TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi
Genel Kurul'da partilerin grup önerileri ayri ayri ele alindi.

Partisinin "nefret söylemi ve toplumsal kutuplastirma" hakkinda Meclis arastirma önergesinin bugün ele alinmasina iliskin grup önerisi üzerinde söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Togrul, iktidarin çözüm sürecinin ardindan kullandigi söylemin HDP'ye yönelik saldirilara yol açtigini savundu. Togrul, "Izmir Il binamiza bir cani girerek katliam yapti. Bu bir katliamdir, adini dogru koyalim. Provokasyon, aslinda medyadaki tetikçilerin kullandigi dildir. Bu dil, Türkiye'ye kazandirmaz, yarinlarina hizmet etmez." diye konustu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye'nin tarihi boyunca nefret dilinden çok çektigini, çok sayida vatandasin katledildigini ifade ederek, "Bu iktidar döneminde ise sürekli bir nefret dili var. Ülkeyi yöneten ve herkesi kucaklamasi gereken Cumhurbaskani, bu nefret ikliminde basrol oynuyor. Siyaset dilinde birlestirici olmak ve toplumun tüm kesimlerini kapsamak yerine kendine oy verenleri kendinden sayip oy vermeyenleri terörist ilan edebiliyor." dedi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, HDP Izmir Il Baskanligi'na gerçeklesen saldiriyi ve cinayeti lanetledi. Ülkenin huzur ve güvenligini bozmaya çalisan her türlü provokasyonla ve terör örgütleriyle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayan Yayman, AK Parti'nin Hani ilçe binasina yapilan saldiriyi da kinadi.

HDP'nin meclis arastirma önergesinde yer alanlara alternatif bir kronoloji çikardigini belirten Yayman, çözüm süreci sonrasi terör örgütlerinin saldirilariyla sehit edilenlerin isimlerini siraladi, HDP'li yöneticilerin açiklamalarini aktardi. Yayman, "Bu liste uzuyor. Burada maksadimiz ölümleri, acilari yaristirmak degil ama HDP, eger bir nefret dilinden bahsediyorsa önce PKK terör örgütünü bir kinasin, silah birakma çagrisi yapsin, sehitlerle ilgili tek bir açiklama yapsin. Bunlarin hepsi yasanirken, bu ne perhiz bu ne lahana tursusu diye Anadolu'da çok güzel bir söz var. Terörle mücadelede hayatini kaybeden sehitlerimizi rahmetle, sükranla aniyoruz." ifadelerini kullandi.

HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, AK Parti'li Yayman'in Kürt sorunu hakkinda kitaplari bulundugunu belirterek, açiklamalarindan üzüntü duydugunu söyledi. Bestas, "Eksiklerine, yanlislarina, hatalarina ragmen bugün de çözüm sürecinin arkasinda duruyoruz. Iste bu dil, HDP'yi hedef gösteren, HDP'lileri öldürmeye azmettiren, HDP'lileri Sincan'da yargilatan dildir. Iktidar siyaseti bunun üzerine kuruyor. Hüseyin Yayman gibi bir bilim insaninin ve gazetecinin bu noktaya gelmesi hakikaten düsündürücüdür. Nasil böyle dönüs yapabiliyorlar hayretle ve dehsetle izliyorum." diye konustu.

AK Parti'li Yayman, Bestas'in sözlerine, "PKK ve onun siyasi uzantisi HDP baris sürecine kursun sikti." karsiligini verdi.

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada öneri kabul edilmedi.

IYI Parti'nin "Bitlis merkezde bulunan dere ve çevresinin riskli alan ilan edilmesi" ve CHP'nin "Kovid-19 pandemisine karsi sosyal hukuk devletinin anayasal yükümlülükleri" hakkindaki arastirma önergelerinin bugün görüsülmesine iliskin grup önerileri de kabul edilmedi.

Bu arada terörle mücadele sirasinda ve 15 Temmuz'da hayatini kaybeden sehitlerin esleri ve çocuklari Genel Kurul çalismalarini bir süre izledi.

TBMM Genel Kurulu'nda daha sonra Askeri Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüsmelere geçildi.

Kaynak: AA