AB Komisyonu Üyesi Johansson Açiklamasi 'Yunanistan, Siddeti Ve Geri Itmeleri Sistematik Olarak Kullaniyor'

'(Frontex'in basindaki) Direktör, Frontex'in hem Dogu Akdeniz hem diger alanlardaki tüm operasyonel faaliyetlerinde yasal çerçeveye tamamen uymasini saglamalidir. Verimli sinir yönetimi, temel haklara uyumla birlikte yürür'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu'nun içislerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Yunanistan'in, siddeti ve geri itmeleri sistematik olarak kullandigini, Frontex Direktörünün sinir yönetimini göçmenlerin temel haklarina uyarak saglamasi gerektigini vurguladi.

Johansson, Avrupa Parlamentosu’nda olusturulan “Frontex Inceleme Grubu”nun, Frontex’in islevi ve temel hak ihlalleriyle ilgili iddialar hakkinda yürütülen 4 aylik sorusturmanin sonuçlarini AB Dönem Baskani Portekiz’in Içisleri Bakani Eduardo Cabrita ve Frontex Direktörü Fabrice Leggeri’nin katildigi toplantida ele aldi.

"Frontex'e gerçekten ihtiyaç var." diyen Johansson, Ajansin iyi çalismasi ve yönetilmesi gerektigini, son aylarda bu konuda ilerleme kaydedildigini söyledi.

Johansson, Komisyon'un sistematik geri itmelerle ilgili endise duydugunu animsatarak, göçmenlerin temel haklarinin ihlali konusunda iyilesme saglanmasi için yaptigi çalismalari anlatti.

Frontex Direktörü Leggeri’ye atifta bulunan Johansson, "Direktör, Frontex'in, hem Dogu Akdeniz hem diger alanlardaki tüm operasyonel faaliyetlerinde yasal çerçeveye tamamen uymasini saglamalidir. Verimli sinir yönetimi, temel haklara uyumla birlikte yürür." ifadesini kullandi.

"Yunanistan sinirlarinda siddetin ve geri itmelerin sistematik olarak kullanildigi sonucuna vardim." diyen Johansson, Komisyon'un Frontex ve üye ülkelerle yakindan çalismaya ve iddialari takip etmeye devam edecegini vurguladi.

AB Dönem Baskani Portekiz’in Içisleri Bakani Cabrita da temel haklar ihlalleri konusunda ilerleme kaydedildigini, bu konuda Leggeri ile görüsmeler yaptigini ve dönem baskanligini devralacak Slovenya'nin ayni yönde çalismalar yapacagina inandigini belirtti.

- Geri itmeler ve Frontex'in ihmali

Frontex Inceleme Grubu'ndan bir üye, basta Yunanistan olmak üzere Hirvatistan ve Macaristan'in yaptigi tespit edilen geri itme olaylarini hatirlatarak, Frontex Direktörü Leggeri'nin bu olaylarla ilgili açiklama istendiginde profesyonelce yanit vermedigini ifade etti.

Leggeri yanitinda, bu tür olaylarla ilgilenildigini, havadan gözlem de yapilarak gerekli iletisimlerin kuruldugunu öne sürdü ve Macaristan'in eylemlerinden sorumlu olunmadigini belirtti.

Baska bir üyenin tüm göstergeler ortadayken "yeterince kanit olmadigini tekrar ettigini", Frontex Inceleme Grubu'nun raporunun ise yarayip yaramayacagini ve gerekli reformlari yapmadan halen Frontex'i yönetmeye devam edip etmeyecegini sormasi üzerine Leggeri, Ajansin dogru sinir yönetimine katki saglamasi için temel haklarla uyumlu ve mümkün olan her seyi yapacagini söyledi.

Kaynak: AA