DOKAP'in Destekleri Ile Siyez Bugdayi Ve Tescilli Çamoluk Kuru Fasulyesi Için Yatirimlar Devam Ediyor

Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügünce yürütülen ve Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) tarafindan finanse edilen ’Giresun Ili Kirsal Gelir Kaynaklarinin Çesitlendirilmesi Projesi’ kapsaminda Çamoluk ilçesinde, siyez bugdayi ve ’Cografi Isaret Tescilli’ Çamoluk Seker Kuru Fasulyesi tohumlugu dagitimlarinin ardindan un degirmeni ve bulgur tesisi kuruldu. Ayrica Çamoluk Seker Kuru Fasulyesinin hasat ve harman islemlerini kolaylastirmak amaciyla da bir adet toplar-döver hasat makinesi alimi yapildi.

DOKAP'in Destekleri Ile Siyez Bugdayi Ve Tescilli Çamoluk Kuru Fasulyesi Için Yatirimlar Devam Ediyor
Proje çalismalarini yerinde inceleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angin, projenin ülke tarimina ve yöre ekonomisine önemli katkilari bulunacagini belirterek, “Proje çalismalarina 2017 yilinda baslanilmis olup bu kapsamda Siyez Bugdayi ve Çamoluk Seker Kuru Fasulyesi tohumlugu dagitimlari gerçeklestirilerek bu ürünlerin ekim alanlari arttirilmistir. Projenin birinci asamasi çiftçilerimiz tarafindan ilgiyle karsilanmis olup önümüzdeki yillarda ekim alanlarinin Siyez Bugdayinda 2 bin dekar, Çamoluk Seker Kuru Fasulyesinde ise bin dekara ulasmasi hedeflenmektedir” dedi.



Çiftçilere yaklasik 1 milyonluk daha ek yatirim yapildi

Proje kapsaminda tohumluk dagitiminin ardindan ikinci asamasinda ise katma deger saglayacak çalismalarin yapildigini da anlatan Angin, “Çamoluk’ta üretim yapan çiftçilerimizden gelen yogun talep neticesinde projenin ikinci asamasi planlanarak hayata geçirilmistir. Bu kapsamda 2019 yilinda tam otomatik paketleme tesisi ve Siyez Bugdayi isleme tesisi için gerekli temel ekipmanlarin kurulumu yapilarak hizmete açilmistir. Ayni yil içinde bölgede organik tarim faaliyetlerine baslanmis, bu kapsamda organik gübre ve damla sulama sistemlerinin dagitimlari gerçeklestirilmistir. Bunun yaninda organik tarim kontrol ve sertifikasyon hizmet alimi yapilarak bu ürünlerin organik ürün olarak pazarlanmalari hedeflenmistir. Çiftçilerimizin bu üretme heyecanina kulak verilerek ilçeye 2021 yili içerisinde 908 bin 600 TL daha ek yatirim yapilmis ve Siyez Bugdayinin islenerek un, bulgur haline getirilmesi için un degirmeni ve bulgur tesisi kurulmus, Çamoluk Seker Kuru Fasulyesinin hasat ve harman islemlerini kolaylastirmak amaciyla da bir adet toplar-döver hasat makinesi alimi yapilmistir. Geldigimiz noktada yörede ürünlerin gelisimlerinin ve rekoltelerinin memnuniyet verici oldugunu ve kurulan paketleme ve isleme tesislerinin amacina uygun ve rantabl bir sekilde kullanildigini görmekteyiz. Yapilan yatirimlarin çiftçimize ve ilimiz ekonomisine hayirli olmasini dileriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA