Reuters'in Türkiye'ye Iliskin Kullandigi Fotografa Basin Meslek Örgütlerinden Tepki
Medya Dernegi Baskani Ekrem Kiziltas: 'Diger ülkelerde yapilanlari sirin, Türkiye'de yapilan güzel gelismeleri fotograflar ve benzeri seylerle algi üzerinden kötü göstermeye çalismak gazetecilik ilkeleriyle çelisen bir seydir. Uluslararasi haber ajanslarinin objektifligi ögrenmeleri gerektigini söyleyebilirim' Iletisim Platformu Baskani Yusuf Ziya Çatakli: 'Bu haberleri yapanlar Reuters'in Türkiye'de çalisan Türk vatandaslari. Bu da aci bir sey' Uluslararasi Medya Enformasyon Dernegi Baskan Yardimcisi Kemal Gümüs: 'Özellikle turizm sektörünün açildigi, Türkiye'ye yurt disindan birçok turistin güvenli buldugu için gelmeye çalistigi bir dönemde bu kötü imajlarla Türkiye'ye bir sekilde düsmanlik besliyor ve dijital alanda da kara propaganda yaparak Türkiye'nin imajini kötülemeye çalisiyor. Bu iyi niyetli habercilikle izah edilemeyecek bir durum'
Fransa'ya dair haberde, tedbirlerin esnetilmesiyle turistlerin Paris'e döndügü, bir çiftin pandemi nedeniyle yarida kalan balayini burada tamamladigi anlatilirken, Türkiye'ye iliskin haberde kepengi kapali dükkanlar önünde bir kagit toplayicisinin fotografi servis edildi.
Haberlerde Türkiye'ye ait oldugu belirtilen fotograf gazeteciler, basin meslek örgütleri ve Türk halki tarafindan, "Türkiye'deki mevcut durumla ilgisi olmadigi" ve "manipüle edildigi" belirtilerek, elestirildi.
- "Uluslararasi haber ajanslarinin objektifligi ögrenmeleri gerekiyor"
Medya Dernegi Baskani Ekrem Kiziltas, Reuters'in haber tarzinin öteden beri, Türkiye'ye yönelik uluslararasi haber ajanslarinin ve uluslararasi medya organlarinin genel tavrinin bir uzantisi olarak kabul edilmesi gerektigini söyledi.
Objektif bakildiginda, Dünya Saglik Örgütü ve farkli ülke yöneticilerinin, Türkiye'nin salginla mücadelede önde gelen ülkelerden biri oldugunun hakkini teslim ettiklerini aktaran Kiziltas, "Ama anlasilan bu ajanslar ve bazi basin yayin organlari, Türkiye karsitligi temelinde yapilandiklari ve muhtemelen Türkiye'den aldiklari haberler ya da Türkiye'den onlara haber gönderen kisiler yerli ve milli olma konusunda problemli olduklari için biz en olumlu sartlar altinda dahi Türkiye ile ilgili haberlerde olumsuz bir havayla karsilasiyoruz. Reuters'in yaptigi son girisim de bunun örneklerinden birisi." ifadelerini kullandi.
Haberciligin temelinde objektiflik ve gerçekleri oldugu gibi aktarmak bulundugunu dile getiren Kiziltas, "Özellikle de 1 Temmuz'da baslayacak normallesme sürecini insanimiz heyecanla bekliyordu. Türkiye'de bunlarin halkin sagligi için yapildigi bilindiginden kimseden ciddi bir itiraz sesi de yükselmemisti. Diger ülkelerde yapilanlari sirin, Türkiye'de yapilan güzel gelismeleri fotograflar ve benzeri seylerle algi üzerinden kötü göstermeye çalismak gazetecilik ilkeleriyle çelisen bir seydir. Uluslararasi haber ajanslarinin objektifligi ögrenmeleri gerektigini söyleyebilirim." degerlendirmesinde bulundu.
- "Eyfel'in altinda fareli çöplükte yiyecek arayan insanlarin da fotografi çekilebilir"
Iletisim Platformu Baskani Yusuf Ziya Çatakli da paylasilan fotograftaki mesajin aslinda Türkiye içine degil, yurt disina yönelik oldugunu söyledi.
Türkiye'nin gelismekte olan, büyüyen bir ülke oldugunu belirten Çatakli, "Burada insanlara su söyleniyor; 'Sizin ümit olarak baglandiginiz veya gelecekteki hedef olarak gördügünüz Türkiye aslinda gerçekte bu.' Bu fotografi vermeye çalisiyorlar. Fransa'daki fotograf, 'balayini yarim birakan çift devam ettiriyor' seklinde ama hemen Eyfel'in altinda, bizzat gördügüm için söyleyeyim, fareli çöplükte yiyecek arayan insanlarin veya Almanya'da çöplükten siseleri toplayip parasini almaya çalisanlarin da fotografi çekilebilir. Türkiye'dekinin verilme sebebi tamamen tek tarafli. Bu sadece Ingiliz medyasiyla da alakali degil. Alman, Avrupa medyasinda da siklikla görüyoruz." ifadelerini kullandi.
Çatakli, "Bu haberleri yapanlar Reuters'in Türkiye'de çalisan Türk vatandaslari. Bu da aci bir sey. Türkiye'de dogup büyümüs ve su anda orada çalisan bir sekilde AK Parti karsitligi da olabilir ya da Recep Tayyip Erdogan karsitligindan kaynakli olabilir. Bunlari dünyaya bu sekilde empoze etmeye çalisiyorlar ve bunlari özellikle seçiyorlar." diye konustu.
- "Türkiye'nin imajini kötülemeye çalisiyor"
Uluslararasi Medya Enformasyon Dernegi (UMED) Baskan Yardimcisi Kemal Gümüs ise Reuters'in yayinladigi fotografi "kara propaganda" olarak nitelendirdi.
Salginda en basarili 10 ülke arasinda yer alan Türkiye'nin imajini, basarisini gölgelemek için Reuters'in böyle bir algi çalismasina imza attigini söyleyen Gümüs, bunun ilk olmadigini belirtti.
Reuters'in Türkiye karsitliginin propaganda boyutunun terörle mücadelede de görüldügünü anlatan Gümüs, "Özellikle turizm sektörünün açildigi, Türkiye'ye yurt disindan birçok turistin güvenli buldugu için gelmeye çalistigi bir dönemde bu kötü imajlarla Türkiye'ye bir sekilde düsmanlik besliyor ve dijital alanda da kara propaganda yaparak Türkiye'nin imajini kötülemeye çalisiyor. Bu iyi niyetli habercilikle izah edilemeyecek bir durum. Apaçik sekilde düsmanlik, art niyet söz konusu. O yüzden UMED olarak da Reuters'in Türkiye'yi propagandasini siddetle kiniyoruz." degerlendirmesini yapti.