Yenilenen 'Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi' Hizmete Açildi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Kanal Istanbul ile ana amacimiz, lojistik üs konumuna getirecegimiz ülkemizi, hem bölgesindeki hem de dünyadaki ticaret ve ulasim yollarinda söz sahibi ülke yapmak' 'Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezimizin elektronik altyapisini yeniledik. Daha hizli ve etkin bir çalisma sistemi olusturduk. Böylece acil durumlarda tüm operasyonlara hakim olmasini sagladik' 'Diger kurum ve kuruluslarla koordinasyon için çalisma ortamimizi yeniden tasarladik. Sadece Türk arama kurtarma bölgesinde degil, dünyanin her noktasinda Türk denizciligi ve Türk havaciligina hizmet veriyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul'un ilk köprüsünün temelinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla 26 Haziran'da atilacagini belirterek, "Kanal Istanbul ile ana amacimiz, lojistik üs konumuna getirecegimiz ülkemizi, hem bölgesindeki hem de dünyadaki ticaret ve ulasim yollarinda söz sahibi ülke yapmak." dedi.

Bakan Karaismailoglu, yenilenen "Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi"nin açilis töreninde, iki yildir dünyayi etkisi altina alan salgin nedeniyle deniz ticaretinin çok daha önem kazandigini söyledi.

Türkiye'nin tüm ulasim modlarinda oldugu gibi deniz ulasim ve tasimaciliginda da vaktinde aldigi tedbirlerle kriz dönemini basariyla yönettigini dile getiren Karaismailoglu, "Üretim sistemlerimizdeki kesintisiz çalismayla tüm ulasim modlarimizin da destegiyle Mart 2021'de ülkemizin ihracati yüzde 42 artti. Bu oranin tüm zamanlarin en yüksek rakami oldugunu vurgulamak isterim." diye konustu.

Türkiye'de dis ticaret tasimaciliginin yüzde 90'inin deniz yoluyla yapildigini anlatan Karaismailoglu, gemi trafigindeki artisin, teknolojik gelismeler sonucu gemi boyutlarinin büyümesi ve özellikle akaryakit ve benzeri diger tehlikeli/zehirli maddeleri tasiyan gemi (tanker) geçislerinin artmasi, deniz seyir güvenligine olan ihtiyaci çok daha artirdigini bildirdi.

???????Karaismailoglu, 1930'larda Istanbul Bogazi'ndan geçen gemi sayisinin yilda sadece 3 bin iken, bugün yilda 43 binden fazla geminin geçis gerçeklestirdigine dikkati çekerek, 2050'de bu sayinin artarak 78 bine çikacagini öngördüklerini belirtti. Karaismailoglu, söyle konustu:

"Dünya ticaretinde güçlü bir alternatif lojistik merkez olma hedefimizin öncelikli adimi olan Kanal Istanbul'un da 26 Haziran'da, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla ilk köprüsünün temelini atacagiz. Gelecegimizi tasarlayan stratejik bir hamle ve kelimenin tam anlamiyla vizyon projesi olan Kanal Istanbul ile ana amacimiz, lojistik üs konumuna getirecegimiz ülkemizi, hem bölgesindeki hem de dünyadaki ticaret ve ulasim yollarinda söz sahibi ülke yapmak. Iste bu kadar net, bu kadar degerli bir hedefe hep birlikte yürüyoruz."

- "Merkezin elektronik altyapisini yeniledik"

Karaismailoglu, yük ve gemi trafigindeki artisin, deniz seyir emniyetine daha da hassasiyet gösterilmesi gerekliligini beraberinde getirdigine isaret ederek, söyle devam etti:

"Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezimizin elektronik altyapisini yeniledik. Daha hizli ve etkin bir çalisma sistemi olusturduk. Böylece acil durumlarda tüm operasyonlara hakim olmasini sagladik. Diger kurum ve kuruluslarla koordinasyon için çalisma ortamimizi yeniden tasarladik. 7/24 çalisma esasina göre, sadece Türk arama kurtarma bölgesinde degil, dünyanin her noktasinda Türk denizciligi ve Türk havaciligina hizmet veriyoruz."

Karaismailoglu, merkezin, uluslararasi tanimlarda yer alan deniz ve hava araci kazalarinda, bakanliklarla is birligi halinde çalistigini vurgulayarak, "Arama kurtarma çalismalarimizi, Dogu Akdeniz ve Ege Denizi'nde ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunmasina yönelik olarak ilan edilen Türkiye Münhasir Ekonomik Bölgesi ve Mavi Vatan doktrinine uygun olarak genislettik. Deniz ve Hava Araçlari Kazalarinda Arama Kurtarma Yönetmeligiyle arama-kurtarma çalismalarinda bürokratik süreçleri en aza indirdik." degerlendirmesinde bulundu.

- "Son 10 yilda 19 bin 607 can kurtarildi"

Bakan Karaismailoglu, son 10 yilda 13'ü uluslararasi sularda olmak üzere 2 bin 330 deniz kazasinda 19 bin 607 kisinin kurtarildigini, 713 tibbi tahliye vakasinin 46'sinin 2021 yilinda gerçeklestigini ifade ederek, hava kazalarinda son bes yilda 38 olayda 238 kisiyi kurtardiklarini anlatti.

Merkezin, deniz ve hava kazalarinin yani sira deniz kirliligi konusunda da Ulusal Acil Müdahale Merkezi görevini üstlendigine dikkati çeken Karaismailoglu, gemilerdeki kirlilik bildirimleri için ulusal irtibat noktasi olusturuldugunu kaydetti.

Uydu yardimli arama kurtarma sisteminin 2005'ten itibaren araliksiz devam ettigine isaret eden Karaismailoglu, "Sarsat sisteminin gelismis nesli olan ve orta irtifadaki navigasyon uydularinin kullandigi MEOSAR sisteminin kurulumunu gerçeklestiren Amerika, Kanada, Fransa, Ingiltere ve Brezilya ile birlikte dünyadaki ilk 6 ülkeden birisiyiz." diye konustu.

Uydular yardimiyla çalisan ve hayat kurtarma gibi bir sorumluluga sahip olan merkezin ayni zamanda Iran, Irak, Afganistan, Gürcistan ve Ukrayna'ya kendi yetki sahalarinda yapacaklari arama kurtarma faaliyetlerinde destek oldugunu vurgulayan Karaismailoglu, dijitallesmenin gerek ulasim modlarinda gerekse haberlesmede Türkiye'nin her alanindaki rekabetçi yapisini güçlendireceginin bilincinde olduklarinin altini çizdi.

- "Gemi insa sanayinde dünyayla rekabet eden bir konuma geldik"

Merkezin, dünyanin neresinde olursa olsun denizci ve havacilarin yaninda olmaya devam ettigini vurgulayan Karaismailoglu, söyle konustu:

"Dis ticaretimizin gelistirilmesi, ekonomimizin disa açilarak dünya ekonomisiyle bütünlesmesi ve diger ekonomik hedeflerimizin gerçeklestirilmesi açisindan son derece önemli fonksiyona sahip denizcilik sektörümüz hizla gelismeye devam ediyor. Deniz yollarimiz bu süreçte en önemli reform alanlarimizdan biri oldu. Kiyilarimizi dünya ölçeginde limanlarimizla, tersanelerimizle kusattik. Gemi insa sanayinde dünyayla rekabet eden bir konuma geldik."

- Denizcilik zirvesi

Denizcilik, limancilik ve gemi insa sanayinin Türkiye ekonomisine katkisini artirmak üzere çalismalarin konusulacagi önemli bir zirveye ev sahipligi yapacaklarini dile getiren Karaismailoglu, "Ülkemizin stratejik hamlesi Kanal Istanbul'u, Mavi Vatan'i, denizcilik vizyonumuzu 1-3 Temmuz'da düzenleyecegimiz Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde konusacagiz." dedi.

Karaismailoglu, yenilenen çehresi ve ileri teknolojik sistemlerle donatilan merkezin, denizlerde tüm denizcilerin her zamankinden daha iyi sartlarda hizmetinde oldugunu ifade etti.

Bakan Karaismailoglu daha sonra uluslararasi sularda sefer yapan Arjantin Necochea Limani'ndan kalkan Ulusoy-12 isimli geminin kaptani Ibrahim Erhan Yildirim ile canli baglanti kurdu.
Kaynak: AA