Rusya'nin Washington Büyükelçisi Antonov Açiklamasi 'ABD, Hukuksuz Sekilde El Koydugu Diplomatik Mülkleri Iade Etmeyecek'

Rusya’nin Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, ABD makamlarinin el koydugu diplomatik mülkleri Rusya’ya iade etmeyecegini ve bu konuda ilerleme olmadigini belirterek, "Ne New York, ne Washington, ne de San Francisco’da hukuksuz sekilde el konulan diplomatik mülkleri iade edecekler" dedi.

ABD, 2016 yilinda Rusya’nin siddetle reddettigi bir iddia olan ABD seçimlerine müdahale süpheleri nedeniyle 35 Rus diplomati sinir disi etmis ve diplomatik binalarini kapatmisti. Ayrica ABD, Maryland eyaletinin dogu sahilinde Rus diplomatlar tarafindan sosyal tesis olarak kullanilan bir Rus diplomatik mülküne ve ABD’nin New York eyaletinde yer alan Long Island adasinin Glen Cove kentindeki bir diplomatik mülke de el koymustu. Daha sonra Rusya’nin Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, geçtigimiz günlerde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile ABD Baskani Joe Biden arasinda Isviçre’nin Cenevre kentinde gerçeklesen görüsmenin ardindan Washington’a giderek görevine devam etmeye baslamisti. Iki lider arasinda gerçeklesen son görüsmelerin ardindan Antonov’dan, ABD’nin el konulan mülkleri iade etmeyecegi açiklamasi geldi.

Büyükelçi Antonov Rus devlet televizyonuna verdigi röportajda, ABD’nin 2017 yilinda Rusya’ya karsi uyguladigi yaptirimlarin bir parçasi olarak ABD’nin, Rusya’nin San Francisco konsoloslugu, Washington ve New York’taki ticari temsilcilik bürolarini kapatilarak, esyalara el konuldugunun altini çizdi. Bu konuyla ilgili görüsmelerde bir ilerleme kaydedilemedigini belirten Antonov, "Bugüne kadar hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Ne San Francisco’da, ne Washington’da, ne de Seattle’da hukuksuz sekilde el konulan diplomatik mülkleri iade edecekler. Bu konuda israrli Rus diplomatik mülklerin iadesini talep edecegimizi belirtmek istiyorum. Buradaki ilk 5 is günümde sunu açikça ifade ettiler, sat, al, ama vermeyecegiz, yeni elde ettiklerine diplomatik statü vermeyecegiz. Bu, elbette durumu olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandi.

Rus diplomatin 800 dolari çalindi

ABD ile Rusya arasinda karsilikli suçlamalarin hala devam ettigi bilgisayar korsanlari ile ilgili görüslerini aktaran Antonov, "Bu konu sizi, beni ve her vatandasi ilgilendiren bir konu. Bugün Büyükelçilik binamizda öyle bir olay yasandi ki, diplomatlarimizdan birinin hesap kartindan 800 dolar çalindi. Sorun büyük degil. Ama bu ABD’de yasandi ve bence ABD’liler, sorunu kendi bilgisayar korsanlariyla çözmek için kendi bölgelerindeki hacker faaliyetlerini nasil düzelteceklerini ve nasil durduracaklarini düsünmeliler" ifadelerini kaydetti.

Moskova’nin, siber güvenlik alanindaki durumdan endise duydugunu ve bu alanda ABD’li ortaklarla diyaloga hazir oldugunu vurgulayan Büyükelçi Antonov, "Bu konuda ilk müzakereler gerçeklesti ama ciddi sonuç almanin zaman alacagini düsünüyorum. Bu önemli bir konu. Siber suçlar hem ABD, hem de Rusya için büyük bir sorun" dedi.



ABD’nin yaptirim ihtimali olumlu havaya zarar veriyor

Son günlerde ABD’nin, Rusya’ya yaptirim uygulayacagina yönelik duyumlara iliskin açiklamada bulunan Antonov, "Elbette yakin zamanda yeni yaptirimlar uygulanabilecegi konusundaki söylentiler olumlu bir havanin olusmasina katki saglamiyor. Yaptirimlarla hiçbir sorunun çözülemeyecegini çesitli yerlerde yineledim" ifadelerini kullandi. Antonov ayrica stratejik istikrar konusundaki Rusya - ABD istisarelerinin bir sonraki turunun Temmuz ayinda yapilabilecegini ifade ederek, bu zaman araligiyla ilgili karsilikli tavsiyelere olumlu yaklasildigini kaydetti.

Kaynak: İHA