Istanbul'un Dördüncü AVM Kütüphanesi Axis Kagithane'de Açildi

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan "Her AVM'ye Bir Kütüphane" projesi kapsaminda Axis Kagithane AVM'de hazirlanan kütüphane, okurlarla bulustu.

Yaklasik 4 bin esere sahip, Istanbul'un dördüncü AVM kütüphanesi olan mekanin açilisi, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan'in yani sira kültür dünyasindan birçok kisinin ve ögrencilerin katilimiyla gerçeklestirildi.

Açilista konusan Demircan, Beyoglu Belediye Baskanligi döneminde kafelere ders çalismaya giden ciddi ögrenci gruplarina tanik oldugunu, bu anlamda da Turabibaba Kütüphanesi'ni hizmete soktuklarini söyledi.

Dijital dünyanin okur sayisini daha da arttirdigi degerlendirmesini yapan Demircan, Türkiye'de su anda bakanliga bagli 1300 kütüphanenin her zaman dolu oldugunu aktardi.

Ahmet Misbah Demircan, gençlerin ders çalisacak mekanlar aradigina dikkati çekerek, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un girisimleriyle dijital bir kütüphane kurduklari bilgisini verdi.

Dijital kütüphanenin içerisinde pek çok eserin yer alacaginin altini çizen Demircan, "Su anda eserler toparlanmaya baslandi. Bundan sonra iPadlerle bilgisayarlarimizla cep telefonlarimizla binlerce kitabi yanimizda tasiyarak, istedigimiz kitabi indirip okuyabilecegiz. Artik dünya böyle. Fakat bu kütüphanelerden, bu mekanlardan uzaklastigimiz anlamina gelmez." dedi.

Demircan, AVM kütüphaneleri üzerine olumlu ve olumsuz olarak birçok yorum yapildigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Bizim kültürümüzde sehirlerin merkezlerinde çarsi vardir, arasta vardir. Modern dünyanin beklentisi budur. Ama eksik bir tarafi da kültürdür. Kitapçilar vardir yok degil. Türkiye'de su anda 500 tane AVM var. 500 AVM 100'er metrekare içinde bize yer verse 50 bin metre eder. 200'er bin metre verse 100 bin metre eder. Sadece net kullanim alani bu. AVM'lerde kütüphanelerin elzem bir ihtiyaç oldugunu düsünüyorum. Belki ileride konutlarin arasina, camilere, kentsel dönüsüm içerisine kütüphane de düsünülebilir. Çünkü gençlerin sessizce ders çalismak için yerlere ihtiyaci var. Kütüphaneye ihtiyaç var mi, yok mu bunu sormanin anlami da yok."

Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz da kitap ve kütüphanenin anlami ve hedefinin insan oldugunu vurgulayarak, "Insana dokunmayan, ulasmayan hiçbir çalismanin, gayretin hiçbir manasi yok. Bir tarih hocasi olarak dönüp tarihe baktigim zaman Kanuni Sultan Süleyman'i da Fatih Sultan Mehmet'i de anlamlandirirken hep kültürle sanatla sanatkarliklariyla kalici olduklarini görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Programda ayrica Kagithane Kaymakami Mustafa Koç, Kagithane Belediye Baskani Mevlüt Öztekin ve Sur Yapi Yönetim Kurulu Baskani Altan Elmas kisa bir konusma yapti.

Kaynak: AA