Agrilari Geçsin Diye Belinden Çamasir Ipi Geçirmisler

Elazig’da bel agrilari nedeniyle hastaneye giden hastayi muayene eden doktor, gördükleri karsisinda büyük saskinlik yasadi. Hastanin beline delik açilip derinin altindan çamasir ipi geçirildigi anlasilirken, uygulama sonucu bölgede enfeksiyon gelistigi ortaya çikti ve hastanin tedavisine baslandi.

Agrilari Geçsin Diye Belinden Çamasir Ipi Geçirmisler
Hayvancilikla ugrasan 25 yasindaki hastaya yaklasik 2 yil önce ’ankilozan spondilit’ tanisi konuldu. Bunun üzerine birçok tedavi yöntemi deneyen hastanin, agrilari bir türlü geçmedi. Sözde alternatif tip adi altinda sirtina deriden çamasir ipi geçirilen hastanin belinde ciddi enfeksiyon gelistigi için Fethi Sekin Sehir Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Noyan Dirlik’e yönlendirildi. Hastayi gören Dr. Dirlik ise, uygulanan yöntem karsisinda saskinlik geçirdi. Hastanin alternatif tip adi altinda beline iki delik açildigini ve bunun sonucunda ciddi bir enfeksiyon gelistigi ortaya çikti. Hastanin tedavisinin hala sürdügünü belirten Dr. Dirlik, böyle bir vakayla ilk kez karsilastigini belirterek bu tür uygulamalarin ölümcül sonuçlar dogurabilecegine dikkat çekti.

“Belinden ip geçirmisler”

Hastanin genel burumu hakkinda bilgi veren Dr. Dirlik, "Hastamiz, genç ve beli agriyan bir hasta. Daha öncesinden bir ’ankilozan spondilit’ tanisi almis. Beli agridigi için çesitli tedaviler almis ama fayda görmemis. Ondan sonra bir alternatif tip basvurmayi denemis. Belinden bir ip geçirmisler. Hasta bana bu sikayetle geldi. Beline ip geçirildikten sonra baska bir doktora gitmis, orada bir enfeksiyon oldugu görülmüs ve bana yönlendirildi. Ben gördükten sonra hastaya bunun çikarilmasini önerdim, hasta kabul etti. Yakin zamanda planlayip çikaracagiz. Hastanin suanda acil bir isi oldugu için çikaramiyoruz ancak en yakin zamanda çikaracagiz” dedi.



“Kana karisirsa ölümcül sonuçlar olabilir”

Ilk kez böyle bir vaka ile karsilastigina ve tipta böyle bir tedavi yönteminin olmadigina dikkat çeken Dr. Dirlik, “Iplerin girdigi ve çiktigi yerlerde hafif bir iltihap, kizariklik vardi. Ciddi bir sey yoktu ama orada bir enfeksiyon belirtisi vardi ve onun çikarilmasi gerekiyordu. Tekrar ameliyat olacak, onu çikaracagiz insallah. Suan iki tane ihtimal var, biri hiçbir sey olmayabilir ve ömür boyu öyle de gidebilir, asil bir korktugumuz enfeksiyonun orada büyümesi sirta yayilmasidir. Enfeksiyon giderek artabilir ve kana karisabilir. Kana karisirsa ölümcül sonuçlar olabilir. Insanlarin vücutlarinda bizler bir sekilde implant koyuyoruz ama bunlari olabildigince steril ortamda yapmak ve düzgün aletler koyulmasi gerekiyor. Yani çamasir ipi hiç uygun bir sey degil. Ilk kez böyle bir seyle karsilastim. Benim kendim gözlemledigim yok ama buna benzer bir tanesi vefat ettigi söyleniyor” diye konustu.



“Ipe bagli iki tane komplikasyon var”

Ip takilmamasinin hastanin sagligi için daha iyi olabilecegini belirten Dirlik, "Hiçbir sey yapilmasa daha iyi. Hastanin kendi bel agrisi ileri ya da geriye gitme yok. Ama ipe bagli iki tane komplikasyon var. Ip koyularak suan olan durumdan daha kötü bir hale sokulmus. Hastalarin her halükarda, herhangi bir rahatsizliklarinda önce hekime basvurmalari, çesitli alternatif tip uygulamalarindan medet ummamalarini öneriyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA