Cezayir Ve Tunus Disisleri Bakanlarindan Libya'da Istikrar Vurgusu

Cezayir Disisleri Bakani Sabri Bukadum ve Tunus Disisleri Bakani Osman el-Cerendi, Libya'da istikrarin saglanmasi çagrisinda bulundu.

Almanya’nin baskenti Berlin'de düzenlenen Ikinci Berlin Konferansi’nda gazetecilere açiklamalarda bulunan Tunus ve Cezayir temsilcileri Libya'da istikrar vurgusu yapti.

Cezayir Disisleri Bakani Bukadum Libya'nin toprak bütünlügünü isaret ederek, "Bizim için bati, dogu, kuzey veya güney Libya yok, sadece bir Libya var." dedi.

Libya halkinin mesru taleplerini hayata geçirmek için birlesik kurumlar olmasi gerektigini belirten Bukadum, Libya'da kurumlarin birlestirilmesinin ülkenin kendisi ve bölge ülkeleri için kritik bir öneme sahip oldugunu ifade etti.

Bukadum, seçimlerin liderlik sorununun çözülmesi konusunda anahtar olduguna inandiklarini belirterek, ülkede baris ve istikrari tesis etme açisindan da yeni ufuklar açacagini kaydetti.

Tunus Disisleri Bakani Osman el-Cerendi ise Libya'nin içinde bulundugu "hassas geçis asamasinda desteklenmesi" gerektigini vurgulayarak, çözüm sürecinde bölgeyi etkileyebilecek aksakliklarin yasanmamasi için "hizli ve birlikte hareket edilmesi" tavsiyesinde bulundu.

Cerendi, "Libya'da istikrar saglanmasi konusunda atilan her adim, yeni yürütme otoritesinin kurumlari birlestirmesi ve kurumlarin kalici bir temele oturmasi çalismalarina olanak saglayacaktir." diye konustu.

BM öncülügünde, farkli siyasi ve sosyal kesimleri temsilen seçilen 75 kisi ile yürütülen Libya Siyasi Diyalog Forumu, ülkede 24 Aralik 2021'de genel seçimlere gidilmesini kararlastirmisti.

Kaynak: AA