CHP Genel Baskan Yardimcisi Karaca, Samsun Adliyesi'nde Konustu Açiklamasi

'(Kadin cinayetleri) Biz bu tür davalarda iyi hal indiriminin, tahrik hükmünün, iste kravat takti diye, takim elbise giydi diye faile uygulanan iyi hal indiriminin kaldirilarak bu sekilde karar verilmesini çok daha olumlu buluyoruz'.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gülizar Biçer Karaca, kadin cinayetlerine iliskin, "Bu tür davalarda iyi hal indiriminin, tahrik hükmünün, iste kravat takti diye, takim elbise giydi diye faile uygulanan iyi hal indiriminin kaldirilarak bu sekilde karar verilmesini çok daha olumlu buluyoruz." dedi.

Karaca, Samsun'un Ilkadim ilçesinde 14 Subat'ta tartistigi esi Mihrican Ekmenci'yi (46) biçakla öldüren tutuklu sanik Oguz Kaan Ekmenci'nin (51) Samsun 1. Agir Ceza Mahkemesi'nde görülen durusmasini takip etmek için kente geldi.

Adliye önünde gazetecilere açiklamalarda bulunan Karaca, herkesi derinden etkileyen ve her geçen gün artan kadin cinayetleri nedeniyle Samsun'da olduklarini söyledi.

Mihrican Ekmenci'nin 14 Subat Sevgililer Günü'nde kocasi tarafindan öldürüldügünü hatirlatan Karaca, "Bugün Mihrican adina biz de adalet mücadelesini ailesiyle vermek ve artik bir kadin kardesimiz aramizdan ayrilmasin diyerek o adalet mücadelesine destek olmaya geldik." ifadesini kullandi.

Istanbul Sözlesmesi'nin yüz yillardir süren kadin mücadelesinin en büyük ve en üst kazanimi oldugunu öne süren Karaca, söyle devam etti:

"42 milyon kadina hiç sorulmadan bir gece tek adamin iradesiyle, 'Istanbul Sözlesmesi'nden çikiyorum' dendi ama hiçbir kadina sorulmadi. Hiçbir adalet mücadelesi veren erkek arkadaslarimiza sormadi, topluma sormadi. '1 Temmuz'da da biz bundan çikacagiz' diyorlar. Istanbul Sözlesmesi'nden çikilmis olmasinin kadina karsi siddet, çocuklara karsi siddet, istismar, taciz, tecavüz ve kadin cinayetlerinin aslinda biraz daha faillerine cesaret veren bir durum oldugu açikça ortada. Bizler de hem 1 Temmuz öncesinde Istanbul Sözlesmesi'nden vazgeçmeyecegimizi Samsun'dan bütün ilgilere aktarmaya hem de il baskanimizla, il kadin kollarimizla, Samsun milletvekilimizle ve Cumhuriyet Halk Partisi örgütüyle kadina karsi siddete, kadin cinayetlerine ve çocuklara, kadinlara yönelik her türlü istismara karsi mücadelemizde ortaklastigimizi, bir kadin daha eksilmedigi, Türkiye'yi hep birlikte kuracagimiz günlerin mücadelesini birlikte vermeye geldik."

Karaca, Samsunlulari islenen kadin cinayetlerine, kadina karsi siddet ve istismara duyarli olmaya, Mihrican gibi cinayete kurban gitmis kadinlarin adalet mücadelesine destek olmak için davayi takip etmeye davet etti.

Yakin zamanda katledilen bir kadinin durusmasinda faile agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verildigini animsatan Karaca, "Biz bu tür davalarda iyi hal indiriminin, tahrik hükmünün, iste kravat takti diye, takim elbise giydi diye faile uygulanan iyi hal indiriminin kaldirilarak bu sekilde karar verilmesini çok daha olumlu buluyoruz. Umut ediyoruz ki Mihrican için de o adalete ulasacagiz." diye konustu.

Açiklama sirasinda Karaca'ya CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancioglu, CHP Samsun Il Baskani Fatih Türkel ile partililer eslik etti.

Kaynak: AA