Türkiye Ile Tataristan Cumhuriyeti Arasinda Yatirim Ve Is Birligi Alaninda Üç Anlasma Imzalandi

Türkiye ile Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti arasinda Tatneft’in Türkiye’de kuracagi üretim tesisi, Tatneft ile Gebze Kimya Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi arasinda kimya-sanayi alani ve Bilisim Vadisi ile Tataristan’in Innapolis Özel Ekonomik Bölgesi arasinda bilim ve teknoloji alaninda üç anlasma imzalandi. Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Cumhurbaskanimizin siklikla ifade ettigi gibi ülkemizi yerli ve uluslararasi yatirimcilar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazanci tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararliyiz” dedi.

Türkiye Ile Tataristan Cumhuriyeti Arasinda Yatirim Ve Is Birligi Alaninda Üç Anlasma Imzalandi


Türkiye ile Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti arasinda Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde üç anlasma imzalandi. Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov’un esliginde ilk olarak Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez ve Tatneft Genel Müdürü Nail Maganov tarafindan, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Tatneft A.S arasinda kimya-sanayi alaninda isbirligi mutabakat zapti imzalandi. Ardindan, GEBKIM OSB Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Araci ve Tatneft Genel Müdür Nail Maganov tarafindan, Kocaeli-Gebze Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Rusya Federasyonu Tatneft A.S. arasinda GEBKIM sahasinda maleik anhidrit projesi uygulama olanaklarinin incelenmesine iliskin niyet mektubu imzalandi. Son olarak ise Bilisim Vadisi ile Tataristan’in Innapolis özel ekonomik bölgesi arasinda bilim ve teknoloji alanindaki karsilikli is birligi anlasmasina imza atildi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay imzalarin ardindan yaptigi konusmasinda, salgin döneminde Türkiye’nin kapsamli tedbirleri ve kapsayici destekleri sayesinde dünyadan pozitif sekilde ayrismayi basardigini ifade ederek, “Özellikle sanayi alaninda ve üretim alaninda. Bu dönemde ekonomimiz çok basarili bir büyüme performansi sergilerken, kamu ve özel sektör yatirimlarimiz hamdolsun hiz kesmeden devam etmekte. Böylece hem OECD ülkeleri içerisinde hem de dünya genelinde büyümeyi basaran nadir ülkelerden olduk. Kuskusuz bu basari sanayi altyapisini her geçen gün güçlendiren, üreterek büyüyen Türkiye’nin basarisidir. Bu basari, sanayilesmesini; kent, insan ve çevre temelinde kuran düzenli ve sürdürülebilir bir sekilde yapilandiran Türkiye’nin basarisidir. Açik yüreklilikle belirtmek isterim ki rekabetçi üretim yapisi, kalifiye is gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapisi ve kapsayici destek ve tesvik programlari ile Türkiye uluslararasi yatirimcilar için güvenli bir limandir. Cumhurbaskanimizin siklikla ifade ettigi gibi ülkemizi yerli ve uluslararasi yatirimcilar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazanci tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararliyiz. Bugün de aslinda bunun bazi örneklerini gördük” dedi.



Oktay, kendileri için yabanci yatirimci olmadigi, mütesebbislerin oldugunu belirterek, “Bu anlayisla Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz olarak tüm destek ve tesvik politikalarini çözüm odakli ve esnek bir sekilde kurgulamaktadir. Ekosistemimizin temellerini olusturan organize sanayi, endüstri ve teknoloji gelistirme bölgelerini yine bu yatirimlarin güçlü birer zemin olarak görüyoruz. Bugün imzaladigimiz anlasmalarda bu basariyla kurgulanmis ekosistemin birer meyvesi niteliginde” diye konustu.



Bugün yatirim ve isbirligi olmak üzere iki önemli konuda üç anlasma imzalandigini dile getiren Oktay, sunlari söyledi:

“Bu anlasmalardan ilki Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Rusya Federasyonu’nun en büyük petrol ve dogal gaz üreticilerinden olan Tatneft arasinda firmanin ülkemizde kurmayi planladigi üretim tesisine yönelik destek ve tesviklere iliskin imzalanan mutabakat zaptidir. Türkiye’de kurulacak olan Tatneft’in tesisi diger tüm yatirimlar gibi yine ilgili tüm bakanliklarimizin destek ve tesviklerinden yararlanacaktir. Ikinci anlasma ise yine ayni yatirima iliskin Tatneft ile Gebze Kimya Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi arasinda imzalanan kimya-sanayi alanindaki ön protokoldür. Türkiye’nin ilk ve tek kimya ihtisas organize sanayi bölgesi olan GEBKIM OSB, lojistik kolayligi, nitelikli is gücü ve planli altyapisi ile bu yatirim için biçilmez bir kaftan. Bu yatirim projesi farkli alanlardaki yeni yatirimlara da ön ayak olacak. Petrokimya yatiriminin yani sira diger anlasma da yine teknoloji alaninda. Teknoloji ekosistemimizin en önemli merkezlerinden olan Bilisim Vadisi ile Tataristan’in Innapolis özel ekonomik bölgesi arasinda bilim ve teknoloji alanindaki karsilikli is birligi anlasmasini da yine imzaladik. Bu anlasmaya göre Tataristan Innapolis ile mobilite, bilgi teknolojileri ve oyun gelistirme alanlarindaki genç girisimcilere altyapi, egitim, danismanlik ve network hizmeti verecek bir kuluçka merkezi kurulacaktir. Teknoloji transferini kolaylastirmak ve nitelikli insan kaynagina erisimi saglamak konusunda Bilisim Vadisi ve Innapolis Özel Ekonomik Bölgesinde teknoloji ve ticaret merkezi kuruyor olacagiz. Inaniyorum ki kurulacak bu iki merkez arasindaki teknoloji transferi imkanini güçlendirecek hem de nitelikli insan kaynagi olusturmada bir kaldiraç görevi görecek.”
Kaynak: İHA