Turunçgil Zararlisina Karsi Yararli Böcek Salinimi Yapildi

Manavgat’ta turunçgil zararlilariyla mücadele kapsaminda narenciye bahçesinde yararli böcek salinimi yapildi. Ürünlerin organik ve dogal üretilmesi için turunçgil zararlisi unlubitine karsi Cryptolaemus motrouzieri isimli avci böcegi ve Leptomastix dactiilopii isimli parazitoid salindi.

Turunçgil Zararlisina Karsi Yararli Böcek Salinimi Yapildi
Böcek salinimina 2017 yilinda basladiklarini belirten Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin, “vatandaslarimiza elimizden geldigince ilaçsiz kimyasalsiz meyve yedirmeye çalisiyoruz” dedi.

Biyolojik mücadelenin Türkiye açisindan önemli bir uygulama oldugunu ifade eden BATEM Müdürü Ünlü ise Tarim bakanliginin biyolojik mücadeleye yüzde 50 hibe destegi verdigini söyledi.



Vatandaslarin saglikli tarim ürünlerine ulasabilmesi amaciyla çiftçiler organik ve dogal ürünlerin üretilmesi ve bunlarin halka saglikli bir sekilde ulasmasina özen gösteriyor. Manavgat’ta turunçgil zararlilariyla mücadele kapsaminda Manavgat Kaymakami Dr. Mustafa Yigit, Antalya Il Tarim ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Bati Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Manavgat Ilçe Tarim ve Orman Müdürü vekili Ali Asar ve Manavgat Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin’in katilimi ile Mustafa Cansiza ait Kalemler Mahallesinde bulunan narenciye bahçesinde yararli böcek salinimi yapildi.

2017 yilindan bu yana Manavgat’ta bulunan narenciye bahçelerinde biyolojik mücadele uyguladiklarini belirten Manavgat Ziraat Odasi Baskani Rasim Metin, “Böcek salinimina devam ediyoruz. Bahçelerde güzel randiman aldik. Narenciyede unlubite karsi faydali böcekleri saliyoruz. Çiftçilerimiz vatandaslarimiza ilaçsiz kimyasal olmadan meyve yedirmeye çalisiyoruz elimizden geldigi kadar. Sag olsunlar BATEM müdürümüz Abdullah Ünlü Bey destek oluyor, Antalya Il Tarim ve Orman Müdürümüz Gökhan Karaca ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürümüzle ve personelleri ile hep beraber üreticiye yardimci olmaya çalisiyoruz” .

Yüzde 50 hibe destegi var

Biyolojik mücadelenin Türkiye açisindan önemli bir uygulama oldugunu ifade eden BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü ise ilk defa 1960’li yillarda yurt disindan getirilen 2 faydali böcegin üretildigini ifade ederek, “Böceklerimizden biri predatör, digeri ise parazidatör. Tabi en iyi verimi alabilmek için bunlarin her yil salinmasi gerekmekte. Tarim bakanligi biyolojik mücadeleye yüzde 50 hibe destegi vardir” dedi.

Kaynak: İHA