Giresunlu Çiftçi Siyez Bugdayi Ve Çamoluk Seker Kuru Fasulyesine Yogun Ilgi Gösteriyor

Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Angin: 'Geldigimiz noktada yörede ürünlerin gelisimleri ve rekoltelerinin memnuniyet verici oldugunu, kurulan paketleme ve isleme tesislerinin amacina uygun ve rantabl kullanildigini görmekteyiz'.

Giresun'un Çamoluk ilçesinde çiftçiler, üretim ve isleme asamalarinda devlet destegi saglanan siyez bugdayi ve cografi isaret tescilli Çamoluk seker kuru fasulyesine yogun ilgi gösteriyor.

Tarim ve Orman Il Müdürü Muhammet Angin, yaptigi yazili açiklamada, müdürlükleri tarafindan yürütülen ve Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca finanse edilen "Giresun Ili Kirsal Gelir Kaynaklarinin Çesitlendirilmesi Projesi"nin 2017'de baslatildigini belirtti.

Proje kapsaminda Çamoluk'ta önceki sezonlarda üreticilere, siyez bugdayi ve cografi isaret tescilli Çamoluk seker kuru fasulyesi tohumlarinin dagitildigini bildiren Angin, projenin birinci asamasinin üreticiler tarafindan ilgiyle karsilandigini ifade etti.

Angin, ilçede 1000 dekar alanda siyez bugdayi, 400 dekarda Çamoluk seker kuru fasulyesi tarimi yapildigini, ekim alanlarinin siyez bugdayinda 2 bin dekar, fasulyede de 1000 dekara ulasmasinin hedeflendigini kaydetti.

Çamoluk'ta üretim yapan çiftçilerden gelen yogun talep dogrultusunda projenin ikinci asamasinin planlanarak hayata geçirildigini belirten Angin, su bilgileri verdi:

"Bu kapsamda 2019'da tam otomatik paketleme tesisi ve siyez bugdayi isleme tesisi için gerekli temel ekipmanlarin kurulumu yapilarak hizmete açilmistir. Ayni yil içinde bölgede organik tarim faaliyetlerine baslanmis, bu kapsamda organik gübre ve damla sulama sistemlerinin dagitimlari gerçeklestirilmistir. Bunun yaninda organik tarim kontrol ve sertifikasyon hizmet alimi yapilarak bu ürünlerin organik ürün olarak pazarlanmalari hedeflenmistir."

Angin, çiftçilerin bu üretme heyecanina istinaden ilçeye bu yil 908 bin 600 lira daha ek yatirim yapildigini, siyez bugdayinin islenerek un ve bulgur haline getirilmesi için un degirmeni ve bulgur tesisi kuruldugunu bildirdi.

Çamoluk seker kuru fasulyesinin hasat ve harman islemlerini kolaylastirmak amaciyla da bir toplar-döver hasat makinesi alimi yapildigini belirten Angin, "Geldigimiz noktada yörede ürünlerin gelisimlerinin ve rekoltelerinin memnuniyet verici oldugunu, kurulan paketleme ve isleme tesislerinin amacina uygun ve rantabl kullanildigini görmekteyiz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA