Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Tataristan Cumhurbaskani Minnihanov Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Rekabetçi üretim yapisi, kalifiye is gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapisi, kapsayici destek ve tesvik programlariyla Türkiye, uluslararasi yatirimcilar için güvenli bir limandir' 'Ülkemizi yerli ve uluslararasi yatirimcilar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazanci tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararliyiz'.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Rekabetçi üretim yapisi, kalifiye is gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapisi, kapsayici destek ve tesvik programlariyla Türkiye, uluslararasi yatirimcilar için güvenli bir limandir." dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ve Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde ortak basin toplantisi düzenledi.

Türkiye ve Tataristan arasindaki imza töreninin ardindan konusan Oktay, dünyanin önde gelen petrokimya sirketlerinden TATNEFT'in Türkiye'ye yapmayi planladigi yatirim ile Tataristan'in yüksek teknoloji kenti Innapolis ile Bilisim Vadisi arasinda varilan is birliginin imzalarinin atildigini kaydetti.

Dost ve kardes Tataristan Cumhuriyeti ile ekonomik, teknolojik ve ticari is birliginin en somut örneklerinden olan bu mutabakatlarin imzalanmasindaki desteklerinden ötürü Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov'a sükranlarini sunan Oktay, Türkiye'nin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarina duyduklari güveni, petrokimya alaninda Türkiye'ye yapmayi planladiklari yatirimlar ile gösteren TATNEFT sirketinin yetkililerine de tesekkürlerini iletti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, salgin döneminde Türkiye ekonomisinin, çok basarili bir büyüme performansi sergiledigini, kamu ve özel sektör yatirimlarinin hiz kesmeden devam ettigini hatirlatarak, "Gelismis ekonomilerin dahi durma noktasina geldigi küresel salgin döneminde Türkiye, kapsamli tedbirleri ve kapsayici destekleri sayesinde dünyadan pozitif sekilde ayrismayi basardi." diye konustu.

- "Dünya genelinde büyümeyi basaran nadir ülkelerden olduk"

"OECD ülkeleri içerisinde hem de dünya genelinde büyümeyi basaran nadir ülkelerden olduk." açiklamasinda bulunan Oktay, bu basarinin, sanayi altyapisini her geçen gün güçlendiren, üreterek büyüyen, sanayilesmesini, kent, insan ve çevre temelinde kuran, düzenli ve sürdürülebilir bir sekilde yapilandiran Türkiye'nin basarisi oldugunu belirtti.

Fuat Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Rekabetçi üretim yapisi, kalifiye is gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapisi ve kapsayici destek ve tesvik programlariyla Türkiye, uluslararasi yatirimcilar için güvenli bir limandir. Sayin Cumhurbaskanimizin siklikla ifade ettigi gibi, ülkemizi yerli ve uluslararasi yatirimcilar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazanci tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararliyiz.

Bizim için yabanci yatirimci yoktur, mütesebbis vardir. Bu anlayisla, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz tüm destek ve tesvik politikalarini, çözüm odakli ve esnek bir sekilde kurguluyor. Ekosistemimizin temellerini olusturan organize sanayi, endüstri ve teknoloji gelistirme bölgelerini, bu yatirimlarin güçlü birer zemini olarak görüyoruz. Iste bugün imzaladigimiz anlasmalar da basariyla kurgulanmis bu ekosistemin birer meyvesi niteliginde."

Oktay, bugün yatirim ve is birligi olmak üzere iki önemli konuda üç anlasma imzaladiklarini aktararak, anlasmalardan ilkinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Rusya Federasyonu'nun en büyük petrol ve dogal gaz üreticilerinden olan TATNEFT arasinda, firmanin Türkiye'de kurmayi planladigi üretim tesisine yönelik destek ve tesviklere iliskin mutabakat zapti oldugunu söyledi. Fuat Oktay, "Türkiye'de kurulacak olan TATNEFT'in maleik anhidrit üretim tesisi, diger tüm yatirimlar gibi Bakanligimizin destek ve tesviklerinden yararlanacak." ifadesini kullandi.

Ikinci anlasmanin ise yine ayni yatirima iliskin, TATNEFT ile Gebze Kimya Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi arasinda imzalanan, kimya sanayisi alanindaki ön protokol oldugunu bildiren Oktay, "Türkiye'nin ilk ve tek 'Kimya Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi' olan GEBKIM OSB, lojistik kolayligi, nitelikli is gücü ve planli altyapisiyla bu yatirim için biçilmez bir kaftan. Insallah bu yatirim projesi, farkli alanlardaki yeni yatirimlara da ön ayak olacak." görüsünü paylasti.

Diger anlasmanin da teknoloji alaninda yapildigini animsatan Oktay, sunlari kaydetti:

"Teknoloji ekosistemimizin en önemli merkezlerinden olan Bilisim Vadisi ile Tataristan'in Innapolis Özel Ekonomik Bölgesi arasinda, bilim ve teknoloji alanindaki karsilikli is birligi anlasmasini imzaladik. Bu anlasmaya göre, Tataristan Innapolis'te mobilite, bilgi teknolojileri ve oyun gelistirme alanlarindaki genç girisimcilere altyapi, egitim, danismanlik ve network hizmeti verecek bir Kuluçka Merkezi kuracagiz. Teknoloji transferini kolaylastirmak ve nitelikli insan kaynagina erisimi saglamak konusunda Bilisim Vadisi ve Innapolis Özel Ekonomik Bölgesi'nde, Teknoloji Ticaret Merkezleri kuracagiz. Inaniyorum ki kurulacak bu iki merkez, ülkelerimiz arasindaki teknoloji transferi imkanini güçlendirecek hem de nitelikli insan kaynagi olusturmada bir kaldiraç görevi görecek."

- Imzalanan anlasmalar

Iki ülke arasinda imzalanan anlasmalar söyle:

"Türkiye Cumhuriyeti Bilisim Vadisi teknoloji gelistirme bölgesi ile Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti arasinda mutabakat zapti.

Türkiye Cumhuriyeti Kocaeli Gebze Kimya Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Rusya Federasyonu TATNEFT anonim sirketi arasinda GEBKIM sahasinda maleik anhidrit projesi uygulama olanaklarinin incelenmesine iliskin niyet mektubu.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile TATNEFT anonim sirketi arasinda kimya sanayi alaninda is birligi mutabakat zapti."
Kaynak: AA