Hollanda'nin Suriye Özel Temsilcisi Emiel De Bont'tan, Türkiye'ye Destek Açiklamasi

Hollanda'nin Suriye Özel Temsilcisi Emiel de Bont, "Yillardir milyonlarca Suriyeliye ev sahipligi yaparak bu kadar büyük bir yükü omuzlayan müttefikimiz Türkiye'ye destegimizi göstermek için buradayiz." dedi.

Bont, beraberinde Hollanda'nin Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet ile Hatay Valisi Rahmi Dogan'i ziyaret etti. Daha sonra Reyhanli ilçesindeki Birlesmis Milletler (BM) yardim yükleme merkezine geçen Bont ve beraberindekiler, çalismalar hakkinda bilgi aldi. Hollandali heyet daha sonra Cilvegözü Sinir Kapisina geçerek, yardim aktarim noktasinda incelemede bulundu.

Emiel de Bont, burada yaptigi konusmada, Türkiye ile Suriye arasindaki sinir kapisinda büyük ve zorlu yardim operasyonunu görmeye geldiklerini söyledi.

Cilvegözü Sinir Kapisi'nin, milyonlarca yoksul Suriyeli sivilin hayatini kurtaran yardimlarin ulastirilmasi için önemli oldugunu belirten Bont, söyle konustu:

"Yillardir milyonlarca Suriyeliye ev sahipligi yaparak bu kadar büyük bir yükü omuzlayan müttefikimiz Türkiye'ye destegimizi göstermek için buradayiz. Bu mülteci krizinin boyutunu kelimelere dökmek zor. Ikinci Dünya Savasi'ndan beri insanlarin bu kadar büyük ölçekte zorla yerinden edildigine tanik olmadik. Suriye krizinin tüm yönleriyle ilgili her zaman ayni perspektifi Türkiye ile paylasmayabiliriz. Dün Türk muhataplarimizla kapsamli ve verimli siyasi istisarelerde bulunduk ancak Türkiye'ye kaçan milyonlarca Suriyeli mülteciye kapilarini açtigi için ve bu çabayi neredeyse 10 yildir sürdürdügü için Türkiye'ye derin saygi ve takdir duyuyoruz. AB, bu çabada Türkiye'ye destek olageldi."

- "Suriyelilere yardim ulastirmak, sinir kapisindan fazlasini gerektiriyor"

Bont, Suriyeliler için yardimlarin önemini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Boynuyogun Geçici Barinma Merkezi ve Esed'in kimyasal silah saldirilarinin kurbanlarinin tedavi edildigi hastanelerden birini de ziyaret edecegiz. Sam'da rejimin kontrol ettigi alanlar ile etkin kontrolü disindaki büyük parçalar arasinda ayrim yapmiyoruz. Ancak Sam üzerinden yardim dagitimi söz konusu oldugunda iki seyden ciddi endise duyuyoruz. Yardim saptirma ölçegi ve bu tür yardimlarin insani ilkelere göre ulasmamasi gerçegi. Bu nedenle Hollanda'nin, Insani Isler Esgüdüm Ofisi (OCHA) Donör Destek Grubu baskanligini devralmasinin arifesinde, sinir ötesi yardim konusunda BM'nin 2533 sayili kararinin yenilenmesi ve 2014'ün orijinal kapsamina geri getirilmesinin öneminin, gerçekten de hayat kurtaran gerekliliginin altini çizmek için buradayiz. Ne yazik ki bu çatismada 10 yil geçirdikten sonra bile Suriye halkina hayat kurtaran yardimi ulastirmak, sinir kapisindan daha fazlasini gerektiriyor."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin vahim olan durumu daha da siddetlendirdigini belirten Bont, "Önümüzdeki haftalarda, BM Güvenlik Konseyi bu konuyu bir kez daha tartisip oylayacak. Bu önemli insani konuda siyasi kazanç için geçmis yillarda vetolarinin gücünü kullanan üye ülkelerin onurlu bir hamle yapmasini ve her seyden önce tasidigi sorumluluklari yerine getirmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA