Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Tacikistan'a Gidecek

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, 28-29 Haziran tarihlerinde Tacikistan’a resmi ziyaret gerçeklestirecek.

Kirgizistan Cumhurbaskanligi Basin Ofisi’nden yapilan açiklamada, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov’un 28-29 Haziran tarihlerinde Tacikistan’a resmi ziyaret gerçeklestirecegi belirtildi. Caparov’un ziyareti kapsaminda, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman ile ikili görüsme gerçeklestirecegi aktarilan açiklamada, taraflarin görüsmede sinir sorunu dahil olmak üzere ikil isbirliginin güncel konularinin ele alacaklari ifade edildi. Açiklamada ayrica, Caparov’un Tacikistan ziyareti öncesinde 27-28 Haziran tarihlerinde Türkmenistan’a gidecegi kaydedildi.

Geçtigimiz Nisan ayinin sonunda Kirgizistan ile Tacikistan sinirinda çikan çatismalarin ardindan Caparov, Tacikistan Cumhurbaskani Rahman ile telefonda görüsmüstü. Görüsmede taraflar sinir sorununun baris yoluyla çözülmesi için Mayis ayinda Tacikistan’in baskenti Dusanbe’de bir araya gelinmesi üzerinde anlasilmisti.

Kirgizistan ve Tacikistan arasindaki sinir sorunu

Kirgizistan’in Tacikistan ile yaklasik 990 kilometre uzunlugunda siniri bulunurken, tartismali sinir kesimleri nedeniyle iki ülke vatandaslari ve sinir muhafizlari arasinda zaman zaman silahli çatismalar yasaniyor. 29 Nisan’da Tacikistan’in kuzeyindeki Sughd bölgesi ile Kirgizistan’in güneyindeki Batken bölgesini ayiran Isfara Nehri’ndeki su kaynaginin kullanimi ile ilgili anlasmazlik yasayan iki ülke halki arasindaki kavga, çatismaya dönüsmüstü. Çatismalarda Kirgiz tarafindan 36 kisi hayatini kaybetmis, yüzden fazla kisi de yaralanmisti. Tacikistan’da can kaybini 19, yarali sayisi 88 olarak açiklamisti.

Iki ülke yetkilileri, yaptiklari görüsmelerin sonunda imzaladiklari protokol ile sinir sorununu kisa sürede çözme konusunda anlasmisti. Kirgizistan, 21 Mayis’tan itibaren sinir sorunu çözülene kadar Tacikistan ile olan siniri kapatma karari almisti.

Iki ülke sinirinda tansiyon 4 Haziran’da Tacikistan askerlerinin tartismali sinir kesiminde konteyner yerlestirmesiyle yeniden yükselmis, bu sorun da iki ülke Ulusal Güvenlik Komite Baskanlari’nin imzaladigi protokol ile çözülmüstü.
Kaynak: İHA