Ticaret Bakani Mus'tan AB Liderler Zirvesi Öncesinde Gümrük Birligi'nin Güncellenmesine Iliskin Degerlendirme Açiklamasi

'Gümrük Birligi'nin güncellenmesi ile Türkiye ve AB, daha genis bir sektör yelpazesi çerçevesinde yatirim ve ticaret iliskilerini gelistirecek, birbirlerinin pazarlarina giriste daha kolay kosullardan yararlanacak' 'AB'nin Türkiye'de daha fazla yatirim yapabilecegi bir ortam hazirlanmasi ve AB ile ticari iliskilerimizin hizmetler, kamu alimlari, eticaret gibi yeni alanlari kapsamasi saglanacaktir' 'Güncelleme, Türkiye'nin stratejik hedefi olan ve Sayin Cumhurbaskanimizin bir kez daha altini çizdigi 'tam üyelik' hedefine ülkemizi yaklastiracak, ticarete ve ekonomik iliskilerimize yönelik teknik çalismalar ve uygulamalarda yeni adimlar simdiden atilmis olacak'.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, yarin baslayacak Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi öncesinde Gümrük Birligi'nin güncellenmesine iliskin, "Güncelleme ile Türkiye ve AB, daha genis bir sektör yelpazesi çerçevesinde yatirim ve ticaret iliskilerini gelistirecek, birbirlerinin pazarlarina giriste daha kolay kosullardan yararlanacak." degerlendirmesini yapti.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, AB Liderler Zirvesi, yarin Belçika'nin baskenti Brüksel'de baslayacak. Iki gün sürecek zirvede AB-Türkiye iliskileri ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konulari ele alinacak.

Bakan Mus, AB Liderler Zirvesi öncesi Gümrük Birligi'nin güncellenmesine iliskin desteklerini talep etmek üzere AB ülkelerindeki muhataplari ile telefon, video konferans ve ziyaret yoluyla görüstü.

Mus; Ispanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakani Maria Reyes Maroto Illera, Fransa Dis Ticaret ve Yatirim Bakani Franck Riester, Italya Dis Isleri Bakani Luigi Di Maio, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakani Peter Altmaier ile telefon ve video konferans görüsmeleri yapti.

Geçen hafta ise Çekya, Macaristan ve Polonya'yi ziyaret eden Mus, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konularinda AB üyesi ülkelerden destek istedi.

- "Gümrük Birligi, AB'ye ekonomik entegrasyonda büyük rol oynadi"

Konuya iliskin degerlendirmede bulunan Mus, görüsmelerden çok olumlu geri dönüsler aldiklarini; Çekya, Macaristan ve Polonya'da yaptigi görüsmelerde ilgili bakanlarin, AB ile iliskilerin gelistirilmesi ve Gümrük Birligi'nin güncellenmesinde Türkiye ile ayni yönde düsündüklerini ve ülkelerinin Türkiye lehinde olacaklarini belirttiklerini bildirdi.

Gümrük Birligi'nin Türkiye için önemine de isaret eden Mus, söyle devam etti:

"Gümrük Birligi, ülkemizin AB'ye ekonomik entegrasyonunda büyük rol oynamis ve Gümrük Birligi sayesinde Türkiye ile AB arasindaki ikili ticaret hacmi yüzde 333 artisla 2020 yilinda 143 milyar dolara ulasmistir. Ayrica, ayni dönemde AB'ye ihracatimiz yüzde 558’lik artisla 2020 yilinda 69,9 milyar dolara ulasmisken benzer sekilde, AB'nin ülkemize ihracati da yüzde 360'lik artisla 73,3 milyar dolara ulasmistir."

Mus, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) dolayi küresel tedarik zincirlerinin ve bölgesel is birliklerinin öneminin daha da arttigina dikkati çekerek Türkiye ile AB arasindaki Gümrük Birligi'nin güncellenmesi neticesinde Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun daha ileri bir seviyeye tasinacagini belirtti. Mus, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi ile Türkiye ve AB'nin daha genis bir sektör yelpazesi çerçevesinde yatirim ve ticaret iliskilerini gelistireceklerini, birbirlerinin pazarlarina giriste daha kolay kosullardan yararlanacaklarini ifade etti.

- "Ticaret ve yatirim kosullari karsilikli olarak daha liberal hale gelecek"

Bu süreçte, Gümrük Birligi'nin mevcut isleyisinin iyilestirilmesi ve Türkiye'nin Gümrük Birligi'nden daha fazla faydalanmasini saglamak üzere, serbest ticaret anlasmalari, kara yolu kotalari ve vize gibi sorunlara çözüm bulunmasi imkaninin ortaya çikacagini aktaran Mus, sunlari kaydetti:

"AB'nin Türkiye'de daha fazla yatirim yapabilecegi bir ortam hazirlanmasi ve AB ile ticari iliskilerimizin hizmetler, kamu alimlari, e-ticaret gibi yeni alanlari kapsamasi saglanacaktir. Burada 'kazan-kazan' sonucu açik olarak tespit edilmektedir. Bugün AB, Japonya ve Kore ile oldugu üzere, son dönemde yeni nesil serbest ticaret anlasmalari imzalamis olup bu anlasmalarin kapsami çok genistir. Dolayisiyla daha fazla sektör yatirimcisi ve is insani liberal kosullardan yararlanmaktadir. Benzer sekilde, Türkiye ile AB arasindaki Gümrük Birligi kosullarinin güncellenmesi ile iki gelisme yasanacaktir. Ilki, ticaret ve yatirim kosullari karsilikli olarak daha liberal hale gelecek ve is insanlarinin ihtiyaçlari 21. yüzyilin gereklerine göre karsilaniyor olacak. Ikincisi, Türkiye'nin stratejik hedefi olan ve Sayin Cumhurbaskanimizin bir kez daha altini çizdigi 'tam üyelik' hedefine ülkemizi yaklastiracak, ticarete ve ekonomik iliskilerimize yönelik teknik çalismalar ve uygulamalarda yeni adimlar simdiden atilmis olacaktir."

Bakan Mus, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi ile son yillarda dünya ekonomisinde yasanan dönüsüm de dikkate alindiginda her iki tarafa da önemli kazanimlar saglanacagini ve daha güçlü bir AB-Türkiye ekonomik ortakligi zemininin olusturulacagini vurguladi.

Kaynak: AA