Özel Hukuk Tüzel Kisiliklerin Bilirkisilik Yapabilmesi, Islemleri Hizlandirdi

Adalet Bakanliginca uygulamaya konulan, özel hukuk tüzel kisilerinin bilirkisilik yapabilmelerine iliskin pilot uygulama, sistemin, etkin verimli ve düzenli sekilde, gecikmeden islemesine katki sagladi.

Bakanligin internet sitesinde yer alan bilgilendirmede, bilirkisilik müessesesinin etkinliginin arttirilmasina yönelik çalismalar kapsaminda, özel hukuk tüzel kisilerinin bilirkisilik yapabilmelerine iliskin pilot uygulamanin basarili sekilde yürütüldügü ifade edildi.

Buna göre, Insan Haklari Eylem Plani'nda, çözümü uzmanlik gerektiren konularda basvurulan bilirkisiligin etkinliginin arttirilmasi hedeflenerek, mevzuat ve uygulamadan kaynakli sorunlara denetim ve performans odakli bir yaklasimla çözüm bulunmasi planlandi.

Özel hukuk tüzel kisiliklerinin bilirkisilik yapabilmelerine iliskin pilot uygulama, öncelikle tasinmaz ve motorlu tasit degerleme ile muhasebe alanlarinda baslatildi.

Ankara ve Ankara Bati Adliyesi Icra Müdürlüklerinde pilot uygulamanin basladigi 21 Aralik 2020'den bu yana 532 satis dosyasinda görevlendirme yapildi. Tüzel kisi bilirkisi tarafindan hazirlanan 498 raporun ortalama teslim süresi 3 ila 5 is günü arasinda gerçeklesti.

Ek rapor alinmasi ve ek süre taleplerinin de sayica çok az oldugu pilot uygulama, bilirkisilik sisteminin, etkin verimli ve düzenli sekilde, gecikmeden islemesine katki sagladi.

Yapilan görevlendirmelerde, kesif tarihlerinin belirlenmesi ve raporun hazirlanmasi sürecinde koordinasyonun sadece bir yetkili ile yapilmasi, zaman ve emek kaybina da son verdi. Böylece islemlerin hizli sekilde yürütülmesi saglanarak, raporlar, tüzel kisi bilirkisi bünyesinde çalisan uzmanlar tarafindan zamaninda hazirlandi.

Pilot uygulama, hatali ve geciken bilirkisi raporlarindan kaynaklanan sorunlari da en aza indirdi.

Adalet Bakanligi Bilirkisilik Daire Baskanliginca pilot uygulamanin sonuçlari takip edilerek, tüzel kisilerin bilirkisi olarak resmi bilirkisi listelerinde yer almalarina yönelik usul ve esaslarin belirlenmesi çalismalari da baslatildi. Hukuk Isleri Genel Müdürlügünce profesör ve doçent unvanlarina sahip kisilerin temel egitimlerden muaf tutulup bilirkisi listelerinde yer almasini saglama adina yapilan çalismalar kapsamindaki uzman kisiler, Bilirkisilik Daire Baskanliginca duyurulan usul ve esaslar çerçevesinde bilirkisilik bölge kurullarina basvuru yapabiliyor.

Kaynak: AA