DEIK Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay: '2019 yilinda turizm gelirlerimiz 34,5 milyar dolardi, geçen sene 12 milyar dolarlara indi. Ama simdi biliyorsunuz bugünden itibaren Rusya'dan Türkiye'ye seferler basliyor ve önümüzdeki dönemde, belki yaz mevsiminin bir kismini kaçirdik ama bu sene 20 milyar dolarlara ulasacagiz diye tahmin ediyoruz' Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu Baskani Nail Olpak: 'Dijitallesme ve yapay zeka, düsünülenden daha fazla hayatimiza girdi ve girmeye devam edecek'

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, "2019 yilinda turizm gelirlerimiz 34,5 milyar dolardi, geçen sene 12 milyar dolarlara indi. Ama simdi biliyorsunuz bugünden itibaren Rusya'dan Türkiye'ye seferler basliyor ve önümüzdeki dönemde, belki yaz mevsiminin bir kismini kaçirdik ama bu sene 20 milyar dolarlara ulasacagiz diye tahmin ediyoruz." dedi.

Bu yil ikincisi düzenlenen "DEIK Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni" etkinligi, Istanbul'da bir otelde gerçeklestirildi.

Turagay, törenin açilisinda yaptigi konusmada, salgin nedeniyle 2020'nin ekonomik açidan zorlu bir yil oldugunu ancak bu yil Türkiye'nin ihracat ve büyümede iyi bir performans gösterdigini dile getirdi.

2020'nin dördüncü çeyreginden itibaren ekonominin toparlanmaya basladigini ve Türkiye'nin yili yüzde 1,8'lik bir büyümeyle kapattigini animsatan Turagay, "2021'de ilk çeyrek büyümemiz yüzde 7 ve bunda 1,1 puanlik net ihracatin katkisi var. Peki bu nasil oldu? Ihracatimiz 5 ayda yüzde 38,3 artarak 85,2 milyar dolara ulasti. Bunlar büyük basarilar. Hedefimiz 200 milyar dolarlari görmek. Son 12 aylik rakamlara bakarsak 198 milyar dolari bulmus durumdayiz son 12 ay itibariyla. Haziran da iyi geliyor, dolayisiyla insallah 200 milyar dolarlari da hep beraber geçecegiz." diye konustu.

Dünya ekonomisi açisindan da 2021 yilinin olumlu sinyaller verdigini belirten Turagay, Uluslararasi Para Fonu (IMF) verilerine göre 2020 yilinda dünya ekonomisinin yüzde 3,3 daralmasina karsin bu sene yüzde 6 büyümesinin beklendigini, dünya ticaretin de ise geçen seneki yüzde 5,8 daralistan sonra bu yil yüzde 8 yükselis öngörüldügünü kaydetti.

- "Asilamada ne kadar hizli yol aldigimizi görüyorsunuz"

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, dis ticaret açiginin azaltilmasi için de çalismalar yapildigini ifade ederek, söyle devam etti:

"2019 yilinda turizm gelirlerimiz 34,5 milyar dolardi, geçen sene 12 milyar dolarlara indi. Ama simdi biliyorsunuz bugünden itibaren Rusya'dan Türkiye'ye seferler basliyor ve önümüzdeki dönemde, belki yaz mevsiminin bir kismini kaçirdik ama bu sene 20 milyar dolarlara ulasacagiz diye tahmin ediyoruz. Dolayisiyla cari islemlerde de adimlar atilacak. Bir yandan da asilamada ne kadar hizli yol aldigimizi görüyorsunuz. Günde 1,5 milyon dozlari bulduk. Su anda her iki asisini da tamamlamis vatandaslarimizin toplam nüfus içerisindeki payi yüzde 17'lere ulasti. Bu hizla devam ediyor. Bunlar hep olumlu göstergeler."

Türkiye'nin uluslararasi tedarik zincirleri açisindan önemli bir merkez olma potansiyeline ve kapasitesine sahip olduguna dikkati çeken Turagay, "Bunun da sonuçlarini yavas yavas görüyoruz. Tabii ki sikintilarimiz var, konteynir bulunmasindaki sikintilar, ham madde fiyatlarindaki artislar, çok yükseldi emtia fiyatlari. Bunlarin hepsini yasiyoruz. Bu sikintilari da asacagiz insallah. Biz de bakanlik olarak bu konularda çalisiyoruz." dedi.

- "Gündemimizde AB ile tesis etmis oldugumuz Gümrük Birligi'nin modernizasyonu var"

Bakanligin ticari diplomasi alaninda da yogun mesai harcadigini anlatan Turagay, "Gündemimizde AB ile tesis etmis oldugumuz Gümrük Birligi'nin modernizasyonu var. Bunun üzerinde yogun bir sekilde Sayin Bakanimizin öncülügünde çalisiyoruz. Yesil Mutabakat ve Sinirda Karbon Düzenlemeleri de çok önemli. Bunlarla ilgili AB kaynaklarindan nasil yararlanabiliriz bunlar üzerinde çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Turagay, ABD'nin Türkiye için vazgeçilmez bir pazar oldugunu ve orada da ihracat konusunda daha yüksek rakamlara çikilacagini belirterek, "ABD'ye ihracatimiz ilk 5 ayda yüzde 42'nin üzerinde artti, AB'ye ihracatimiz yüzde 41'lerin üzerinde artti. Bunlar aslinda adim adim bu yolda ilerledigimizi gösteriyor." seklinde sözlerini tamamladi.

- "Kaynak çesitliliginin önemini daha iyi kavradik"

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin tüm dünyada bazi kapilarin kapanmasina sebep oldugunu ancak "gönül kapilari açik is dünyasi" temsilcileri olarak, yeni kapilar açtiklarini söyledi.

Salgin sürecinde yasanan gelismelere ve degisikliklere deginen Olpak, dijitallesme ve yapay zekanin düsünülenden daha fazla insanlarin hayatina girdigini ve girmeye devam edecegini söyledi.

"Glokallesme"nin, yani globallesme ve yerellesmenin bir karisimini ifade eden söz konusu kavramin da insanlarin hayatina daha fazla girmeye basladigina dikkati çeken Olpak, "Kaynak çesitliliginin önemini daha iyi kavradik. Ölçek ekonomisi daha fazla ürün ya da hizmet sunanlarin rekabette öne geçebildigi yapi demektir ama bu ayni zamanda sinirli kaynaga mahkum olmanin da sonuçlarini getirdi. Buradan çikaracagimiz dersler var." dedi.

Olpak, ulasilabilirlik kavraminin yani sira tedarik zincirinin de bu dönemde öne çiktigini belirtti.

ABD ile uzun vadeli iliskilerin öncelikleri arasinda yer aldigini aktaran Olpak, ayni zamanda Avrupa Birligi (AB) ile iliskilere de önem verdiklerini ve bu kapsamda Gümrük Birligi’nin güncellenmesi konusunda olumlu gelismeler olabilecegini dile getirdi.

Bir diger öncelikli alanlarinin ise Yesil Mutabakat oldugunu belirten Olpak, "Hepimiz açisindan son derece önemli bir sürecin içerisindeyiz. Hem iskalamamaliyiz hem gereksiz bir maliyetin içerisine girmemeliyiz hem de bariyerler olmamali." dedi.

Afrika Kitasi’nin da çok önem verdiklerini vurgulayan Olpak, "Antalya Diplomasi Forumundaki DEIK Afrika Oturumumuza katilan 14 Afrika Ülkesinin Disisleri Bakanlarindan birisinin söyledigi 'Siz Afrika’da hiç sömürgeci olmadiniz ve baskalari gibi vur-karini al-kaç seklinde çalismiyorsunuz’' ifadesi, bölgedeki en degerli gücümüz." açiklamasinda bulundu.

Olpak ayrica dijitallesme konusunda da çalismalar yürüttüklerini ve Yurt Disi Girisim Sermayesi Fonlarinin Türkiye’deki teknoloji start-up'larina yatirim yapmasini ve Türkiye’deki girisim sermayesi fonlariyla is birliklerinin kurulmasini saglamak için, subat ayinda "DEIK Start-up Expo" etkinligini planladiklarini sözlerine ekledi.

- Ödül alan is konseyleri

Öte yandan, açilis konusmalarinin sonrasinda, 2020 yili performanslarina göre degerlendirilen is konseylerinin ödülleri Turagay ve Olpak tarafindan takdim edildi.

Törende, her kategoriden iki is konseyine ödül verildi. Buna göre, "Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi Ödülü" kategorisinde DEIK/Türkiye-Amerika Is Konseyi (TAIK) ile DEIK/Türkiye- Bulgaristan Is Konseyi, "Üye Iliskileri ve Kazanimi Ödülü" kategorisinde, DEIK/Türkiye-Katar Is Konseyi ve DEIK/Türkiye- Libya Is Konseyi, "Medya Görünürlügü Ödülü" kategorisinde, DEIK/ Türkiye - Amerika Is Konseyi (TAIK) ve DEIK/Türkiye - Güney Afrika Is Konseyi", "Paydaslarla Iliskiler Ödülü" kategorisinde, DEIK/Türkiye-Rusya Is Konseyi ile DEIK/Türkiye-Tacikistan Is Konseyi, "Yürütme Kurulu Süreç Yönetimi Ödülü" kategorisinde DEIK Saglik Is Konseyi ile DEIK/Türkiye-Banglades Is Konseyi ve "Üstün Performans Ödülü" kategorisinde de DEIK/Türkiye-Almanya Is Konseyi ile DEIK/ Türkiye-Bahreyn Is Konseyi ödülün sahibi oldu.

Kaynak: AA