Macaristan'da 18 Yasindan Küçükler Için 'Escinsellik Karsiti' Düzenleme Onaylandi

Macaristan Cumhurbaskani Janos Ader, ülkede 18 yasindan küçükleri escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik etmeyi yasaklayan ve uluslararasi kamuoyunun tepki gösterdigi yasal düzenlemeyi onayladi.

Cumhurbaskanligi Ofisinden yapilan açiklamada, tartismalara neden olan yasanin 18 yasindan büyüklerin anayasal haklarini kisitlamadigini ama 18 yasindan küçüklerin korunmasina yönelik anayasal yükümlülügü yerine getirdigi belirtildi.

Cumhurbaskani tarafindan yapilan inceleme neticesinde söz konusu yasanin maddelerinin, anayasada yer alan özel ve aile hayatina saygi duyulmasi maddesini ihlal etmedigi kaydedildi.

Açiklamada ayrica Cumhurbaskaninin, "Yeni yasa 18 yasindan büyüklerin anayasal haklarini kisitlamamasinin yani sira 18 yasindan küçüklerin anayasal korunmasi yükümlülügünü yerine getiriyor ve bu yüzden yasanin yayinlanmasi talimatini verdim." ifadelerine yer verildi.

- AB Komisyonu Baskani ve 13 AB ülkesi yasayi kinadi

Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Irlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Ispanya, Isveç ve Letonya tarafindan 22 Haziran'da imzalanan ortak bildiride, Macaristan Parlamentosu tarafindan geçen hafta kabul edilen ve escinsellik karsiti oldugu belirtilen yasaya tepki gösterilmisti.

Macaristan'da çocuklari korumak adina kabul edilen yasanin escinsellere karsi ayrimcilik içerdigi ve fikir özgürlügünü ihlal ettigi savunulan bildiride, farkliliklari kabul etmenin ve esit tutmanin AB'nin temel degerleri oldugu ve bundan taviz verilemeyecegi kaydedilmisti.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de dün yaptigi açiklamada, "Bu Macar yasasi utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrimcilik yapmakla kalmiyor ayni zamanda AB'nin temel degerlerine de aykiri. Bu konuda taviz yok.'' ifadelerini kullanmisti.

- Yasanin içerigi

Macaristan'da 15 Haziran'da kabul edilen ve tartismalara neden olan yasaya göre, okullarda 18 yas altindaki kisilere, escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik eden herhangi bir içerigin gösterimi yasaklanmisti.

Yasaya göre ayrica, televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.

Kaynak: AA