KTO Ve KAYSO Isbirligi Ile Moldova Ticaret Ve Yatirim Firsatlari Toplantisi Yapildi

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) ve Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) koordinatörlügünde Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’un katilimiyla ‘Moldova Ülke Günü, Ticaret ve Yatirim Firsatlari Toplantisi’ çevrim içi olarak gerçeklestirildi.

KTO Ve KAYSO Isbirligi Ile Moldova Ticaret Ve Yatirim Firsatlari Toplantisi Yapildi
KTO Baskani Ömer Gülsoy ve Kayseri Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Üyesi M. Nebi Dogan’in ev sahipligini yaptiklari toplantida Büyükelçi Dmitri Croitor, Moldova’da yatirimciya sunduklari imkanlardan bahsetti ve Türkiye ile Moldova arasindaki ticaret hacminin artirilmasini hedeflediklerini belirterek Kayserili is insanlarini ülkesine yatirim yapmaya davet etti. Programin moderatörlügünü Kayseri Ticaret Odasi Dis Ticaret Birim Sorumlusu Gökhan Göktepe üstlendi. Açilis konusmasini yapan KTO Baskani Ömer Gülsoy, Kayseri’nin tarihi, ekonomisi ve turizmi hakkinda bilgi vererek, “Günümüzde ise 3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 Serbest Bölge ve 4 Üniversitesi ile Türkiye’nin tam ortasinda bulunan Kadim Sehrimiz, ticaretin de merkezlerindendir. Kayseri, pandemiye ragmen 2020 yilinda 2 milyar 572 milyon dolarlik ihracat hacmine ulasmistir. 2021 yilinda ise 3 Milyar Dolari geçmeyi hedefliyoruz. 2020 yilinda Ithalatimiz ise 1 milyar 229 milyon dolara ulasmistir. Ilk 5 ayda geçtigimiz yila kiyasladigimizda ihracatimiz yüzde 55,7 oraninda artti. Ihracatçilarimizin azmi ile Kayseri’de ilk 5 ayda 1 milyar 318 milyon dolar ihracat gerçeklestirdik. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kurulusu içerisinde sehrimizden 15 firmamiz yer aliyor" dedi.

Türkiye ile Moldova arasinda ticaret hacminin düsük olduguna vurgu yapan Baskan Gülsoy, “170 ülkeye ihracat yapan sehrimizde sizlerle bu hacmi daha üst seviyelere çikarmak arzusundayiz. Ikili iliskilerimiz diger alanlarda da artarak ve daha da güçlenerek ilerleyecektir. Bu konuda daha fazla gayret göstermeye ve basta ekonomi olmak üzere turizm ve diger alanlarda ikili iliskileri artirma yönünde çaba sarf edecegiz. Insallah karsilikli ziyaretlerle kazan-kazan mantigiyla birbirimize daha faydali oluruz. Bu toplantinin da faydali olmasini diliyor, Moldova ile ticaret hacmimizin artmasini temenni ediyorum" dedi.

KAYSO Yönetim Kurulu Üyesi M. Nebi Dogan’da Kayseri’nin sanayisi ve ihracat rakamlari hakkinda bilgi vererek, “2020 yilinda Kayseri olarak 2 milyar 600 milyon dolarin üzerinde bir ihracat gerçeklestirerek, tüm zamanlarin ihracat rekorunu kirmis durumdayiz. Türkiye’de ilk bin ihracatçi firma arasinda 17 sirketimiz var. 2020 yili itibari ile bin 684 ihracatçi firma sayisina ulastik. Bu firmalarimiz dünyanin 179 farkli ülkesine ihracat gerçeklestirerek, bölgemize ve ülkemize katma deger saglamaya devam ediyor” dedi.

Kayseri ile Moldova arasindaki ihracat ve ithalat rakamlarini degerlendiren Dogan, “2020 verilerine göre Kayseri’den Moldova’ya ihracatimiz 9 milyon dolar seviyelerinde. Kayseri’den toplam 16 firmamiz Moldova’ya ihracat gerçeklestirmektedir. Ihracat kalemleri ise elektrikli ev aletleri, mobilya ve plastik ürünlerden olusmaktadir” diye konustu.

Bu rakamlarin yeterli olmadigini ifade eden Dogan, iki ülke arasindaki dis ticaret hacmini gelistirmek adina ciddi potansiyele sahip oldugumuzu belirterek, Moldova ile çok daha yüksek ticaret hacimlerine ulasabilmek adina, Oda olarak her türlü isbirligine hazir olduklarini söyledi.



Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ise, ‘Moldova Cumhuriyeti’nin ekonomik potansiyeli, ülkedeki mevcut ticari hayat, pandemi sonrasi is firsatlari ve yeni pazar imkanlari’ konusunda ayrintili bir sunum yapti. Büyükelçi Dmitri Croitor, “Moldova Cumhuriyeti, Türkiye ile stratejik ortaktir. Ayni zamanda Avrupa’nin göbeginde bulunan bir ülke. Is yapma kolayligi olan ülkemizde rahatlikla sirketinizi açabiliyorsunuz. Bizim halkimiz en az 3 dil konusuyor, üniversitelerimiz çok güçlü, egitimli insan oranimiz çok yüksek ancak is adamlarimiz yok. Iki ülke arasindaki ticaret hacmini artirmak adina Kayserili sanayici ve isadamlari Moldova’da görmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA