Kiskaç'tan Türkiye'nin Normallesme Süreci Analizi

Gaziantep Özel NCR Hastanesi Doktoru Kahraman Kiskaç, Türkiye’nin Kovid-19 pandemisiyle mücadelesini ve normallesme sürecini degerlendirdi.

Kiskaç'tan Türkiye'nin Normallesme Süreci Analizi
Dr. Kahraman Kiskaç, ilk olarak 2019 yilinda Çin’de saptanan Kovid-19 hastaligi kisa sürede hizla yayildigini ve 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Saglik Örgütü tarafindan küresel pandemi ilan edildigini hatirlatti. Türkiye’nin Kovid-19 pandemisiyle ilgili tedbirleri oldukça erken bir dönemde almaya basladigini ve Dünya Saglik Örgütü’nün pandemi ilanindan önce, 10 Ocak 2020 tarihinde Kovid-19 hastaligi ile mücadele etmek amaciyla Saglik Bakanligi bünyesinde bir operasyon merkezi kuruldugunu söyleyen Dr. Kiskaç, Türkiye’nin farkli üniversitelerinde farkli alanlarda çalisan basarili bilim adamlarindan olusan bir Bilim Kurulu olusturarak, pandemiyle mücadelenin hizlandirildigini ifade etti.



“Artik normallesmeyi konusuyoruz”

Türkiye’nin salgin konusunda iyi bir sekilde mücadele ettigini ve normal hayata tekrar dönmenin sartlarinin konusuldugunu belirten Dr. Kiskaç, “Salginda geçen bir yilin ardindan artik normallesmeyi konusuyoruz. Onca çaba ve gayretlerimizle gemiyi en az su alarak limana getirdik. Salgin ortasinda çogumuz umutsuzluga kapildigimiz zamanlar olmustur. Ama asi ve mutasyonlar ile artik normallesmeyi konusma zamani geldi. Dünyayi etkisi altina alan salgin ilk baslarda tam bir kâbustu. Öyle bir insanliga korku salindi ki bilmedigimiz bir düsman ile karsi karsiyaydik. Zamanla virüs mutasyon geçirdi korku baraji yenilendi ancak biz bilim adamlari da kendini zamanla yeniledi. Ilk basta tedaviden tutalim, Profilaksi ve korunma yollarina kadar her yönden degisim yasadik” dedi.



“Avrupa ve Bati sinifta kaldi”

Avrupa ve Bati 2’nci dalgada en agir hasar alan bölgeler oldugunu belirten Kiskaç, “Ülkemiz olarak yerinde aldigimiz tedbirler ile Ocak ve subat ayini neredeyse virüssüz yasadik diyebilirim. 3’üncü dalga gelmeden bu arayi firsat bilip asilamada dünyada ilk beste yer aldik” ifadelerini kullandi.

Normallesmede asi faktörü

Asilanma sayesinde vaka sayisinda düsüsler yasandigini ve bu sayede pandeminin etkisinin azaldigini söyleyen Kiskaç, “Asi ile birlikte 3’üncü dalgayi daha hafif atlatip normallesme de önce yerel, yerinde tedbirler ve etkili kisa kapanma ile yaza da tam normallesme hedefine yaklastik. 3’üncü dalgayi özetle “vaka çok ama hasta yok” olarak asi ile birlikte atlattik. Insanlarimiz pandemi ile birlikte agir bir pandemi yorgunluguna girdi. Simdi Korona virüsün biyolojik etkilerinden kurtulup psikososyal ve ekonomik yaralari sarma zamani. Bunu da yavas yavas insanlarimiz hasta ve hastaneye yatislardaki azalma ve ölüm oranlarinin düsmesi ile üzerlerindeki korku çemberi gidecek” seklinde konustu.



“Ileride Covid-19 belki de mevsimsel bir grip olarak kalacak”

Korona virüsün ileriki yillarda grip gibi siradan hafif bir hastalik olacagini dile getiren Dr. Kiskaç, “Eski normal hayatimiza kisa zamanda dönüsecegini umuyorum. Belki de korona virüs binlerce mutasyonla ya yok olup gidecek ya da mevsimsel bir grip olarak kalacak. Ona da normal grip asisi gibi yillik özellikle kritik kronik hastalarimiza gerekebilir. Kisaca korona virüs ile mücadelede örnek gösterilecek yerel ve yerinde tedbirler ile dünyada en iyi uygulayan ender ülkeler arasinda yer aldik. Umut artik trenden gelen bir isik degil, asilama ile birlikte hayatimiz da artik normallesme sürecine girmis bulunmaktayiz. Kovid-19 ile mücadelemizin sonunda ülkemiz olarak mücadelemizdeki basarimizin ekonomiye de öngördügümüz gibi yansidigini, bu sene sonuna kadar her anlamda dünyaya örnek olacak rekorlarimizi hep birlikte görüyoruz ve daha da görecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA