ABD, Uygur Özerk Bölgesindeki 'Zorla Çalistirma' Uygulamalari Nedeniyle Bazi Çin Sirketlerine Kisitlama Getirdi

Beyaz Saray, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde çocuklari ve Müslümanlari zorla çalistirarak üretim yapan ya da Uygur Türklerine yönelik "kötü muameleye" katki saglayan bazi Çin firmalarina kisitlamalar getirdi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamada, getirilen kisitlama ile Çin'in "zorla çalistirma" yoluyla yaptigi üretimlerin, ABD'ye girisinin önlenmesinin amaçlandigi belirtildi.

Açiklamada, "Pekin yönetimini, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki etnik ve dini azinliklara yönelik zalim ve insanlik disi soykirimindan dolayi sorumlu tutmaya devam edecegiz." ifadesi kullanildi.

Söz konusu kisitlama kapsaminda, ABD Sinir ve Gümrük Muhafaza Birimine (CBP), tüm ABD limanlarinda, Sincan merkezli Hoshine Silicon Industry isimli silikon üreticisi firmanin ve alt sirketlerinin ürettigi ürünleri tasiyan kargolara el konulmasi yetkisi verildigi kaydedildi.

- 4 sirket yaptirim listesinde

Ayrica pamuk, domates ve deniz gidalari gibi ürünlerden, zorla çalistirma yoluyla elde edildigine inanilan mallarin, ABD'ye girisi için de yeni adimlar atiliyor.

Beyaz Saray'in karari çerçevesinde, ABD Ticaret Bakanligi da Uygur Türklerine kötü davranislara katki sagladigi gerekçesiyle 4 yazilim ve teknoloji firmasini yaptirim listesine aldi.

Kaynak: AA