Afganistan'da Siddet Olaylari Son 3 Ayda 130 Binden Fazla Kisiyi Evlerinden Etti

En çok göç, savasin siddetlendigi Kuzey Afganistan'daki vilayetlerde yasandi.

Afganistan genelinde son 3 ayda yasanan siddet olaylari nedeniyle 130 binden fazla kisi evlerini terk etmek zorunda kaldi.

Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüsler Bakanligi kayitlarinda, son 3 ayda ülkede düzenlenen saldirilar sonucu 130 binden fazla kisinin evlerini terk ederek güvenlik bölgelere göç ettigi belirtildi.

En çok göçün, savasin siddetlendigi Kuzey Afganistan'daki vilayetlerde yasandigini ortaya koyan kayitlarda, bu vilayetlerde Taliban militanlarinin saldirilarinin arttigi ve bu nedenle insanlarin göçe zorlandigi ifade edildi.

Kayitlarda, geçen sene iç çatismalar nedeniyle yaklasik 100 bin kisinin evlerini terk ederek güvenli bölgelere sigindigi bildirildi.

Çatismalar yüzünden evlerinden olan göçmenlerin çogu güvenli kentlerdeki çadir kamplarinda yasam mücadelesi veriyor.

- Yurt disina kaçislar devam ediyor

Ülkede yabanci güçlerin mayis basindan beri çekilmeye baslamasiyla artan saldirilar yüzünden yurt disina kaçislar da devam ediyor.

Mülteciler ve Geri Dönüsler Bakanligi, günlük yurt disina göç eden kisilerin sayisi konusunda net bir rakam belirtmese de gerek yasal yollarla ve gerek kanunsuz yollarla olsun her gün onlarca kisinin yurt disina kaçtigi tahmin ediliyor.

Güvenlik tehditleri nedeniyle yurt disina giden Afganlarin en çok tercih ettigi ülkelerin basinda ise Türkiye, Pakistan ve Iran yer aliyor.

- Siddet olaylari artti

Ülkede bir yandan baris sürecinin belirsizligi sürerken diger yandan saldirilar devam ediyor.

Taliban militanlari, 21 Haziran'da, ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Solgere ve Kisindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmisti.

Yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü 20 Haziran'da örgütün eline geçmisti.

Son 2 ayda ise ülke genelinde Taliban'in kontrolüne geçen ilçe sayisi 35'i asti.

Birlesmis Milletler verilerine göre, Taliban kent merkezleri hariç ülke topraklarinin yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban, 407 ilçeden 130'dan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Bunlardan 60 kadarindaki bazi beldeler Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altinda.

Afganistan topraklarinin büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasinda mücadele sürüyor, 407 ilçenin 200 kadarinda çatismalar devam ediyor.

Kaynak: AA