TARSIM, Uluslararasi Tarim Sigortacilari Birligi'nin Seminerine Katildi

TARSIM, 22 Haziran tarihinde Uluslararasi Tarim Sigortacilari Birligi’nin (AIAG) Hasar Tespit Semineri’ne katildi.

TARSIM, Uluslararasi Tarim Sigortacilari Birligi'nin Seminerine Katildi


TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 22 Haziran tarihinde, Uluslararasi Tarim Sigortacilari Birligi’nin (AIAG) Hasar Tespit Semineri’ne katilarak, sunum gerçeklestirdi. Uluslararasi düzeyde ve genis bir katilimla ilk kez online olarak gerçeklestirilen toplantida, 28 ülkeden 252 katilimci yer aldi. Çilek ürününün özellikleri, sigorta kapsami ve hasar degerlendirme süreçleri gibi basliklarda detayli bilgilendirmelerde bulunan Günal, dünyada üzümsü meyveler içinde çilek üretiminin önemli bir yere sahip oldugunu belirterek, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’nün (Food and Agriculture Organization, FAO) 2019 yili verileri dogrultusunda, dünyada çilek üretiminin 2000 yilinda 3.3 ton iken 2019 yilinda 8.9 tona çiktigini, Türkiye’nin çilek üretiminde Çin, ABD, Meksika ve Misir’dan sonra 486 Bin ton ile 5’inci sirada yer aldigini vurguladi ve su bilgileri verdi:

“TARSIM olarak hasar tespit süreçlerimizi tamamiyla dijitallestirdik. Eksperlerimizde bulunan tabletler vasitasiyla, sahada yapilan çalismalarin sonuçlari, TARSIM uygulamasina kayit edilerek, üreticilerimize ödenecek tazminat tutarlarinin belirlendigi hasar orani hesaplaniyor. Eksperler tarafindan olusturulan hasar raporlari, ayni zamanda TARSIM çalisanlari tarafindan da kontrol ediliyor. Çilek ürününde, saglikli ve dogru hasat tespitinin yapilabilmesi için öncelikle çesitlerin meyveye yatma egilimlerinin bilinmesi gerekiyor. Çesitler bir yil içinde meyve verme sayisina göre siniflandiriliyor. Çilekler, kisa gün çesitleri (tek ürün veren çesitler), nötr gün çesitleri (yedi veren çesitler) ve uzun gün çesitleri (iki ürün veren çesitler) olmak üzere üç siniftan olusuyor.”

Verilen bilgiye göre, 5 kita, 30 ülkeden 100’ün üzerinde üye sirketi olan Uluslararasi Tarim Sigortacilari Birligi (AIAG), 1951 yilindan itibaren faaliyet gösteriyor. 2008 yilinda Birlik’e üye olan TARSIM, AIAG Kongresi’nin 36’ncisina 2022 yilinin Haziran ayinda Istanbul’da ev sahipligi yapacak. Iki yilda bir farkli bir ülkede gerçeklestirilen kongrelerde, tarim sigortalarinda ülkelerin karsilastiklari sorunlar, bunlara yönelik çözüm önerileri, tarimi gelecekte nelerin bekledigi ve sigortacilik açisindan neler yapilabilecegi gibi konular degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA