Yörük Kadinlari Hamur Yogurma Makinesiyle Tanisti

Toroslarin zirvesinde bulunan, emegin ve fedakarligin simgesi kadinlarin ekmek mesaisi kolaylasti, yüzleri güldü. İçel’in Erdemli Belediyesi kirsalda bulunan 41 mahalle için hamur yogurma makinasi aldi. Belediye Baskani Mükerrem Tollu alinan makineleri teslim etti, ilk hamur besmeleyle yoguruldu.

Yörük Kadinlari Hamur Yogurma Makinesiyle Tanisti
Yörüklere has sacda pisirilen yufka ekmegin yapimini kolaylastirmak, kadinlara kolaylik saglamak amaciyla Erdemli Belediyesi kollari sivadi. Kadinlardan alinan geri dönüsümler sonucunda hamur yogurma makinalari temin edildi. Ilk hamurun açildigi Sahna, Üzümlü, Sinap ve Sariyer Mahallelerinde kadinlarin mutlulugu yüzlerine yansidi.

Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, kirsal mahallelerde yasayan ve kendi ekmeklerini kendileri yapan kadinlarin hayatini kolaylastirmak için gayret ettiklerini belirtti.



"Ülke ekonomisine katkida bulunan insanlarimiz arasindayiz"

Tollu, "Pandemi döneminde üreterek ülkeyi doyuran, hatta ürettikleri ürünleri yurt disina ihraç eden, ülke ekonomisine, aile bütçesine katkida bulunan insanlarimiz arasindayiz. Tabi insanlarimiz sürekli çalisiyorlar. Tabi kendi islerini de kendileri yapiyorlar. Insanlarimizin burada ekmek ihtiyaci oldugu muhakkak. Tabi her köyde firinimiz yok. Burada kadinlarimiz hem tarlada çalisiyorlar, hem de ev islerini birlikte yapiyorlar. Kadinlarimizi bir nebze rahatlatmak adina, onlarin ailelerini doyurmalari için ekmek yapmalari gerekiyor. Tabi burada en büyük faktör hamur yogurmasi. Dolayisiyla biz bütün köylerimize hamur yogurmasi makinesi armagan edecegiz. Köylülerimizle birlikte bugün büyük bir mutluluk yasiyoruz” diye konustu.



"Kentteki rahatligi köylerimize tasima gayretindeyiz"

Kentin kolayliklarini köylere tasima gayretinde olduklarina da deginen Baskan Tollu, "Bu ülkenin asri unsuru köylerimizin huzuru, rahati ve daha çok üretmesi bizler için çok çok önemli. Bizim bir siarimiz var. Kentte ne varsa köylere de onu getirecegiz düsüncesiyle hareket ediyorduk. Simdi sehirlerdeki, kentlerdeki rahatligi köylerimize de tasimanin gayreti içerisindeyiz" diye konustu.

Hamur yogruma makinasi ile kadinlar kadar erkeklerinde mutlu oldugunu ifade eden Sahna Mahalle Muhtari Cumali Toker, "Bize hediye edilen bu hamur yogurma makinesi annelerimizin, ablalarimizin, bacilarimizin islerini kolaylastiracak. Bir nebzede olsa kolaylastiracak. Baskanimiza getirmis oldugu hediyeden dolayi çok tesekkür ediyorum" dedi.

Köylü kadinlar da, bagda bahçede çalistiklarini kimi zaman eve yorgun gelen kadinlarin hamurlarini yoguramadigina deginerek, hediye edilen makineyle artik hamur yogurma ve ekmek hazirlamanin kolaylastigini dile getirdi.

Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, hamur makinesinin nasil çalistigini köylü kadinlara bizzat anlatti. Besmeleyle ilk hamur yogurulup Yörüklerin vazgeçilmezi bazlama ve sikmalar hazirlandi.
Kaynak: İHA