Kirgizistan, AEB Disindaki Ülkelere Bazi Tarim Ve Gida Ürünlerinin Ihracatini Yasakladi

Kirgizistan; Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Rusya Federasyonu'nun olusturdugu Avrasya Ekonomik Birligi (AEB) disindaki ülkelere bazi tarim ve gida ürünlerinin ihracatini yasakladi.

Kirgizistan'da Bakanlar Kurulu Baskani Ulukbek Maripov, ülkenin gida güvenligi konularini ele almak üzere kabineyi topladi.

Toplantinin ardindan Maripov, yaptigi açiklamada, bugday, bugday unu, seker, pirinç, bitkisel yag ve tavuk yumurtasinin yani sira saman, karma yem, misir ve arpaya ihracat yasagi getirme karari aldiklarini bildirdi.

Maripov, ülkeye ithal edilen seker, bitkisel yag ve etin KDV'den muaf tutulmasina karar verildigini, 8 Temmuz'dan itibaren yerli sigir ve küçükbas hayvanlarin ihracatina iliskin yasagin kaldirildigini açikladi.

Maripov, "Tarim Bakanligi, zamaninda önlem alsaydi gida güvenliginin saglanmasinda bir sorun olmayacakti. Ancak bugün farkli bir tablo görüyoruz. Bu nedenle bir dizi karar almak önemlidir. AEB ülkelerine hariç bazi tarim ürünlerinin ihracatina yasak getiriyoruz. Bugday, bugday unu, seker, pirinç, bitkisel yag ve tavuk yumurtasindan bahsediyoruz. Bu kararlarin olumlu yönde faydasi olur diye düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Kirgizistan'da son dönemde en kurak yil yasanirken, ülkenin kuzeyindeki çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarinin yani sira su alamadiklari için de sikayetçi olmustu. Geçen hafta kuraklik konusunun gündeme getirildigi Meclis Genel Kurulu'nda, Bakanlar Kurulu Baskani Maripov'un istifasi istenmisti.

Kaynak: AA