Kilirdaroglu, Balikçilar Ile Deniz Salyasi Sorununu Konustu

Kocaeli’de muhtarlar, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, vapurda balikçilarin deniz salyasi ile ilgili sorunlarini dinledi.

Kilirdaroglu, Balikçilar Ile Deniz Salyasi Sorununu Konustu
Bir dizi ziyaret ve inceleme yapmak için Kocaeli’ne gelen Kiliçdaroglu, Hereke’den Karamürsel’e vapur ile geçti. Bu esnada balikçilar tarafindan balik ekmek ikram edildi. Daha sonra balikçilar Kiliçdaroglu’na deniz salyasi (müsilaj) ile ilgili sorunlarini dile getirdi. Bu konuda açiklama yapan Kiliçdaroglu, "Insanin olusturdugu kirliligin denize derin desarj yapilmamasi lazim. Biyolojik, kimyasal aritmanin yapilmasi ve buradan aritilan suyun çevrede kullanilmasi lazim. Eger siz derin desarj yapip bu suyu denizin derinliklerine veriyorsaniz oksijen, canlilik, dogayi mahvediyorsunuz, denizleri mahvediyorsunuz, balik türleri mahvoluyor ve balikçiligi da yok ediyorsunuz. Bunun için de önlem alinmasi lazim. Bu bir siyasi parti meselesi degildir. Bu bir Türkiye meselesi. Bir araya gelip bu sorunun çözülmesi lazim. Balikçi arkadaslarimiz ’kamuda muhatap olacagimiz bir birim olmasi lazim’ diyor. Bunun adi da Denizcilik Bakanligi ve ’Bir denizcilik bakanligi olsun, derdimizi dinlesin eger varsa denizde bir sorun en azindan sorunu çözecek muhatap bir bakanlik kuralim’ diyorlar. Biz de onlara destek veriyoruz" dedi.

Aritilan suyun temizlik isleri ve agaçlarin sulanmasinda kullanilmasi gerektigini ifade eden Kiliçdaroglu, "Marmara Denizi’nin kurtarilmasiyla ilgili hazirlanacak her eylem planinin özünde biyolojik aritma, kimyasal aritma var mi yok mu? Biyolojik ve kimyasal aritma yapilir elde edilen su dogada kullanilirsa temizlik isleri, kaldirim temizleme, agaç sulamada ben anlarim ki o komisyon görevini yapmistir. Ama öyle bir sey yok. Usulen aritma yapiyoruz, diye derin desarjla denize veriliyorsa denizi kirletiyorlar. Bu dogru degil. Kimyasal aritma, biyolojik aritma biri evsel digeri sanayi atiklari içindir. Evsel atiklari arindirmak kolay ama digeri için kimyasal aritma yapmak lazim" diye konustu.

Son olarak kaptan köskünü ziyaret eden Kiliçdaroglu, kaptan ile sohbet etti.
Kaynak: İHA