Ukrayna'dan AB'ye Rusya Tepkisi Açiklamasi 'Rusya Ve AB Arasinda Kurulacak Diyalog Tehlikeli Olur'

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Rusya ve Avrupa Birligi (AB) arasindaki zirvelerin yeniden baslamasinin Rusya’ya uygulanan yaptirimlardan sapmaya yönelik tehlikeli bir adim olacagini söyledi.

Ukrayna'dan AB'ye Rusya Tepkisi Açiklamasi 'Rusya Ve AB Arasinda Kurulacak Diyalog Tehlikeli Olur'
Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moldova Disisleri Bakani Aureliu Ciocoi ve Gürcistan Disisleri Bakani David Zalkaliani ile yaptigi görüsmeden sonra ortak basin toplantisina katildi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de basin toplantisinda konusan Kuleba, Rusya ile zirvelerin yeniden baslamasi konusunu gündeme getiren AB’ye tepki gösterdi. Kuleba tarafindan yapilan açiklamada, “Bizim düsüncemize göre, Rusya ve AB arasindaki zirvelerin askiya alinmasi, uygulanan yaptirim politikalarinin bir parçasi. Herhangi bir ilerleme kaydedilmeden Rusya ile zirvelerin gündeme getirilmesi, uygulanan yaptirimlardan sapmaya yönelik tehlikeli bir adim olacaktir Böyle bir adim, isgali tanimayan AB politikasini bozabilir ve yaptirimlarin etkisini azaltir” seklinde konustu.



“Geçerli bir sebep yok”

AB’nin, 2014 yilinda Ukrayna’nin dogudaki topraklarini ilhak eden Rusya’ya karsi yaptirim uygulamaya baslamasi konusuna isaret eden Kuleba, “En tehlikelisi ise Rusya’yi, Minsk Anlasmasi’nin maddelerini uygulamaktan vazgeçirmek olacaktir. Rusya ile zirveleri dondurma karari, 2014 yilinda Rusya’nin Ukrayna’ya karsi agresif tavirlar sergilemesi nedeniyle alindi. Maalesef Rusya, ne Ukrayna’ya ne de AB’ye karsi politik tavirlarini degistirmedi. Zirvelerin yeniden baslamasi için geçerli bir sebep yok” ifadelerini kullandi.

Almanya ve Fransa, AB’nin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile zirve düzenlemesini teklif etmisti.
Kaynak: İHA