TBMM Baskani Sentop, Tataristan Cumhurbaskani Minnihanov Ile Bir Araya Geldi

TBMM Baskani Mustafa Sentop: 'Parlamentolarimiz arasinda 1995 ve 2015 senelerinde imzalanan isbirligi protokolleri mevcuttur. Devlet Konseyi ile iliskilerimize kurumsal bir boyut katan bu belgelerde yer verilen hususlari bir an önce hayata geçirmek için adimlar atmaliyiz' Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov: 'Türkiye ve kardes Türk halkiyla yüksek seviyedeki iliskilerimiz bizi memnun etmektedir'

TBMM Baskani Sentop, Tataristan Cumhurbaskani Minnihanov Ile Bir Araya Geldi
TBMM Baskani Mustafa Sentop, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov ile Mecliste bir araya geldi.

Minnihanov ve beraberindeki heyeti TBMM'de misafir etmekten duydugu memnuniyeti dile getiren Sentop, Türkiye'nin, Rusya Federasyonu içinde yasayan ve Rusya ile iliskilerin derinlesmesine katki saglayan bütün soydas ve akrabalarin ikinci evi oldugunu belirtti.

Türkiye ile Tataristan arasindaki köklü, tarihi, kültürel, beseri ve iktisadi baglarin, Rusya Federasyonu ile mevcut iliskilere de kuvvet ve çesitlilik katan önemli faktörler olduguna isaret eden Sentop, "Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Federasyonu Devlet Baskani Sayin Vladimir Putin arasindaki yakin iliskilerin Tataristan'a da fayda saglamasi için her zaman gayret sarf ediyoruz ve bunu gözetiyoruz. Tataristan'in huzur, refah ve istikrari için birlikte çalismaktan memnuniyet duyuyoruz." diye konustu.

Sentop, 11 Mayis'ta Kazan'da bir okula yönelik silahli saldirida, ögrenci ve ögretmenlerin hayatini kaybettigini ve yaralananlar oldugunu üzüntüyle takip ettigini anlatarak, bu elim olay nedeniyle Tataristan halkina bassagligi ve yaralilara geçmis olsun diledi.

TBMM ile Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi arasindaki iliskilerin parlamenter seviyede temaslarla zenginlestirilmesini arzu ettiklerini dile getiren Sentop, sunlari kaydetti:

"Parlamentolarimiz arasinda 1995 ve 2015 senelerinde imzalanan isbirligi protokolleri mevcuttur. Devlet Konseyi ile iliskilerimize kurumsal bir boyut katan bu belgelerde yer verilen hususlari bir an önce hayata geçirmek için adimlar atmaliyiz. Küresel salgin, ülkeler arasindaki ekonomik ve ticari iliskilere de olumsuz etki gösterdi. Bu, Rusya ile olan genel ticaret hacmimize de yansidi. Geçtigimiz sene yasanan bu durumun iyilestirilmesinde ve devlet baskanlarimizin belirledigi 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulasmamizda, ülkelerimizin ticaretinin çok önemli katkilari olacagina inaniyorum. Tataristan ile geçtigimiz sene yaklasik 400 milyon dolara ulasan dogrudan ticaretimizi, 2012 yilindaki seviyesi olan 1 milyar dolara çikarmak, potansiyelimiz oldugunu gösteriyor."

Tataristan'da yaklasik 60 Türk sirketinin faaliyet gösterdigini aktaran Sentop, Türkiye'den Tataristan pazarina ilginin de sürdügünü söyledi.

Rusya Federasyonu'ndaki Türkiye yatirimlarinin dörtte birinin Tataristan'da olduguna dikkati çeken Sentop, "Zor ve sikintili zamanlarda dahi Türk girisimcilere vermis oldugunuz destek ve güvence her zaman hatirlanacaktir. Tataristan, zatialinizin liderliginde, Rusya Federasyonu'nun iktisadi olarak en cazip bölgelerinden biri haline gelmistir. Bu konuda gösterdiginiz gayretleri ve gerçeklestirdiginiz faaliyetleri takdirle takip ediyoruz." dedi.

Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Minnihanov, kendisini ve heyetini TBMM'de içtenlikle agirladigi için Sentop'a tesekkür etti.

"Türkiye ve kardes Türk halkiyla yüksek seviyedeki iliskilerimiz bizi memnun etmektedir." diyen Minnihanov, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasindaki çok köklü temaslarin ve is birliginin gelismesine yönelik Tataristan-Türkiye iliskilerinin de artmasinin kendilerini sevindirdigini vurguladi.

Parlamentolar arasi iliskilerin artirilmasinin önemine isaret eden Minnihanov, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyinin Türkiye'yi yakin zamanda ziyaret edecegini, TBMM heyetini de Tataristan'da agirlamaktan mutlu olacaklarini kaydetti.

Kaynak: AA