Rusya Genelkurmay Baskani'ndan ABD'nin Avrupa Ve Asya-Pasifik'teki Füze Sistemlerine 'Istikrar Bozucu' Yorumu

Rusya Genelkurmay Baskani Valeriy Gerasimov, ABD’nin Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesine füze sistemleri yerlestirdigini belirterek, bunun istikrar bozucu bir faktör oldugunu söyledi.

Gerasimov, 9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi’nda yaptigi konusmada, silah kontrolü alaninda stratejik istikrari destekleyen tek uluslararasi anlasmanin Yeni Stratejik Silahlarin Azaltilmasi Anlasmasi (Yeni START) oldugunu belirtti.

ABD ve Rusya’nin Yeni START’i uzatmasinin, stratejik istikrari belirleyen yeni faktörlere göre gelecekteki nükleer silah kontrol mekanizmasi üzerine diyalogun devami için kosullar yarattigini vurgulayan Gerasimov, "Bu faktörlerden birisi yüksek hassasiyetli, hipersonik ve kinetik silahlar, ayrica nükleer silahlarla nükleer olmayan silahlarin potansiyeli arasindaki çizgiyi bulaniklastiran insansiz saldiri sistemleridir." dedi.

Gerasimov, NATO’nun altyapisini Rusya sinirlarina dogru ittigine, bu altyapinin NATO’nun yeni üyelerinin topraklari üzerinde bulunduguna dikkati çekerek, önceleri ittifakin hava koruma misyonu gerçeklestirdigini simdi ise kara kuvvetlerinin de ileriye dayali kuvvetler olusumuna dahil oldugunu aktardi.

Karadeniz ve Baltik Denizi’nde Rusya sinirlari yakininda NATO güçlerinin faaliyetlerinin arttiginin altini çizen Gerasimov, "ABD ve müttefiklerinin gemilerinin eylemleri açikça kiskirtici özellik tasiyor." diye konustu.

Gerasimov, NATO’ya bagli 10 bin askerin Dogu Avrupa’da bulunduguna ve bu sayinin daha da artacagina isaret etti.

NATO ülkelerinin askeri amaçli harcamalarinin 1 trilyon dolardan fazla oldugunu anlatan Gerasimov, "2021’de ittifakin toplam askeri harcamasi 1 trilyon 49 milyar dolari buldu. Bu Rusya’nin askeri bütçesinin 20 katindan fazla bir rakam." ifadelerini kullandi.

ABD’nin sadece Avrupa degil Asya-Pasifik bölgesine de askeri gücünü konuslandirdigini kaydeden Gerasimov, "Su anda Amerikan hava savunma sistemi unsurlari zaten Avrupa’da ve Asya-Pasifik bölgesinde konuslandirildi. Bu sistemler istikrar bozucu faktördür." diye konustu.

Gerasimov, ABD'nin füze savunma sistemlerini Rusya sinirlari yakininda konuslandirilmasini önleme konusunu defalarca gündeme getirdiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA