Merkel Açiklamasi 'Türkiye Gündeminde Bir Parça Ilerleme Saglamak Için Çaba Sarf Ettim'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nde Türkiye gündeminde bir parça ilerleme saglanmasi için çaba sarf ettigini söyledi.

Merkel, AB Liderler Zirvesi’nin ardindan Brüksel’de düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye ile son dönemde çok görüsüldügünü belirtti.

Akdeniz bölgesinde gerilimin düstügünün söylenebilecegini ifade eden Merkel, bunun devam etmesini ümit ettigini dile getirdi.

Merkel, Türkiye ile Gümrük Birligi konusunda da bazi konularda konusulabilecegini aktararak, AB Komisyonu'nun hem Türkiye hem Ürdün hem de Lübnan’daki Suriyeli mülteciler için ek fon kullanilmasina iliskin bir öneride bulundugunu, Türkiye açisindan bunun daha önceki 6 milyar avroya ek olarak 3 milyar avronun daha verilmesi anlamina geldigini kaydetti.

Önerinin AB liderleri tarafindan onaylandigini vurgulayan Merkel, "AB ile Türkiye arasindaki iliskiyi daha sonraki AB Konseyi toplantilarinda tekrar tekrar ele alacagiz." dedi.

Bir gazetecinin, Litvanya Cumhurbaskani'nin Belarus’un siginmacilari Litvanya sinirina göndererek "bir silah" olarak kullandigini ifade ettiginin hatirlatmasi üzerine Merkel, "Litvanya Cumhurbaskani'nin söyledigini ciddiye almak gerekir." degerlendirmesinde bulundu.

Merkel, bu konuda siginmacilarin geldigi ülkelerle ilgilenilmesi gerektigine isaret ederek, "Bunlar Bagdat'tan uçuslar veya Istanbul'dan uçuslarsa, Türkiye ve Irak ile bu tür konulari görüsmek lazim." dedi.

Bu konunun Fas ile de ele alinmasini isteyen Merkel, "Bunun kolay olmadigini biliyorum. Belarus veya (Cumhurbaskani Aleksandr) Lukasenko ile konusmak fayda getirmez." diye konustu.

Merkel, konunun çok kirilgan olduguna dikkati çekerek, "Bundan dolayi Türkiye gündeminde bir parça ilerleme saglamak için çaba sarf ettim. Çünkü (Türkiye’nin) milyonlarca kayitli mülteciyi barindigi gerçegi hafife almamamiz gereken bir gerçektir. Takdir edilmesi lazim. Avrupa buraya finansal yardim saglayabilir." ifadesini kullandi.

- Salginla mücadele

Zirvede salginla mücadeleyi de görüstüklerini aktaran Merkel, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona ugramis Delta varyantinin baskin olmaya basladigini, bu nedenle salginin ne zaman biteceginin söylenemeyecegini belirtti.

Merkel, asilamada ilerleme saglandigini ancak Ingiltere ve Israil’de yeni vakalarin arttiginin görüldügünün ve hastaneye kaldirilanlarin sayisinin yükseldiginin, bu sebeple dikkatli olmaya ve tedbirlere uymaya devam edilmesi gerektiginin altini çizdi.

Zirvede, virüs varyantlarina karsi AB'de ortak tutumun gelistirilmesinde mutabik kalindigini söyleyen Merkel, AB’de onaylanmayan asilarla ilgili de üye ülkeler arasinda koordinasyon saglanmasina iliskin bir önerinin gelistirilmesi için AB Komisyonu'nun görevlendirildigini kaydetti.

- Macaristan ile ilgili tartisma

Zirvede, Macaristan’daki escinsellik yasasina iliskin çok açik bir görüsme gerçeklestirildigini anlatan Merkel, bu tartismanin burada bitmedigini ifade etti.

Macaristan ile derin fikir ayriliklarinin bulunduguna, bunun Macaristan'in AB'nin gelecegi hakkindaki görüslerinde de açikça görüldügüne isaret eden Merkel, “Bundan dolayi büyük sorunumuz var." dedi.

Merkel, AB’nin sadece bir ortak pazar olmadigini, ortak degerlerle bir araya geldigini dile getirdi.

???????- Rusya ile iliskiler

Rusya ile ilgili iliskiler konusunda Almanya ve Fransa’nin bazi önerilerinin kabul görmedigini söyleyen Merkel, AB ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda görüsme yapilmasina iliskin öneriyi Rusya için bir ödül olarak görmedigini vurguladi.

Merkel, Soguk Savas döneminin zor sartlarinda da Sovyetler Birligi ile görüsmeler yapildigini animsatarak, her ülkenin münferit degil birlikte Rusya ile görüsmesinin iyi olacagini kaydetti.

Kaynak: AA