üstünde oldugu ifade edilmistir.”

Felsefe

Ugur Okullari Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç: “Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantiktan olusan Felsefe Grubu sorulari, 11. sinif MEB müfredatina uygundur. Felsefe sorulari paragrafa dayanarak kavram bilgisini ve yorum gücünü ölçer niteliktedir. Psikoloji ve Mantik sorularinin tümü bilgiyi ölçen kavram sorularidir. Sosyoloji sorulari ise hem bilgiyi paragrafa dayanarak yorumlamayi hem de dogrudan kavram bilgisini ölçer niteliktedir. Sorularin konu dagilimi dengeli, zorlugu orta düzeyde olup sorularin ifadesi nettir. Konulari bilen ve dikkatli okuyan ögrenciyi ayirt edecek bir sinavdir.”

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Ugur Okullari Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir: “2021 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorulari ögrencinin hem bilgisini hem de yorum yapabilme gücünü ölçmeye yönelik tarzda hazirlanmistir. Orta zorluk düzeyine sahip olan sorulari cevaplamak isteyen ögrencinin müfredat dahilindeki konu ve kazanimlara hakim olmasi gerekmektedir. Bu sinavda ögrencilerden sorulari dikkatli bir sekilde okuyarak bilgiyi analiz etmesi ve yorumlamasi istenmistir.”
Kaynak: İHA