Köyden Hollanda Ve Ingiltere'ye Karanfil Ihracati

Isparta’nin merkeze bagli Deregümü köyünde Kasim ayinda dikilen karanfillerin hasadi baslarken, rengarenk ilk ürünler Hollanda ve Ingiltere’ye ihraç ediliyor. Köyde bu sezon 2 bin dekar alanda 300 milyon dal karanfil üretilmesi bekleniyor.

Köyden Hollanda Ve Ingiltere'ye Karanfil Ihracati
Türkiye’de gül, kiraz, lavanta, elma ve domates gibi üretimiyle önemli bir tarim altyapisina sahip Isparta, karanfil üretiminde de son yillarda önemli bir merkez haline geldi. Merkeze bagli Deregümü köyünde üretilen karanfiller basta Hollanda ve Ingiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Geçen yil pandemiye ragmen karanfil üreticinin yüzünü güldürünce bu sene üretim daha da artti. Geçen sene köyde bin 300 dekar alanda karanfil üretilirken, bu sene bu alan 2 bin dekara çikti.

Özenle tek tek seçilerek demet haline getiriliyor

Kasim ayinda baslayan karanfil dikimleri Mayis ayi sonuna kadar devam etti. Ilk dikilen rengarenk karanfillerin hasadi ise yaklasik 20 gün önce basladi.

Tomurcuk halinde kesimi yapilan karanfiller, tek tek seçilerek, ayiklaniyor. Ayiklanan ve temizlenen karanfiller, demetler halinde paketleniyor. Paketlenerek hazir hale getirilen karanfil demetleri, özel tirlarla Hollanda ve Ingiltere’ye ihraç ediliyor. Ilerleyen günlerde ihracatin Romanya basta olmak üzere diger Avrupa ülkelerine de yapilmasi bekleniyor.

Avrupa ülkelerine ihraç oluyor”

Karanfil üreticisi Hasan Erdogan, geçen yil Kasim ayinda diktikleri karanfillerin hasadina basladiklarini belirterek, su anda Hollanda ve Ingiltere’ye ihracat gerçeklestirdiklerini söyledi.

Hasattan memnun olduklarini ifade eden Erdogan, “75 dekar alanda üretim yapiyoruz. Tabi karanfillerimizin hepsini Kasim ayinda dikmiyoruz. Kasim ayinda dikimlere basliyoruz ve Mayis ayina kadar dikimlere devam ediyoruz. Hasadi da bu aylarda basliyor ve önümüzdeki Kasim ayina kadar devam ediyor. Genellikle Avrupa ülkelerine ihraç oluyor” dedi.



“Üretim fazlaligi var”

Karanfil fiyatlarinin dönem dönem degisiklik gösterdigine deginen Erdogan, “Geçen yil kazandik. Bu yil üretim fazla oldugu için fiyat biraz sikintili gidiyor. Pandemi etkilemedi ama üretim fazlaligi var su anda. Geçen yil pandemi döneminde çok güzeldi bu yil üretim fazlasi oldugu için sikintili gidiyor. Çok haddinden fazla karanfile yönelme var. Domates ve diger ürünler para kazanmadigi için gözde ürün karanfile yöneldiler” diye konustu.

Paketleme bölümünde çalisan Kadir Uysal, karanfillerin serada kesildikten sonra depolarda ihracata hazir hale getirildigini söyledi.

Uysal, “Burada kesim ve paketleme yapiyoruz sonra Antalya’ya gönderiyoruz. Karanfil bize geldikten sonra önce kesim sonra boylama islemi var. Sonra onlu sekilde demet haline getiriyoruz ve paketleme yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA