Iran'da Kaçak Faaliyet Gösterdigi Tespit Edilen 'Ülkenin En Büyük Kripto Para Madenciligi Çiftligi' Kapatildi

Iran'in baskenti Tahran'in batisinda, ülkenin en büyük kaçak kripto para madenciligi çiftligindeki 7 binden fazla cihaza el konularak isletmenin kapatildigi bildirildi.

Iran resmi ajansi IRNA'nin haberine göre, Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, polisin ülkedeki toplu elektrik kesintilerinin kaynagi oldugu ifade edilen kaçak kripto para madenciligi çiftliklerine yönelik operasyon düzenledigini belirtti.

Rahimi, Tahran Elektrik Idaresi ile koordinasyon halinde sürdürülen çalismalar kapsaminda, Çitger bölgesinde yogun elektrik tüketimi yapan terk edilmis bir fabrikaya operasyon düzenlendigini ve operasyon neticesinde bir kismi faaliyette oldugu görülen 7 binden fazla cihazin tespit edildigini aktardi.

Cihazlara el konuldugunu ve kripto para madenciligi çiftliginin mühürlendigini belirten Rahimi, uzmanlarin hesaplamalarina göre, kripto para üretiminde harcanan elektrigin tüm cihazlarin aktif olarak çalismasi halinde ülkedeki elektrik tüketiminin yüzde 4'üne tekabül ettigine dikkati çekti.

Tahran Emniyet Müdürü Rahimi, Enerji Bakanligi ile koordinasyon halinde hareket eden polisin, son 48 saat içinde baskentin diger bölgelerindeki operasyonlarda da kaçak olarak faaliyet gösteren yaklasik 3 bin kripto para madenciligi cihazini ele geçirdigini ve madencilik faaliyetlerine son verdigini de sözlerine ekledi.

- Elektrik kesintileri nedeniyle kripto para madenciligine getirilen yasak 22 Eylül'e kadar sürecek

Dünyada en çok kripto para üretiminin yapildigi ülkelerden Iran'da yasanan toplu elektrik kesintileri nedeniyle ülkede kripto para madenciligi faaliyetleri 26 Mayis'ta Cumhurbaskani Ruhani'nin talimatiyla askiya alinmisti.

Iran'in elektrik dagitim sirketi "Tevanir" 26 Mayis'ta yaptigi açiklamada, ülkenin 14 eyaletinde 50 lisansli madencilik merkezinin faaliyet gösterdigini ve toplam 209 megavat elektrik tükettigini duyurmustu. Ruhani, 6 Haziran'da yaptigi açiklamada, ülkede kripto para faaliyetlerinin yasallastirilmasini istemis ancak getirilen yasagin 22 Eylül'e kadar sürecegini belirtmisti.

Ülkede 20 Haziran'da Busehr kentindeki nükleer santralin faaliyetleri geçici olarak durdurulmustu. Santraldeki faaliyetlerin, ülkedeki elektrik sikintisi nedeniyle durdurulmus olabilecegine dair iddialar bazi medya organlarinda yer almisti.

Kaynak: AA