Atatürk Üniversitesinden Türk Dünyasini Bulusturan Sempozyum

Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümü tarafindan çevrim içi olarak “Uluslararasi Istiklal Marsi’nin Kabulünün 100. Yili ve Türk Dünyasi Edebiyatlarinda Hürriyet Fikri Sempozyumu” düzenlendi.

Atatürk Üniversitesinden Türk Dünyasini Bulusturan Sempozyum
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümü tarafindan çevrim içi olarak “Uluslararasi Istiklal Marsi’nin Kabulünün 100. Yili ve Türk Dünyasi Edebiyatlarinda Hürriyet Fikri Sempozyumu” düzenlendi.

Alti oturumdan olusan sempozyumda, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kirgizistan, Çuvasistan (Rusya), Tataristan (Rusya) ile Türkiye’den katilan akademisyenler tarafindan 30 bildiri sunuldu. Sempozyumda sunulan bildirilerde milli marslarin, Türk dünyasi edebiyatlarinin karsilastirmali olarak çalisilmasinin önemi vurgulandi.

Sempozyum, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Özer’in açilis konusmasiyla basladi.

Millî marslarin bir milletin bagimsizliginin sembolü oldugunu ve bu marslarda o milletin yüzlerce yillik tarihsel geçmisinin bulundugunu aktaran Özer, Istiklal Marsi’nin ortak bir kaderin ürünü oldugunu ve Türklerin geçmislerinden aldiklari ilhamla hiçbir güce boyun egmeyeceklerinin ve her türlü saldiriya karsi koyacaklariniN taahhüdü niteligi tasidigini söyledi.



Prof. Dr. Özer: “2021 Yili Bizler Için Oldukça Anlamli Bir Yildir”

Istiklal Marsi’nin, ayni zamanda Türk Milleti’nin hürriyet ve bagimsizlik bildirgesi olduguna vurgu yapan Prof. Dr. Özer: “Içinde bulundugumuz 2021 yilinin, Istiklal Marsi’nin TBMM tarafindan kabulünün 100. yili olmasi nedeniyle anlamli bir yildir. Bununla birlikte tüm Türk kültür cografyasini ifade eden Türk Dünyasi kavrami ile bu cografyada yer alan soydaslarimizin edebiyatlarinda yer alan hürriyet fikrinin ögrenilmesi de heyecan verici bir ugrastir. Iste bu anlamli yilda bu meselelerin bir arada ele alindigi “Istiklal Marsi’nin Kabulünün 100. Yili ve Türk Dünyasi Edebiyatlarinda Hürriyet Fikri” konulu uluslararasi sempozyumun Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümü tarafindan düzenleniyor olmasi bizler için mutluluk vericidir. Bu vesileyle programin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür ediyor, hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Özer’in ardindan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dilaver Düzgün ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Sedat Adigüzel açilis konusmalari yapti. Sempozyum, katilimcilarin Istiklal Marsi’nin Kabulünün 100. Yili ve Türk Dünyasi Edebiyatlarindaki gelismeleri konu edinmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA