Eskisehir'in Topragi Karsiyaka'da Hayat Buldu

Eskisehir Tepebasi Belediyesi tarafindan geleneksel olarak düzenlenen Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu, pandemi dolayisiyla 2020 yilinda gerçeklestirilemedi. Topragin öyküsünün yarim kalmamasi için iki kentte, Karsiyaka ve Bodrum’da iki sanatçi, Eskisehir’in topragini isleyerek sanata dönüstü. Karsiyaka’da hazirlanan eser, düzenlenen tören ile açildi.

Eskisehir'in Topragi Karsiyaka'da Hayat Buldu
Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, Tepebasi Belediyesi ve Karsiyaka Belediyesi is birligi ile “Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu - 2020 Corona” etkinligi kapsaminda Izmir’e gitti.

Tepebasi Belediyesi tarafindan her yil düzenlenen ‘Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu’ 2020 yilinda pandemiden dolayi düzenlenemedigi için Karsiyaka Belediyesi is birliginde anlamli bir etkinlik gerçeklestirildi.

Eskisehir’den Karsiyaka’ya getirilen toprak, Karsiyakali sanatçi Mehmet Tüzüm Kizilcan tarafindan islendi. Sanatçinin ortaya koydugu heykelin açilisi Hikmet Simsek Kültür Merkezi’nde yapilarak vatandaslarin begenisine sunuldu.

Eser, Karsiyaka’da dogmus, büyümüs bir sanatçinin bellek tazeleme adina yaptigi bir uygulama olarak dikkat çekti. 4. Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu’na da katilan sanatçi Kizilcan, geçmisindeki Karsiyaka’yi faytonlarin salindigi, sahilinde balik çeken balikçilari, tertemiz denizi, bahçelerinden yayilan çiçek kokularini, bunlarla yer degistiren degerleri sorguladi. Heykel, Hikmet Simsek Sanat Merkezi’nde sergiye açildi.

“Farkli projeler tasarlayip gerçeklestirmeye çalistik”

Heykelin açilis töreninde konusma yapan Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, Karsiyaka Belediyesi ile ortaklasa yaptiklari bu etkinlikten memnuniyet duydugunu belirterek, “Karsiyaka’ya gelmekten çok büyük mutluluk duyuyorum. Cemil Baskani’miz ile yaptigimiz önemli isler devam edecek. Baskanlarin arasindaki bu sicak iliski ilçelere de sirayet eder. Bugün de bu önemli islerden birini gerçeklestiriyoruz. 2001 yilinda basladigimiz ‘Uluslararasi Eskisehir Pismis Tas Sempozyumu’ ilk baslarda iyi anlasilamamisti. Ama yillar geçtikten sonra bugün dünyada deger verilen bir sanat haline geldi. Covid nedeniyle geçtigimiz yil bu sempozyumu yapamadik. Biz de bu baglamda farkli projeler tasarlayip gerçeklestirmeye çalistik, çalismalarimiz da devam ediyor. Bugün burada yaptigimiz açilisi da çok önemli ve degerli buluyorum. Tepebasi Belediyesi ve halki olarak bundan sonra Karsiyaka Belediyesi ve halki ile sik sik birlikte olmayi diliyoruz. Emegi geçen herkese buradan tesekkür ediyorum” dedi.



“Bu isi birincilikle yapan ilk kent Eskisehir Tepebasi Belediyesi’dir”

Sanat ve kültür alaninda çalismalar yapmanin yerel yönetimlerin en temel görevlerinden biri oldugunu vurgulayan Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, “Bugün ülkemizin ihtiyaci olduguna çok inandigim güzel çalismalarin sunumu için buradayiz. Sanat ve kültür ne kadar gelismis düzeyde olursa veya ne kadar yaygin olursa bir toplumda o kadar medeni bir yasam sürülecektir orada. Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan birinin koptugunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda yerel yönetimlerin sanat ve kültür çalismalarinin temel görevlerinden birisi oldugunu biliyoruz. Benim gözlemledigim kadar bu isi birincilikle yapan ilk kent Eskisehir Tepebasi Belediyesi’dir. Onun için degerli baskanimizi ve Tepebasi Belediyesi çalisanlarini kutluyorum. Bunun degerini fark etmis olmak, çalismalariyla bütün belediyelere örnek olmak takdir edilecek bir tutum. Biz de önümüzdeki günlerde Karsiyaka’nin hak ettigi gibi sanat ve kültür alanindaki çalismalari elimizden geldigince gelistirmek ve artirmak istiyoruz. Emegi geçen herkesi kutluyor ve tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Izmir Tunç Soyer’i temsilen açilis törenine katilan baskanvekili Nilay Kökkilinç da çalisma kapsaminda emek verenleri tebrik ederek kutladi.
Kaynak: İHA