Kanuni Sultan Süleyman Tablosu, Fatih Sultan Mehmet'in Portresinin Yaninda Yerini Aldi

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Osmanli Padisahi Fatih Sultan Mehmet’in portresinden sonra, Kanuni Sultan Süleyman’in tablosuna da ev sahipligi yapmaya basladi. IBB Baskani Ekrem Imamoglu, her iki sanat eserinin, Fatih tarafindan 566 yil önce yaptirilan ve faaliyetine devam eden Haliç Tersanesi’nde kurulacak Sanat Müzesi’nde sergilenecegi söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman Tablosu, Fatih Sultan Mehmet'in Portresinin Yaninda Yerini Aldi
Osmanli Imparatorlugu’nun 10’ncu padisahi Kanuni Sultan Süleyman’in Cristofano dell’Altissimo’nun firçasindan çikan tablosu, 7. Padisah Fatih Sultan Mehmet Han’in ünlü Italyan ressam Bellini’nin atölyesi ürünü portresiyle, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) çatisi altinda bulustu. 31 Mart 2021’de, Sotheby’s Müzayede Evi tarafindan açik artirmaya çikarilan ve alicisi tarafindan IBB’ye bagislanan Kanuni tablosu için Saraçhane’deki ana yerleskede, Baskan Ekrem Imamoglu’nun katilimiyla tören düzenlendi.

Tören için kurulan platforma, ilk olarak 25 Haziran 2020’de Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonundaki müzayedede IBB tarafindan satin alinan Fatih Sultan Mehmet Han’in portresi asildi. Törende bir konusma yapan Imamoglu, Kanuni tablosu ile teknik bilgileri basin mensuplariyla paylasti. Kendisinin de Kanuni gibi Trabzon’da dogdugunu belirten Imamoglu, “1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafindan fethedilen Trabzon, Kanuni Sultan Süleyman’in da dogumuna sahit olmus bir kent. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon valiligi sürecinde dogan Kanuni Sultan Süleyman, burada dogup 14 yasina kadar yasiyor. Iki padisahin Türk tarihine, Osmanli tarihine verdikleri o önemli katkiyi derinden hisseden bir insan olarak büyüdüm. Zira ilkokulumun adi da Kanuni Sultan Süleyman Ilkokulu’ydu. Dolayisiyla hem Fatih Sultan Mehmet hem de Kanuni Sultan Süleyman bizler için, ailelerimiz için bambaska bir yere sahiptir” dedi.



"Istanbul’u temsil eden her ne var ise en sicak, en dogru adres, IBB olacaktir"

Her iki tablonun bulundugu Saraçhane’deki tarihi IBB binasinin bünyesinde, çesitli sanatçilarin çalismalari bulundugunu aktaran Imamoglu, Istanbul’u hissettirecek özel sanat eserleriyle yakindan ilgilenmeye devam edeceklerini vurguladi. IBB’nin halka ait oldugunun altini çizen Imamoglu, “Sanat adina, kültür adina emanet etmek istediginiz, gelecege tasinmasini arzu ettiginiz, Istanbul’u temsil eden her ne var ise en sicak, en dogru adres, IBB olacaktir” diye konustu.

Fatih ve Kanuni tablolarinin Istanbul ve Türkiye ile bulusmasinin gururunu yasadiklarini aktaran Imamoglu, “Bu iki eseri ve alacagimiz bu tarz yeni eserleri nerede halkimizla bulusturacagiz bu kismini da tanimlamak isteriz. Haliç Tersanesi’nde çok degerli bir çalisma yürütüyoruz. Su an uygulamasi devam eden Sanat Müzesi’nde bu eserleri sergileyecegimizi, Istanbul halkina ve bütün sanat severlere duyurmak isterim” ifadelerini kullandi.

Haliç Tersanesi’nin 566 yil önce Fatih Sultan Mehmet tarafindan kuruldugunu hatirlatan Imamoglu, “Istanbul’un köklü tarihinde diger çalismalarimizda da bu anlamda özellikle tarihimize ve kültürümüze sahip çikmaya devam ediyoruz. Haliç Tersanesi, hafizamizdaki tersane kimligine ve faaliyetlerine devam edecek; ayni zamanda da burada hem bu iki sanat eserinin sergilendigi Istanbul Sanat Müzesi, Istanbul Fotograf Müzesi, Istanbul Sinema Müzesi ve Istanbul Müzik Müzesi yer alacak. Fatih portresini, Kanuni portresini ve ilavesinde diger eserleri, 2 yila kalmadan bu alanda vatandaslarimizla daimi bir sergi olarak bulusturmayi çok istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA