Hong Kong'un Muhalif Gazetelerinden Apple Daily'nin Yayin Hayatina Son Verildi

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde yayin yapan muhalif Apple Daily gazetesinin, yayin hayatina son verme karari aldigi bildirildi.

Hong Kong'un Muhalif Gazetelerinden Apple Daily'nin Yayin Hayatina Son Verildi
Apple Daily’in kurucusu Jimmy Lai’nin danismanlarindan Mark Simon, BBC’ye verdigi röportajda, Hong Kong güvenlik güçlerinin, günün erken saatlerinde yönetim kurulu toplantisinin devam ettigi esnada gazeteye baskin düzenledigini ve bir gazeteciyi gözaltina aldigini belirtti.

Söz konusu baskinla, polisin yönetim kurulu toplantisindan çikacak karari etkilemeye çalistigini söyleyen Simon, "personel güvenligini göz önünde bulundurarak" gece yarisindan itibaren gazetenin faaliyetlerine son verme karari aldiklarini duyurdu.

26 yillik gazetenin yarin son baskisi yayimlanacak.

Uluslararasi Af Örgütü (AI), gazetenin yayin hayatina son vermesini "Hong Kong’un yakin tarihinde medya özgürlügü için en kara gün" olarak niteleyerek tepki gösterdi.

AI’den yapilan açiklamada, gazetenin elestirel dilinden dolayi Hong Kong hükümeti tarafindan "etkin bir sekilde yasaklandigi" ve bunun "ifade özgürlügüne yönelik kabul edilemez bir saldiri" oldugu belirtildi.

- Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi gözaltina alinmisti

Ulusal Güvenlik Yasasi kapsaminda, Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran’da gözaltina alinmisti. Gazete ile baglantili 3 sirketin 2,3 milyon dolar degerindeki mal varligi dondurulmustu.

Gözaltina alinan gazete yetkililerinin kefaletle serbest birakilma talebi, 19 Haziran’da çiktiklari mahkemede reddedilmisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

.

Kaynak: AA