Köy Enstitülerinin Mimari Ismail Hakki Tonguç Anisina Hatira Ormani Olusturuldu
Köy Enstitüleri’nin mimari Ismail Hakki Tonguç’un ölüm yil dönümünde anisina Merkezefendi Belediyesi ile Yeni Kusak Köy Enstitülüler Dernegi isbirligiyle hatira ormani olusturuldu. Adalet Mahallesinde 2 bin 500 metrekarelik hatira ormanina 35 adet çinar agaci dikildi.
Merkezefendi Belediyesi ile Yeni Kusak Köy Enstitülüler Dernegi isbirligiyle ‘Köy Enstitüleri’nin Mimari Ismail Hakki Tonguç ve Cumhuriyetin Tüm Egitim Öncülerinin Anisina’ hatira ormani olusturuldu. Merkezefendi Belediye Baskani Seniz Dogan, Köy Enstitüleri’nin mimari Ismail Hakki Tonguç’un ölüm yil dönümünde Adalet Mahallesinde olusturulan hatira ormaninin ilk fidanini toprakla bulusturdu. 2 bin 500 metrekarelik hatira ormanina 35 adet çinar agaci dikildi. Düzenlenen törene Yeni Kusak Köy Enstitüler Dernegi Baskani Aysegül Odabasioglu, Köy Enstitüsü mezunu ögretmenler ve vatandaslar katildi.
Merkezefendi Belediyesi’nin Köy Enstitüleri ruhunu yasatmaya çalistigini belirten Baskan Dogan, egitimi dogru, düzgün ellerden, esit derecede dagitarak çocuklara ulastirdiklarini söyledi.
Dogan; “Köy Enstitüleri bizim için çok önemli. Keske bugünlere kadar getirebilseydik. Keske kapatilmasaydi da o ruhu yasatabilseydik. Ama maalesef ki birileri tarafindan köy Enstitüleri tehlike görülerek kapatildi. Köy Enstitüleri sadece o köyde egitim vermiyordu. O köyde yasayan çocuklarin, kadinlarin, gençlerin egitimine oldugu gibi her türlü sosyal hayatina da katki sagliyordu. Her bir çocugun enstrüman çalmasinda, meslek edinmesinde Ismail Hakki Tonguç gibi egitim mimarlarimizin emegi çok büyük. Bizler Merkezefendi Belediyesi olarak bu yeni dönemde elimizden geldigi kadar Köy Enstitüleri ruhunda çalismalar gerçeklestiriyoruz. Özellikle dezavantajli mahallelerde açtigimiz ‘Kadin Çocuk Yasam Merkezleri’ ile o ruhu yasatmaya çalisiyoruz. Tabi Köy Enstitüleri kuruculari kadar olmasa da Ismail Hocam ve Yücel Hocam kadar yapamasak da biz buralarda egitimi dogru düzgün ellerden, esit derecede dagitarak çocuklarimiza ulastirmaya çalisiyoruz” dedi.
“Bu hatira ormaninin, bu agaçlarin dikilmesi çok önemli ve anlamli”
Merkezefendi Belediye Baskani Seniz Dogan, hatira ormaninin çok önemli ve anlamli oldugunu söyleyerek; “Bugün Ismail Hakki Tonguç’un anisina bu hatira ormanini hep birlikte olusturacagiz. Merkezefendi Belediyesi olarak yesil alan anlaminda da parklar anlaminda da yeni dönemde çok büyük hassasiyet gösteriyoruz. Bu hatira ormaninin, bu agaçlarin Ismail Hakki Tonguç adina dikilmesi çok önemli ve anlamli. Köy Enstitüleri’ne emek veren, bu yolda yürüyen, kendisiyle bir belgesel çektigimiz Yücel Hocama da çok tesekkür ediyorum” diye konustu.
“Dünyada esi benzeri olmayan okullari açti örnek oldu”
Yeni Kusak Köy Enstitüler Dernegi Baskani Aysegül Odabasioglu, “Bugün buraya ünlü egitim devrimcisi, egitimde esit haklar getiren, yoksul çocuklarin, dezavantajli çocuklarin hayatina dokunan ünlü egitim devrimcisi Ismail Hakki Tonguç’u hem anmak hem de Ismail Hakki Tonguç ve Köy Enstitülerini yasatmak için bir araya geldik. Kendisini saygiyla, rahmetle, özlemle aniyoruz” dedi.
Köy Enstitüsü mezunu ögretmen Yücel Güngör ise; “Tonguç Baba’yi böyle onurlandirdigi için, böyle bir yeri bize tahsis ettigi için. Ismail Hakki Tonguç’a gerçekten babaydi. Özellikle geri kalmis yörelerimizin çocuklarinin okutulmasinda, onlarin hayata atilmasinda, onlarin bu ülkeye yararli olmasinda, onlarin Atatürkçü, Cumhuriyetçi yetismelerinde açilan okullarin mimari oldugu için. Ve dünyada esi benzeri olmayan okullari ancak o açti. Ve dünyaya da örnek oldu” diye konustu.