Ihlamur Ormanlarinda 'Mis Kokulu' Hasat Basladi

Etrafa yayilan güzel kokular arasinda hasadi gerçeklestirilen ihlamurun kilograminin bu yil 200250 liradan satilmasi bekleniyor Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan: 'Ihlamur, bu yörede yasayan vatandaslar için önemli bir gelir kaynagi ama ayni zamanda çok mesakkatli bir ugras'.

Bursa'nin Karacabey ilçesinde, geçimini ihlamur ormanlarindan saglayan vatandaslar hasada basladi.

Kirsal Bayramdere Mahallesi'nde etrafa yayilan güzel kokular arasinda zorlukla gerçeklestirilen hasat, sabah erken saatlerde baslayip gün boyu devam ediyor.

Yükseklikleri 25-30 metreyi bulan agaçlara tirmanan vatandaslar, dallari kesiyor. Daha sonra dallardaki çiçekler, kurutulmak üzere toplaniyor.

Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan, gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye'nin en büyük ihlamur ormanlarinin ilçelerinde ve Marmara Denizi'nin kiyisinda oldugunu söyledi.

Ilçede ihlamur hasadina baslandigini belirten Özkan, "Geçen yila göre 10-15 günlük bir gecikme söz konusu, hava muhalefeti ve yagislar nedeniyle. Vatandaslar, alçaklardan yükseklere dogru hasadi yapiyor. Traktörlerle, römorklarla ihlamur toplamak için yüksek kesimlere gidiyorlar. Ihlamur, bu yörede yasayan vatandaslar için önemli bir gelir kaynagi ama ayni zamanda çok mesakkatli bir ugras." diye konustu.

Ihlamurun bu yil iyi fiyata satilmasini beklediklerini aktaran Özkan, "Zaten piyasa gecikti, stoklarda da ihlamur kalmadigini biliyoruz. Bu ihlamur sezonunun yörede yasayanlar için hayirli, bereketli, bol kazançlara vesile olmasini diliyorum." dedi.

Özkan, kesilen ihlamurlarin kurutulmaya hazir hale getirildigini ifade ederek sunlari kaydetti:

"Yaklasik 50 hanede 200 kisi, bu ihlamur hasadini gerçeklestiriyor. Bunlar, 100 yasi asan agaçlarda, dogal bir sekilde yetismis. Orman Bölge Müdürlügü, ormanlardan hayatini idame ettiren vatandaslarin sartlarini kolaylastirmak adina yol destegi veriyor, yol açiyor. Geçen yil kilogrami 180 liraya kadar satilan ihlamurun bu yil 200 liradan baslamasini ümit ediyoruz. Pandemi döneminde bitkisel beslenme önemli. Kisin gripten, soguk alginligindan ve çesitli hastaliklardan korunmak adina ihlamur önemli bir bitki, dogal bir ilaç. Bütün vatandaslara Karacabey ihlamur ormanlarinda yetisen ihlamuru afiyetle tüketmelerini öneriyorum."

- "Bu sene 200-250 lira olmasini bekliyoruz"

Ihlamur toplayan Zafer Durgut da bu yil verimin iyi oldugunu dile getirerek söyle konustu:

"Yagmurlarin yagmasi, havanin serin gitmesinden çiçekler daha dolgun, bu sene daha iyi. Hasadimiz, çok mesakkatli; toplamasi, agaca çikmasi, kesmesi zor. Agaç en az 20-25 metre uzunlugunda. Üstüne çikip kesiyorsun, asagi inip topluyorsun. Ondan sonra satiyorsun. Biz 35 senedir bu isi yapmaya çalisiyoruz. Her sene düsen, kaza geçiren, yaralanan insanlar oluyor. Insallah bu sene kazasiz, belasiz, hayirlisiyla bitirmek istiyoruz."

Bölgeden yilda yaklasik 20 ton ihlamur hasat edildigini anlatan Durgut, "Ihlamuru iki çesit topluyoruz. Biri temiz çiçek, biri de yaprakli çiçek. Ihlamur her türlü faydali." ifadelerini kullandi.

Durgut, hasadin 15-20 gün sürdügüne isaret ederek, "Fiyat geçen yil 180 lira gibiydi. Bu sene 200-250 lira olmasini bekliyoruz. Bir kisi, 10-15 günde 25-30 kilo topluyor. Aktarlarda 350-400 liradan satiliyor." seklinde konustu.

Kaynak: AA