TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Hedefimiz, Rusya Ile Ticaret Hacminin 100 Milyar Dolara Ulastirilmasi'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen geçen yil Türkiye ile Rusya arasindaki ticaret hacminin 22 milyar dolar seviyesinde gerçeklestigini belirterek, "Asil hedefimiz, Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolara ulastirilmasidir." dedi.

Hisarciklioglu, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov'un da katildigi "Türkiye-Tataristan Is Dünyasi Yuvarlak Masa Toplantisi"nda, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasindaki iliskilerin gelismesine çok önem verdiklerini söyledi.

Rusya'nin, Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarindan olduguna isaret eden Hisarciklioglu, "Is insanlarimiz uzun süredir Rusya Federasyonu'nda aktiftir. Bunun sonucu olarak tüm dünyayi sarsan Kovid-19 salginina ragmen 2020'de Rusya ile ticaret hacmimiz 22 milyar dolar olarak gerçeklesti. Asil hedefimiz Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolara ulastirilmasidir. Ticaret, enerji, müteahhitlik, yatirim ve turizm alanlarinda is birligimiz, bu hedefe ulasmamiza yardimci olacaktir." diye konustu.

Hisarciklioglu, Türkiye'nin turizmde, Kovid-19 salgini dolayisiyla getirilen kisitlamalar öncesinde Rusya vatandaslarinin en çok tercih ettigi tatil destinasyonu oldugunu belirterek, bu hafta uçuslarin baslamasiyla Rusya'dan birçok misafirin Türkiye'de agirlanacagini dile getirdi.

Türkiye ile Rusya arasindaki is birliginin genislemesinin, Tataristan ile iliskilerin gelismesine de büyük katki sagladigini söyleyen Hisarciklioglu, Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu'nun ekonomik açidan en gelismis, en zengin ve refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biri oldugunu vurguladi.

Hisarciklioglu, Tataristan Cumhuriyeti ile olan ikili iliskilerin, güçlü tarihi ve iktisadi geçmise dayandigini belirterek söyle devam etti:

"Dolayisiyla Tataristan ile daha fazla ticaret ve is birligi yapmak istiyoruz. Tataristan, firmalarimiz için önemli yatirim merkezidir. Moskova'dan sonra Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'da Türk firmalarinin en fazla yatirim ve ticaret yaptigi bölgedir. Toplam Türk yatirimlari 2,5 milyar dolar civarindadir. Tataristan'da faaliyet gösteren yabanci sermayeli sirketler arasinda Türk firmalari ilk sirada yer aliyor. Türk müteahhitlik firmalari tarafindan bu yilin mayis sonu itibariyla Rusya'da toplam 84 milyar dolar tutarinda 2085 proje gerçeklestirilmistir. Bu projelerden 2,5 milyar dolari Tataristan'dadir."

- "Türkiye e-ihracat konusunda deneyimli ve güvenilir bir ortak"

Hisarciklioglu, Türkiye ile Tataristan arasinda her alanda ticaret ve yatirim yapma imkani bulundugunu vurgulayarak, "Özellikle enerji, petrokimya ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren büyük sirketlerin, Türkiye'deki yatirim imkanlarindan faydalanabilecegini düsünüyoruz. Helal pazarina verdiginiz önemin de farkindayiz. Bu baglamda, helal gida alaninda ortak projeler gerçeklestirebiliriz." dedi.

Diger muhtemel is birligi alaninin ise elektronik ticaret oldugunu belirten Hisarciklioglu, e-ticaretin Rusya'da hizla büyüyen bir sektör olduguna dikkati çekti.

Hisarciklioglu, Türkiye'nin e-ihracat konusunda deneyimli ve güvenilir bir ortak oldugunu dile getirerek, "Türk markalarimizi Rusya pazarina e-ticaret yoluyla ulastirmamiz ikili ticaretimizi olumlu etkileyecektir. Kisacasi biz, her alanda sizlerle birlikte çalismaya haziriz." ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Tataristan Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi, Sanayi ve Ticaret Bakani Albert Karimov, Tataristan ekonomisi ve yatirim firsatlarina iliskin sunum yapti.

Kaynak: AA