Hong Kong'da Muhalif Apple Daily Gazetesi Cumartesiye Kadar Kapatilacak

Hong Kong’da demokrasi yanlisi medya patronu Jimmy Lai’nin kurucusu oldugu Apple Daily gazetesinin cumartesi gününe kadar kapatilacagi duyuruldu.

Hong Kong'da Muhalif Apple Daily Gazetesi Cumartesiye Kadar Kapatilacak
Çin’in Hong Kong Özel Idari Bölgesi’nde demokrasi yanlisi isimlere yönelik operasyonlar kapsaminda 17 Haziran’da medya patronu Jimmy Lai’nin kurucusu oldugu muhalif Apple Daily gazetesine 500 polis memuru ile baskin yapilmisti. Baskinin ardindan muhalif Apple Daily gazetesinin kapatilacagi açiklandi. Cezaevindeki Lai’ye ait olan Apple Daily gazetesinin yayimcisi Next Digital Sirketi’nden (0282.HK) yapilan açiklamada, Hong Kong’daki mevcut kosullar nedeniyle Apple Daily gazetesinin cumartesi gününe kadar kapatilacagi belirtildi. Gazetenin dijital versiyonuna da 26 Haziran Cumartesi günü saat 23.59’dan itibaren erisim saglanamayacagi kaydedildi.

Lai’nin kurucusu oldugu muhalif Apple Daily gazetesinin ofisine 17 Haziran’da yerel saatle 07.30 siralarinda 500 polisle baskin düzenlenmis ve ofisin tüm giris-çikislari kapatilmisti. Operasyonun gazetenin "ulusal güvenlik yasasini ihlal ettigi" gerekçesiyle düzenlendigi belirtilmisti. Bazi bilgisayarlara el konulmus, yazi isleri müdürü ve diger 4 yönetici ise evlerinde gözaltina alinmisti. Apple Daily ile baglantili Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited ve AD internet Limited’e ait 2.32 milyon dolarin da donduruldugu kaydedilmisti.

Apple Daily gazetesinin sahibi Jimmy Lai, Hong Kong’un demokrasi yanlisi hareketinin en önde gelen destekçilerinden biri. Aralik ayinda hapse giren medya patronu, mayis ayinda 1 Ekim 2019’da düzenlenen izinsiz gösterideki rolü nedeniyle 14 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Lai’nin toplam 20 ay hapiste kalacagi belirtilmisti.

Ulusal güvenlik yasasinin geçtigimiz yil yürürlüge girmesinden bu yana çok sayida taninmis aktivist gözaltina alinmis ve tutuklanmisti.
Kaynak: İHA