DPÜ'de AFAD'in IRAP Ikinci Çalistayi

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi’nde AFAD’in Kütahya Il Afet Risk Azaltma Plani’nin ikinci çalistayi düzenlendi.

DPÜ'de AFAD'in IRAP Ikinci Çalistayi
TÖMER Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Kütahya Valisi Ali Çelik, Hava Er Egitim Tugay ve Garnizon Komutani Hv. Tugg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Baskani Alim Isik, Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal, Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Vural Kavuncu, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur, Kütahya Il AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Baskani Abdulkadir Tezcan ve davetliler katildi.

Törende konusan AFAD Il Müdürü Ahmet Ali Artun, "Türkiye Afet Risk Azaltma Plani Projesi, afetlerin olasi etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan önce yapilacak çalisilmalari bir süreç dahilinde tarif eden, sorumlulari ve sorumluluklari tanimlayan sürdürülebilir bir plandir. Bütünlesik afet yönetimi sisteminin en önemli evresi öngörülebilir afetlerle ilgili önleyici tedbir çalismalarinin belirlenerek sahaya yansitilmasidir" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Baskani Abdulkadir Tezcan ise, Kütahya’da alinan önlemler ve Kütahya Il Afet Risk Azaltma Plani’nin hazirlanma sürecinde yapilanlari anlattigi konusmasinda, "Il afet risk azaltma planlarinin 2019 yilinda pilot il seçilen Kahramanmaras’ta baslamisti. Simdi Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun talimatiyla tüm illerde yapiliyor. Bugünden sonra da özellikle afet risk azaltma planlariyla da bu sene tamamlandiktan sonra Türkiye Afet Risk Azaltma Plani Projesi’yle de kendisini ortaya koyabilecek ve neticede ortaya konulan bu güç ve planlar, ülkemizin afetleri minimum seviyede can ve mal kaybiyla atlatmasina faydali olacaktir" ifadelerini kullandi.

“Afetler hayatin bir gerçegidir”

Törende katilimcilara hitap eden Rektör Kazim Uysal, “Afetler, hayatin bir gerçegidir. Aydinlik - karanlik, güzellik - çirkinlik, iyilik - kötülük, saglik - hastalik gibi zitlar, hayatin var olmasi ve devam etmesi için gerekli unsurlardir. Zitlarin olmasi ile hayat tasaffi eder ve güzellesir. Mesela, mikroplar veya virüsler: Son Covid-19 salgini sayesinde insanligin savunma sistemi daha da güçlendi. Ilgili bilim dallari daha hizli gelisti. Birey olarak temizligin, sagligin, nefesin, havanin kiymetini daha iyi anladik. Dogru, tedbirsiz insanlar veya milletler çok zarar gördü. Ancak netice olarak insanlik kazandi. Insanligin savunma sistemi artik düne göre daha güçlüdür. Mesela depremler olmasa yeryüzü bu kararlilikta olmazdi. Yazin sicagi ve kisin sogugu olmasa mevsimler ve mevsimlerle gelen riziklar olmazdi. Insanoglunun nimetleri anlamasi hayatini güzellestirmesi de zitlarla mümkündür. Karanlik olmasa aydinligin, hastalik olmasa sagligin kiymeti bilinmezdi. Hayat aslinda zitlarla güzellesmekte ve devam etmektedir. Tüm afetlere bu bakisla bakilmalidir. Afetler, yaratilisin bir metodudur ve hayatin bir gerçegidir. Insanoglunun temel sikintisi tedbirle tevekkülü karistirmasidir. Tedbir aklin, tevekkül imanin geregidir. Ancak bir isin baslangicinda tevekkül, tembelliktir. Tüm tedbirleri aldiktan sonra neticeye riza ise tevekküldür. Rabbimiz akli sonradan ah etmek için degil, düsünüp tedbir almak için vermistir. Önce devemizi saglam kaziga baglayacagiz sonra tevekkül edecegiz. Gündüz kandilini hazirlamayan gece karanlikta kalmaya razi olmalidir. Çünkü ates ve su insanlarin zarar görmesi için degil istifade etmesi için var olmuslardir” dedi.

Belediye Baskani Alim Isik ise, AFAD’la yürüttükleri ortak çalismalardan söz ederek, IRAP için is birligi yapan kurumlara tesekkür etti.

“Afet yasandiktan sonra yapabilecekleriniz sinirli”

Türkiye Afet Müdahale Plani uygulamasiyla ilgili Kütahya’da gerekli planlarinin hazir oldugunu söyleyen Kütahya Valisi Ali Çelik,” Olusturulacak ekipler ve çalisma sekilleri de belli. Asil unsur ise afet olmadan önceki safha. Çünkü afet olduktan sonra sizin yapilacaklariniz sinirli. Meydana gelen afet niteligi itibariyla yikici etkilerini ortaya çikarmis, siz bunun sonuçlariyla mücadele etmek zorunda kaliyorsunuz. Sonuçlari görerek o sonuçlarin olmamasi için ne yapilmasi gerektigini bir plan dahilinde çalismaya dönüstürmek bizim en temel sorumlulugumuz gibi gözüküyor” dedi.

Program, konusmasinin ardindan protokol üyelerinin afet masalarini ziyaret etmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA